Ειδησεογραφικό site

Του Δ. Παπακωνσταντίνου: Γιατί η 21η Αυγούστου ανησυχεί τον κ. Ντράγκι

1.387

 

Είναι αλήθεια ότι, παρακολουθώντας τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών μετά την 21η Ιουνίου, ο κ. Ντράγκι εμφανίζεται να είναι ο περισσότερο επιφυλακτικός στις εκφράσεις του που αφορούν την Ελλάδα.

Ακόμα και εκεί που η κυρία Λαγκάρντ χρησιμοποιεί λέξεις όπως «βεβαιότητα» για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, ο κ. Ντράγκι περιορίζεται να πει ότι η συμφωνία «ενισχύει τη βιωσιμότητα», για την οποία διατηρεί επιφυλάξεις για τη μακροπρόθεσμη περίοδο.

Γιατί ο κ. Ντράγκι κρατά αυτή την επιφύλαξη; Μια επιφύλαξη που θα πρέπει στη συνέχεια να αποτυπωθεί στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, που θα πρέπει κάποια στιγμή πριν από τις 20 Αυγούστου να παρουσιάσει.

Ο λόγος είναι ότι στη διοίκηση της ΕΚΤ ακόμη αναρωτιούνται για το κατά πόσο η Ελλάδα θα φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις που έχουν αποτυπωθεί στη συμφωνία της 21ης Ιουνίου. Αυτή η επιφύλαξη τροφοδοτείται από τις επανειλημμένες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και του Έλληνα πρωθυπουργού, που διατυπώνουν ερωτηματικά για το αν θα χρειαστεί τελικά να εφαρμοστεί ο νόμος για τη μείωση στις συντάξεις από 1/1/2019, που έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση.

Το πλέον αγαπητό θέμα σχολιασμού μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών τελευταία είναι το πώς αυτή η δέσμευση δεν θα υλοποιηθεί ή έστω θα παραποιηθεί, ώστε να αποφευχθεί το προφανές πολιτικό κόστος.

Η ΕΚΤ, όμως, δεν αντιμετωπίζει τη δέσμευση αυτή απλώς ως ένα δημοσιονομικό μέτρο που θα έχει οικονομικό αποτέλεσμα στον Προϋπολογισμό του 2019.

Το αντιμετωπίζει από την πλευρά των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων του χρέους που επιβαρύνονται από το ασφαλιστικό σύστημα, όχι μόνο από οικονομικούς, αλλά και από δημογραφικούς λόγους, στον μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Πρόκειται, δηλαδή, όχι για μια άμεση δημοσιονομική οικονομική διαφορά, αλλά για μια μακροπρόθεσμη διαφορά αντίληψης με την κυβέρνηση στην προσέγγιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Η ΕΚΤ κατανοεί ότι η οικονομία από την 21η Αυγούστου δεν θα έχει να αντιμετωπίσει την πίεση των δανειστών της Ευρωζώνης, αλλά τη βιαιότητα των αντιδράσεων της αγοράς κεφαλαίων. Και αυτό δικαιολογημένα ανησυχεί τον κ. Ντράγκι…

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.