Ειδησεογραφικό site

Του Χ. Ν. Κώνστα: Αναζητώντας αφορμές για εκλογές, η κυβέρνηση υπογράφει το 4ο Μνημόνιο στις Βρυξέλλες

1.806

 

Στην Αθήνα η κυβέρνηση τακτοποιεί τις τελευταίες εκκρεμότητες, διορίζει φίλους και συνεργάτες σε μόνιμες θέσεις για να είναι έτοιμη στον προεκλογικό αγώνα.

Στις Βρυξέλλες, την ώρα που ο Επίτροπος Μοσκοβισί έλεγε και ξανάλεγε ότι η «Ελλάδα βγαίνει από τα Μνημόνια», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποιούσε τον Ειδικό Κανονισμό Ενισχυμένης Εποπτείας ακριβώς γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται «δυνητική απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητά της ευρωζώνης»…

Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, η Κομισιόν εξηγεί στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup που συνεδριάζουν σήμερα ότι η ελληνική οικονομία έχει πολλά τρωτά σημεία, όπως το μέγεθος του ελληνικού χρέους, ευάλωτο τραπεζικό σύστημα, έλλειμμα επενδύσεων και υψηλή ανεργία.

Την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρηματολογεί στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα έχει πλέον τα δημοσιονομικά περιθώρια για να μην περικόψει συντάξεις και να μην μειώσει το αφορολόγητο, το Eurogroup θα υιοθετεί Απόφαση που θα περιγράφει αναλυτικά, στο άρθρο 11, ότι «σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει να υιοθετεί μέτρα για να αντιμετωπίζει τα αίτια ή τα πιθανά αίτια δυσκολιών και να εφαρμόζει διαρθρωτικές αλλαγές…».

Στο αμέσως επόμενο άρθρο (12) η Απόφαση, που θα υιοθετήσει το Eurogroup επισημαίνει ότι «η Ελλάδα δεσμεύτηκε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις κλειδιά που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (σ.σ.: δηλαδή του Μνημονίου ΙΙΙ) για και να διασφαλίσει ότι οι στόχοι των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας προστατεύονται».

Για να μην υπάρξουν παρερμηνείες ως προς το ποιες είναι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δεν μπορεί να ανατρέψει η κυβέρνηση, υπάρχει το επόμενο άρθρο 13:

«Η Ελλάδα δεσμεύτηκε επίσης να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής και των δημοσιονομικών-διαρθρωτικών πολιτικών (fiscal-structural policies), της κοινωνικής πρόνοιας, της οικονομικής σταθερότητας, των εργασιακών, των αγορών προϊόντων των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας διοίκησης. Αυτές οι συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες έχουν οριστεί στο παράρτημα της δήλωσης του Eurogroup της 22ας Ιουνίου του 2018, θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση πιθανών πηγών οικονομικών δυσχερειών».

Η Ενισχυμένη Εποπτεία συνδέεται άμεσα με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μετά από κάθε έλεγχο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδίδει τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και το Eurogroup. Εφόσον οι εκθέσεις αυτές είναι θετικές θα ενεργοποιούνται τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Eάν οι Εκθέσεις δεν είναι θετικές, τότε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους θα «παγώνουν» έως ότου η Ελλάδα πράξει τα όσα ζητούν ή προτείνουν οι θεσμοί.

Μια θετική Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας θα καθιστά δυνατή την επιστροφή στην Ελλάδα του δημοσιονομικού ισοδύναμου των εσόδων των εθνικών κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (τα λεγόμενα «κέρδη SMP/ANFA») συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Τα κέρδη αυτά θα μεταβιβάζονται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση (περίπου 600 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο), κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχής γενομένης το 2018 και έως τον Ιούνιο του 2022, υπό την προϋπόθεση θετικών Εκθέσεων Ενισχυμένης Εποπτείας.

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.