Ειδησεογραφικό site

Του Δ. Παπακωνσταντίνου: Η Δευτέρα των εκλογών θα είναι πιο δύσκολη από την Κυριακή

1.978

 

Η ήττα της κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές δεν είναι κάτι το δύσκολο. Το πολύ δύσκολο είναι η δουλειά που πρέπει να γίνει από την επόμενη ημέρα.

Αυτό δα έλειπε να είναι δύσκολο για τη σημερινή αντιπολίτευση να κερδίσει αυτό το πολιτικό συνονθύλευμα. Βεβαίως ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ, αλλά αν μπούμε σε τέτοιες σκέψεις θα πρόκειται για… «θαύμα». Και επειδή θαύματα δεν πολυγίνονται πάμε παρακάτω. Τα ενδεχόμενα είναι δύο. Είτε θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα μπούμε σε κύκλο διαπραγματεύσεων. Ας πάρουμε το σενάριο του σχηματισμού κυβέρνησης, αυτοδύναμης ή μη, γιατί το σενάριο του πολιτικού χάους είναι απευκταίο…

Η νέα κυβέρνηση λοιπόν θα κληθεί σε χρόνο… dt, χωρίς να διαθέτει καμία περίοδοχάριτος να συμμαζέψει τη χώρα και να την στήσει στα πόδια της. Γιατί η χώρα δεν μπορεί να σέρνεται στο διηνεκές. Ούτε να μπαίνει διαρκώς η σκόνη κάτω από το χαλί. Τα σημερινά φτιασίδια δεν αντέχουν πολύ. Τα πήλινα πόδια της οικονομίας και του δήθεν… success story του Αλέξη και της Κομισιόν δεν θα αντέξουν πολύ. Ο κίνδυνος να πέσουν οι μάσκες και να φανεί όλη η ασχήμια και η γύμνια είναι μεγάλος και πάντα παρών.

Πόσο να κρατήσει μία ολόκληρη οικονομία ο τουρισμός; Χωρίς βιομηχανία, χωρίς παραγωγή, χωρίς επενδύσεις και χωρίς τραπεζικό σύστημα η καταχρεωμένη χώρα και η καταχρεωμένη κοινωνία της δεν θα αντέξουν επί μακρόν. Α και χωρίς δανεικά βεβαίως… Η επόμενη κυβέρνηση παραλαμβάνει μία ωρολογιακή βόμβα. Και δεν πρέπει μόνο να την απασφαλίσει αλλά και να δημιουργήσει άμεσα προϋποθέσεις πραγματικής ανάπτυξης. Και τούτο μέσα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι όπως το σημερινό. Οι Ευρωεκλογές είναι ένας «κόμβος» πιθανών ανατροπών, αλλά ήδη είναι ορατές οι συνέπειες της καλπάζουσας αντίδρασης. Στη Γαλλία, στη Γερμανία, σε όλη την Ευρώπη.

Και σε αυτή την Ευρώπη η προσπάθεια ανασύνταξης μίας χώρας με ελάχιστα συγκριτικά πλεονεκτήματα, είναι… βουνό ολόκληρο… Η σημερινή αντιπολίτευση προφανώς τα γνωρίζει όλα αυτά. Και θεωρεί ότι θα καταφέρει εφαρμόζοντας το σχέδιό της να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Ας το ευχηθούμε γιατί πιθανότατα θα πρόκειται ίσως για την τελευταία ευκαιρία (για πολλά χρόνια…) να τεθούν βάσεις για ένα υγιές μέλλον. Για να απελευθερωθεί κάποια στιγμή η κοινωνία από τον γόρδιο δεσμό των χρεών και τον ευτελισμό της επιδοματικής πολιτικής. Να γίνει κοινωνία μεγάλων ευκαιριών και δημιουργίας. Αλλά και για να βρει η χώρα εκτός των άλλων και τη θέση της στο πανευρωπαϊκό στερέωμα. Αποστολή ασφαλώς πολύ δύσκολη…

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.