Ειδησεογραφικό site

Του Χρήστου Ν. Κώνστα: Κλωτσώντας το τενεκεδάκι των συντάξεων

1.995

 

Για μία ακόμη φορά επικράτησε η «γραμμή Τσακαλώτου». Η «ενισχυμένη εποπτεία» υπερίσχυσε της «καθαρής εξόδου».

Οι θερμοκέφαλοι του Μεγάρου Μαξίμου, δεν ευτύχησαν να δουν έναν προϋπολογισμό χωρίς την -ψηφισμένη- περικοπή των συντάξεων στις Βρυξέλλες. Τελικά χθες το βράδυ στις 20:45, κατατέθηκε ένα κείμενο με σενάριο βάσης «σύμφωνο με τις υποδείξεις των θεσμών».

Ενώ λοιπόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων είναι σύμφωνο με την μη περικοπή των συντάξεων, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο Γιούγκερ και θα εισηγηθεί επισήμως την μη περικοπή των παλαιών συντάξεων, ο νομοταγής Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πιο αριστερός Υπουργός Οικονομικών, προτίμησε την ασφάλεια της υπακοής στο 4ο Μνημόνιο…

Μόλις χθες το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Βουλής, διαβεβαίωνε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο προϋπολογισμός που θα κατέθετε ο Υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες δεν θα περιλάμβανε περικοπή συντάξεων.

Τελικά κατατέθηκε ο… κανονικός προϋπολογισμός με βάση τα δεδομένα του Μεσοπροθέσμου και ως… συμπλήρωμα υπήρχε συνημμένο  ένα κείμενο πολιτικών προθέσεων.

Η μοναδική διαφορά του προσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή στις αρχές του μήνα και του σχεδίου που κατατέθηκε χθες το βράδυ στην Κομισιόν, είναι ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση περιγράφει αναλυτικότερα, την πρόθεσή της για «κοινωνική αλληλεγγύη» με βάση τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε χθες την παρουσίαση του Προϋπολογισμού, με την υπογράμμιση ότι «η ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων θα οριστικοποιηθεί μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Με απλά λόγια, ο Τσακαλώτος λέει ότι φέτος και του χρόνου, έχω και θα έχω τα λεφτά για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές των παλαιών συντάξεων.

«Ακόμη κι αν με υποχρεώσετε να εφαρμόσω τον ψηφισμένο νόμο, εγώ μπορώ να επιστρέψω τα λεφτά στους συνταξιούχους…»

Ο λόγος που κατατέθηκε αυτός ο «διπλής όψεως» προϋπολογισμός, είναι απλός:

· Για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, στα μέσα Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει μια έκθεση έγκρισης των ισολογισμών.

· Ειδικά όμως για την Ελλάδα, επιπλέον της Αξιολόγησης του Προϋπολογισμού θα υπάρχει και η πρώτη Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας  που θα εξετάζει αν κι εφόσον η χώρα τηρεί τα υπεσχημένα και εφαρμόζει τα μέτρα του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Συμπέρασμα: Ο υπουργός οικονομικών προσπαθεί αφενός να τηρεί τα συμφωνηθέντα αφετέρου να εκμαιεύσει τα κονδύλια μήνα-μήνα για να ισοφαρίσει τις απώλειες των συνταξιούχων… Όλα αυτά μέχρι να γίνουν οι εκλογές… Μετά τις εκλογές άλλος θα έχει το πρόβλημα….

 

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.