Ειδησεογραφικό site

Του Χρ. Ι. Στεφανάδη: Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και… άγρια Δύση

2.025

Την φετινή χρονιά, τιμώμενη χώρα στην διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης, είναι η Αμερική.

Στα πλαίσια αυτά, εκτός των άλλων εκδηλώσεων, θα υπάρχει ένα παραδοσιακό western σαλούν με φοίνικες, καουμπόηδες, ακόμη και άλογα ανοίγει τις πύλες του και θα μεταφέρει τους επισκέπτες σε δρόμο παλιάς αμερικανικής πόλης της Δύσης. Το σαλούν θα έχει ξύλινα καθίσματα, ένα μπαρ που θα παραπέμπει σε εποχές Άγριας Δύσης, ενώ ένας πιανίστας θα παίζει country μουσική…

Παράλληλα, μέσα στην μεγάλη αίθουσα του Βελλιδείου, παραδοσιακά οι πολιτικοί αρχηγοί σε πανηγυρικές ομιλίες θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους, θα αντιπαρατεθούν με τους αντιπάλους τους με ιδιότυπες “μονομαχίες” και θα προσπαθήσουν να πείσουν τον λαό ώστε να εξασφαλίσουν την ψήφο του στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στις πολιτικές αυτές μονομαχίες έχουν λεχθεί από απλές υπερβολές μέχρι απίστευτα και εξοργιστικά ψεύδη.

– Έχουν δοθεί υποσχέσεις απίστευτες που όχι μόνο ποτέ δεν τηρήθηκαν , αλλά αυτοί που τις έδωσαν αφειδώς, έκαναν, όταν ανέλαβαν την κυβερνητική ευθύνη, ακριβώς τα αντίθετα!. Θυμίζω τις υποσχέσεις του σημερινού πρωθυπουργού στο περίφημο “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”, που αν κάποιος το διαβάσει και το παραβάλλει με τα πραγματικά γεγονότα που ακολούθησαν, ενδεχόμενα να καταφύγει σε ψυχιατρική βοήθεια!…

-Έχουν εκτοξευθεί φοβερές κατηγορίες για πολιτικούς αντιπάλους, που ποτέ όμως δεν επιβεβαιώθηκαν. Θυμίζω την υπόθεση του Βατοπεδίου που ενώ έπληξε καίρια την τότε κυβέρνηση, απεδείχθη αργότερα από την δικαιοσύνη κακόγουστο κατασκεύασμα …

-Έχουν ανασυρθεί από την ιστορία του τόπου μας “σκελετοί” ξεχασμένοι, προκειμένου να διεγείρουν αντανακλαστικά εμφυλιοπολεμικά σε ένα πληγωμένο και ταλαιπωρημένο λαό (παρακράτος, τρόποι εξορίας, χούντα, βασανισμοί)…

… Στην Αμερικανική άγρια δύση, οι “καλοί” ήρωες μονομαχούσαν έντιμα, με φανερό οπλισμό, και αντιμετώπιζαν τον αντίπαλο όρθιοι και κατά μέτωπο.. Και σε εκείνες τις επικές μονομαχίες, κέρδιζε ο ικανότερος, ο γρηγορότερος και ο εξυπνότερος. Αντίθετα , οι “κακοί” , χρησιμοποιούσαν δόλια μέσα, κτυπούσαν πισώπλατα ή κάτω από την μέση.

Τελικά όμως, οι ήρωες επικρατούσαν απέναντι στους κακούς!

…Στις πολιτικές μονομαχίες μέσα στο Βελλείδιο, δυστυχώς οι αντιπαραθέσεις δεν έχουν σχέση με τις ηρωικές μονομαχίες της Αμερικανικής άγριας δύσης, που οι καλοί ήρωες νικούσαν. Στις πολιτικές μονομαχίες της ΔΕΘ, τείνει να επικρατήσει η υπερβολή, το ψέμα, η αοριστολογία, η συκοφαντία και οι επικοινωνιακές τεχνικές.
Ο λαός όμως, που έχει τον τελικό λόγο να διακρίνει τους “ήρωες” από τους «κακούς» , θα πρέπει να έχει μνήμη.

Επισημαίνεται ότι η ανθρώπινη μνήμη είναι μια σύνθετη και πολύπλοκη εγκεφαλική λειτουργία, πολύ βασική και απαραίτητη για την επιβίωση. Αυτός είναι ο λόγος που η ιατρική έρευνα προσπαθεί να εξελίξει μεθόδους παρέμβασης στα κέντρα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την μνήμη. Πρόσφατα, ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων κατάφερε να εμφυτεύσει τεχνητή μνήμη σε πειραματόζωα, δηλαδή ψευδείς αναμνήσεις στους εγκεφάλους τους με χρήση οπτικών ινών, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μελλοντική διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο το είδος αυτό των αναμνήσεων επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Από τις νευροεπιστήμες έχουμε μάθει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος που γερνάει, δεν καταγράφει στα κέντρα της μνήμης τα πρόσφατα γεγονότα, όμως τα γεγονότα που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν παραμένουν. Δηλαδή ο γηράσκων εγκέφαλος διαθέτει κυρίως παλιές μνήμες, και μάλιστα αποσυνδεμένες από τα πρόσφατα γεγονότα. Στην περίπτωση του λαού μας φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο: έχουν εξασθενήσει οι παλιές μνήμες και επικρατούν οι πρόσφατες. Και ακόμα χειρότερα, επικρατεί σε πολλές περιπτώσεις επιλεκτική μνήμη. Επιλεκτική μνήμη προσαρμοσμένη σε πολιτικές προτιμήσεις και πολώσεις του παρελθόντος.
Αλλά το μέλλον της χώρας και των γενεών που έρχονται, δεν μπορεί να είναι φυλακισμένο στο κακό παρελθόν.

Δεν μπορεί ο λαός να κρίνει τους “μονομάχους” του Βελλειδίου από το τι λένε, αλλά να τους κρίνει από το τι έκαναν και το τι κάνουν.

Δεν πρέπει ο λαός να ξεχνά το “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης” και την ευδαιμονία που εκείνο το πρόγραμμα υποσχόταν και να εντυπωσιάζεται από αόριστες υποσχέσεις, αναφορές σε σκάνδαλα και πισώπλατα κτυπήματα πολιτικών αντιπάλων.

Πρέπει ο λαός να κρίνει τους μονομάχους της πολιτικής , όχι με επικοινωνιακά κριτήρια που αφορούν την εικόνα και τα τυποποιημένα συνθήματα, αλλά με κριτήρια ουσίας. Κριτήρια που αφορούν την προσωπικότητα, την υποδομή και την τεκμηρίωση των λόγων και των υποσχέσεων .
Με αυτά τα κριτήρια ο λαός θα ξεχωρίσει τους “ήρωες”, όπως γινόταν στην Αμερικανική άγρια Δύση.

Γιατί η χώρα έχει ανάγκη, όσο πότε άλλοτε , από “ήρωες” για να την σύρουν έξω από το τέλμα και να την οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.
Ένα μέλλον που της αξίζει!.

*Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης
Είναι Καθηγητής Καρδιολογίας

 

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.