Ειδησεογραφικό site

Του Χρήστου Ν. Κώνστα: Το ψέμα με τις ασφαλιστικές εισφορές

1.992

Πριν από 2 χρόνια, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος κυκλοφορούσε στους δρόμους της Αθήνας και συνομιλούσε περιχαρής με ευτυχισμένους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που ανακουφισμένοι θα πλήρωναν πρόθυμα τις νέες ασφαλιστικές εισφορές.

Χθες, ο υπερήφανος Πρωθυπουργός -εν μέσω χειροκροτημάτων και αλαλαγμών- ανακοίνωσε στη Βουλή ότι μειώνει έως και 33% τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, συνεταιρισμένοι αγρότες και επιστήμονες.

Σήμερα το πρωί όλοι ξύπνησαν και αντιμετώπισαν την γυμνή αλήθεια.

Τα χρήματα που τόσο γενναιόδωρα «χάρισε» ο πρωθυπουργός στους 250.000 ασφαλισμένους μη μισθωτούς με την έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές, θα τους τα πάρει πίσω η κυβέρνηση με άλλον τρόπο…

Σ’ ένα μήνα από σήμερα, ως φορολογητέο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων και αγροτών θα θεωρείται το πραγματικό τους εισόδημα, προσαυξημένο κατά 20% περίπου. Πάνω εκεί υπολογίζονταν στη συνέχεια οι ασφαλιστικές τους εισφορές.

Η κυβέρνηση είχε φροντίσει -μόνο για το 2018- οι εισφορές να υπολογίζονται επί του 85% του (φουσκωμένου) φορολογητέου εισοδήματος.

Από το 2019, δεν ισχύει η ειδική αυτή ρύθμιση. Όλοι οι μη μισθωτοί θα επιβαρύνονται στο εξής με 138 εκατομμύρια ευρώ στις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Από την έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, 250.000 ασφαλισμένοι υποτίθεται ότι «γλιτώνουν» 142 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Τα ίδια δηλαδή χρήματα που θα εισέπραττε η κυβέρνηση από το «καπέλο» που νομοθέτησε με το «έτσι θέλω» στο φορολογητέο τους εισόδημα!

Οι βουλευτές χειροκροτούσαν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες σιωπούσαν. Ουδεμία ελάφρυνση στην πραγματικότητα.

Η αλήθεια όμως είναι πιο πικρή: Η δήθεν «έκπτωση» στις ασφαλιστικές εισφορές θα αποτυπωθεί στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών και κατά συνέπεια στην σύνταξη που φιλοδοξούν κάποτε να εισπράξουν…

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χαίρονται μόνο για ένα γεγονός: Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης.

Η επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου…

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.