Ειδησεογραφικό site

Του Δ. Παπακωνσταντίνου: Έξοδος από το Μνημόνιο, όχι από την κρίση

1.843

 

Το 3ο Μνημόνιο τελειώνει, με δεδομένη πλέον τη σκληρή και πολυετή μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας. Μια εποπτεία η οποία θεμελιώνεται από τους δανειστές στη βάση ότι η κρίση δεν τελείωσε, ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη γίνει ένα «κανονικό» κράτος.

Τα μέτρα του προγράμματος, τα «χαράτσια» και το φοροπογκρόμ στον ιδιωτικό τομέα, το πετσόκομμα του κοινωνικού κράτους και των συντάξεων όχι μόνο δεν έφεραν ως αντάλλαγμα την επιστροφή στην «κανονικότητα», αλλά προκάλεσαν (σε κάποια πεδία) επιπλέον ζημία.

Η παραδοχή έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, από τα πλέον επίσημα χείλη. Από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην αιτιολογική έκθεση που συνόδευε την απόφαση ενεργοποίησης, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε., του Κανονισμού Ενισχυμένης Εποπτείας.

Πού βρίσκεται, λοιπόν, η Ελλάδα σήμερα; Αντιμετωπίζει μια σειρά από «κινδύνους στη χρηματοοικονομική της σταθερότητα», λέει η Κομισιόν. Μάλιστα, εξηγεί ότι οι κίνδυνοι είναι τόσο έντονοι, που μπορεί να προκαλέσουν συστημικό πρόβλημα στην Ευρώπη, αναγκάζοντας τους δανειστές να ενεργοποιήσουν αυτό το ειδικό σχήμα εποπτείας με αξιολογήσεις, ποινές και όρους που δεν αντιμετωπίζει κανένα άλλο κράτος που τελείωσε με τα Μνημόνια.

Οι κίνδυνοι είναι το υψηλότατο χρέος, η τεράστια ανεργία, η κατακρήμνιση του ΑΕΠ, το πολύ μεγάλο «κενό» και έλλειμμα στο εξωτερικό της ισοζύγιο (αφού οι επενδύσεις εξαϋλώθηκαν και δεν… επέστρεψαν), αλλά και τα πολύ υψηλά «κόκκινα» δάνεια που εμποδίζουν τις τράπεζες να ασκήσουν τον ρόλο τους.

Αλλά και ο δρόμος για τις αγορές, όπως αποφάνθηκαν οι «θεσμοί», δεν έχει ανοίξει για την Ελλάδα. Οι συνθήκες δανεισμού της παραμένουν «εύθραυστες» λόγω αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Έχασε το «τρένο» του 2014 και τώρα το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία έχει αλλάξει.

Σε λίγες ημέρες η Ελλάδα θα είναι επισήμως «εκτός» του 3ου Μνημονίου, αλλά και της τακτικής χρηματοδότησης από τους δανειστές. Και θα πρέπει να αποδείξει επί σειρά ετών ότι μπορεί να επουλώσει τις πολλές και μεγάλες ανοιχτές της πληγές ώστε να βγει από την κρίση.

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.