Ειδησεογραφικό site

Του Αριέλ Λεκαδίτη: Οι Έλληνες Εβραίοι στο Έπος του ’40

3.579

Άλλη μια επέτειος της 28ης Οκτωβρίου έρχεται για να μας θυμίσει την ηρωική απάντηση των προγόνων μας στο φασιστικό καθεστώς του Μπενίτο Μουσσολίνι. Όλοι σε γενικές γραμμές γνωρίζουμε τα γεγονότα της εποχής εκείνης. Αυτή τη φορά θα προσπαθήσω να αποτυπώσω το ρόλο των Εβραίων της Ελλάδος εκείνες τις μέρες.

Οι Εβραίοι της Ελλάδος ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Λαού πήραν μέρος στο έπος του 1940.Χωρίς κανέναν δισταγμό και σαν γνήσιοι και αυθεντικοί άνθρωποι, και τηρώντας τον Ιουδαϊκό Νόμο, ο οποίος λέει ότι κάθε Εβραίος που ζει σε μια χώρα που τον φιλοξενεί είναι υποχρεωμένος να τηρεί τους νόμους της χώρας αυτής και να συντάσσετε με τη χώρα αυτή.

Έτσι λοιπόν και χωρίς κανέναν δισταγμό οι Εβραίοι της Ελλάδος ξεκινούν για το μέτωπο. Στον πόλεμο του 1940 71 Εβραίοι από το Βόλο κλήθηκαν να υπηρετήσουν την πατρίδα τους. Ένας εκ των οποίων ήταν ο Άνσελμος Μουρτζούκος, ο οποίος πέθανε στης 13/12/1940 ύστερα από θραύσμα βλήματος που είχε δεχθεί στο κεφάλι. Ο Άνσελμος Μουρτζούκος πέθανε καθώς ήταν με τη μονάδα του σε επιχείρηση κατάληψης του υψώματος 1900.

Όπως είναι άλλωστε γνωστό ένας σημαντικός παράγοντας θανάτων εκτός από τις σφαίρες και τα βλήματα των Ιταλών ήταν και τα κρυοπαγήματα. Ο Αβραάμ Κοέν του Γεουντά από το Βόλο πέθανε ήταν θύμα της άνωθεν αιτίας. Επίσης πολλοί Εβραίοι από το Βόλο τραυματίστηκαν σε μάχες του Αλβανικού μετώπου. Βέβαια το πρώτο θύμα από τους Έλληνες αξιωματικούς όπου έπεσε υπέρ πατρίδος ήταν ο Μαρδοχαίος Φριζής, από τη Χαλκίδα, Συνταγματάρχης στο βαθμό και Εβραίος στο θρήσκευμα. Ο Συνταγματάρχης Φριζής υπήρξε ένας παραδοσιακός Εβραίος και άριστος πολεμιστής.

Παρόλο που δεν ήταν Χριστιανός, για να εμψυχώσει τους Έλληνες φαντάρους σε κάθε επίθεση φώναζε: ‘Ο Θεός και η Παναγία μαζί μας’‘Ο Συνταγματάρχης Φριζής υπήρξε ήρωας της Μικρασιατικής εκστρατείας. Από τους 77.000 Εβραίους που είχε η Ελλάδα υπηρέτησαν στον ελληνικό στρατό 12898 Εβραίοι εκ των οποίων 343 ήταν αξιωματικοί. Σκοτώθηκαν 513 και τραυματίστηκαν 3.743.

Θα μπορούσα να επεκταθώ σε περισσότερες λεπτομέρειές για περισσότερους Εβραίους αλλά σκοπός μας δεν είναι αυτός. Σκοπός είναι να αντιληφθεί το μεγαλύτερο κομμάτι των Ελλήνων, οι οποίοι διακατέχονται από υψηλά ποσοστά αντισημιτισμού πως ο Εβραίος της Ελλάδος έκανε το καθήκον προς την Ελλάδα όποτε του ζητήθηκε.

Είναι κρίμα να υπάρχουν φωνές όπου προσπαθούν να αμαυρώσουν την συνεισφορά στον εθνικό αγώνα κατά της φασιστικής Ιταλίας των Εβραίων της Ελλάδος. Προσωπικά πιστεύω πως η Ελληνική κοινωνία παρόλο που συνεχίζει να διακατέχετε από στερεότυπα αντισημιτικής φύσης, έχει κάνει βήματα μπροστά ώστε, να ξεριζώσει από το μέσα της, μύθους όπου μόνο κακό κάνουν σε ένα κράτος. Ότι κάνει κανείς για την πατρίδα είναι καθήκον δεν είναι ρουσφέτι. Η πατρίδα δεν χρωστάει σε κανέναν. Άρα λοιπόν, ας σταματήσουμε να προσπαθούνε μερικοί να βάζουν την προσφορά κάθε αγωνιζόμενου υπέρ πατρίδος στην εθνική ζυγαριά.

Αριέλ Λεκαδίτης

Ιστορικός

Τα σχόλια είναι κλειστά.