Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Φύσσα: Για μπάνιο στου Ζωγράφου και την Καισαριανή

1.651
«Έργα κα ημέραι» των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Ανατρέχοντας σε γραπτές ή ηλεκτρονικές πηγές νεότερης Ιστορίας, εύκολα εντοπίζει κανείς το διαβόητο τριφασικό σύστημα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών του 1956, οι οποίες οδήγησαν σε κυβέρνηση της ΕΡΕ απέναντι στη συνασπισμένη Δημοκρατική Ένωση, παρόλο που η πρώτη είχε πάρει λιγότερες ψήφους από τη δεύτερη. Από τότε, κάθε παράλογο, «φωτογραφικό» και έωλο, τελικά, εκλογικό σύστημα, εύκολα «κερδίζει» κι αυτό την ταμπέλα «τριφασικό».

Το νέο κρούσμα, δια χειρός του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, είναι το «σπάσιμο» της γιγαντιαίας εκλογικής περιφέρειας της Β΄ Αθήνας σε τρεις μικρότερες, με τροπολογία στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μ΄ ένα πρώτο κοίταγμα, θα ’λεγε κανείς ότι πολύ σωστά διαιρείται η τεράστια περιφέρεια, που «βγάζει» 44 βουλευτές  (το 1/7 του συνόλου). Μια πιο προσεχτική θεώρηση, ωστόσο, δείχνει την πολλαπλή αλχημεία, την «τριφασικότητα» του 2018.

Παρατηρούμε τα εξής:

Α. Η Β΄ Αθήνας χωρίζεται σε βόρειο (Β1) τομέα με 15 βουλευτές, δυτικό (Β2) τομέα με 11 και νότιο (Β3) τομέα με 18.

Β. Ο δυτικός (Β2) είναι ένας κανονικός τομέας, με κανονική συμμετοχή των Δήμων της δυτικής περιοχής του λεκανοπέδιου.

Γ. Ο βόρειος τομέας όμως (Β1), εκτός από τους «κανονικούς» Δήμους της βόρειας Αθήνας, συμπεριλαμβάνει αυθαίρετα και τους Δήμους Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και Γαλατσίου. Έτσι το Γαλάτσι, που «ακουμπάει» τα Πατήσια της Α΄ Αθήνας, εκλογικά πάει μαζί με την Πεντέλη και τη Λυκόβρυση!

Δ. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στο νότιο (Β3) τομέα, που κανονικά έχει τους Δήμους της παραλιακής ζώνης. Εδώ με το «έτσι το θέλω», μαζί με το Φάληρο, τον Άλιμο ή το Ελληνικό, μπαίνουν, ανάμεσα σε άλλους, οι Δήμοι Ζωγράφου, Καισαριανής κλπ, συνολικά έξι. Δηλαδή κατά τον κ. Σκουρλέτη η πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου και η πλατεία Παναγιώτη Μακρή στην Καισαριανή είναι προφανώς πλαζ, όπου μπορούμε τώρα το καλοκαίρι να ρίξουμε τις βουτιές μας.

Η εξήγηση για το φαινομενικό παραλογισμό της κυβέρνησης είναι απλή: δε φτιάχνουμε καθόλου ανατολικό τομέα (θα ήταν ο Β4), ενώ φορτώνουμε  αυθαίρετα δυο «δικούς μας» Δήμους στο βόρειο τομέα (Β1) κι άλλους πέντε  «δικούς μας» στο νότιο (Β3). «Δικούς μας» Δήμους θα πει ότι σ΄ αυτούς εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, είχαμε έρθει πρώτοι το 2015. Έτσι, «νοθεύουμε» τ΄ αναμενόμενα αποτελέσματα σε συνολικούς τομείς Βορρά – Νότου, όπου το 2015 είχε έρθει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται ότι, σε συνδυασμό με το παραπάνω, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν η θέσπιση της απλής αναλογικής για τις μεθεπόμενες εκλογές (τις επόμενες δεν μπορεί να τις αγγίξει, με βάση το Σύνταγμα).

Εδώ γελάμε, γιατί συνολικά η σκέψη των κ. Σκουρλέτη, Τσίπρα, Καμμένου και λοιπών είναι η εξής: Θα χάσουμε τις ερχόμενες εκλογές –Θα έχουμε όμως όσο περισσότερους βουλευτές μπορούμε στην κατατμημένη Β΄Αθήνας– Στις μεθεπόμενες εκλογές δε θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, λόγω απλής αναλογικής, και θα  είμαστε ρυθμιστικός παράγοντας.

Με την ίδια τροπολογία, ο κ. Σκουρλέτης:

Α. Διασπά την Αττική σε δυο περιφέρειες (λογικό)

Β. Συγκροτεί επιτροπή (υπό το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου του, παρακαλώ) που θα μελετήσει τη δυνατότητα ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού και σε πέντε μήνες θ΄ αποφανθεί αν και πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Μ΄ αυτή την επιτροπή επίσης γελάμε, γιατί αν υπάρχει κάτι που φοβάται η κυβέρνηση είναι η ψήφος των εκπατρισμένων τα τελευταία χρόνια νέων. Την αρνείται πεισματικά – αλλά, μη μπορώντας να πει ένα ξεκάθαρο «Δε θα ψηφίσετε», εισάγει την αστεία διάταξη περί πενταμήνου, που δε θα καταλήξει καν σε ρύθμιση του θέματος, αλλά σε «εάν και εφόσον» και δε συμμαζεύεται.

Αλλά σε πέντε μήνες θα έχουν, κατά μέγιστη πιθανότητα, γίνει οι πρόωρες εκλογές, τις οποίες θα προκηρύξει η πιο μικροκομματικής λογικής κυβέρνηση που θυμάμαι. Μέχρι τότε, θα έχουν ολοκληρωθεί οπωσδήποτε «τα μπάνια του λαού». Στην Καισαριανή και στου Ζωγράφου εννοείται.

 

 

ΠΗΓΗ: athensvoice.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.