Ειδησεογραφικό site

Του Χρήστου Ν. Κώνστα: To ΔΝΤ αποκαλύπτει το παραμύθι του «πλεονασματικού ΕΦΚΑ»

1.992

 

Tην αποκάλυψη της «φούσκας» του ΕΦΚΑ έχουν βάλει στόχο τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ήδη ετοιμάζουν μια «εκρηκτική» και οδυνηρή έκπληξη, για την κυβέρνηση και για τις αγορές, με την ειδική έκθεση που θα δημοσιοποιήσουν τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Οι «θεσμοί» στο σύνολό τους, έχουν κάθε λόγο να αμφισβητούν τα «υπερ-πλεονάσματα» που παρουσιάζει αυτάρεσκα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε κάθε συνάντησή τους.

Ειδικά όμως για το θηριώδες υπερπλεόνασμα του ΕΦΚΑ έχουν και επισήμως διατυπωθεί σοβαρές ενστάσεις οι οποίες εντοπίζονται σε 3 βασικούς τομείς:

1. Η Κυβέρνηση θεωρεί το σύνολο των κατασχεθέντων λογαριασμών ως «έσοδο του ΕΦΚΑ». Είναι γνωστό πως καθημερινά γίνονται εκατοντάδες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών σε οφειλέτες του ΕΦΚΑ που δεν ανταποκρίνονται στις ρυθμίσεις και τις υποχρεώσεις τους. Το ποσό που η κυβέρνηση έχει καταγράψει ως «έσοδο» από αυτή την πηγή ξεπερνά το 1,3 δις Ευρώ.

2. Η Κυβέρνηση έχει εισπράξει δόσεις στο πλαίσιο του Μνημονίου ΙΙΙ οι οποίες έπρεπε να κατευθυνθούν αποκλειστικά και κατά προτεραιότητα σε εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου και ειδικά για Εφάπαξ και Συντάξεις. Ο ΕΦΚΑ καθυστερεί την καταβολή αυτών των εφάπαξ και συντάξεων, ενισχύοντας το ταμειακό του απόθεμα κατά 1,5 δισ. Ευρώ.

3. Η δραματική καθυστέρηση στην εκκαθάριση, καταγραφή και καταβολή νέων συντάξεων στην Ελλάδα είναι πλέον αντικείμενο διεθνούς σχολιασμού και χλευασμού. Μόνο από στον τομέα των Επικουρικών Συντάξεων η καθυστέρηση φτάνει ακόμη και τα 3 χρόνια και με τον τρόπο αυτό τα λογιστικά πλεονάσματα «φουσκώνουν»….

Ο ΕΦΚΑ έχει μια τεράστια οφειλή από χρωστούμενα αναδρομικά σε 50.000 οριστικές συντάξεις.  Αυτές οι 50.000 συντάξεις, αυξάνονται με ρυθμό 15.000 αιτήσεων κάθε μήνα…

Τελικά ίσως το «υπερ-πλεόνασμα» του ΕΦΚΑ της τάξης του 1,5 δις Ευρώ φέτος να είναι ακόμη μία «αυταπάτη» της Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνησης….

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.