Ειδησεογραφικό site

Του Ανδρέα Ζαμπούκα: Ε μα το είχε παρακάνει κι ο ΣΚΑΪ…

2.010

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας χρησιμοποιήθηκαν έως και 10 κιλά εκρηκτικής ύλης για την βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ! Οι Αρχές μιλούν για «καθαρά επαγγελματικό χτύπημα» επισημαίνοντας ότι στην έκταση των ζημιών έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι το σημείο στο οποίο είχε τοποθετηθεί ο μηχανισμός βοηθάει να εκτονωθεί το ωστικό κύμα προς τη μια πλευρά. Στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» στρέφονται πρωτίστως οι έρευνες της Αστυνομίας, αν και οι Αρχές αποφεύγουν τα οριστικά συμπεράσματα προτού δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη ανάληψης ευθύνης. Ενδεχομένως όμως, η επίθεση να εκτελέστηκε από άτομα που συνδέονται με την «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ή τον «Επαναστατικό Αγώνα».

Πόση σημασία όμως, έχει ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Πραγματικά, αν κάναμε μία δημοσκόπηση, ρωτώντας τους πολίτες να μας αναφέρουν δύο ή τουλάχιστον, μία, από τις νέες τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν θα ήξεραν να μας απαντήσουν. Γιατί η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται καν ποιος έχει στρατευθεί αυτοβούλως, να «σώσει» τον κόσμο από τους «καρχαρίες του κεφαλαίου»…

Εκείνο όμως, που έχει ενδιαφέρον στην απήχηση της κοινής γνώμης, είναι η στάση ενός μεγάλου μέρους του κόσμου που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ ή στην Αριστερά για την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση. Αυτοί δηλαδή που θεωρούν ότι άξιζε μια τιμωρία στον οργανισμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής, εξαιτίας της αντικυβερνητικής του στάσης. Ίσως και σε ένα πιο ευρύ πεδίο ανθρώπων που θυμούνται πάντα την φιλοευρωπαική ρητορική του καναλιού στο δημοψήφισμα του ΄15.

Κι όμως, άνθρωποι που κινούνται εν μέσω κανονικότητας, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να ψελίσουν τη φράση «Ε μα το είχε παρακάνει κι ο ΣΚΑΪ…»! Χωρίς να αντιλαμβάνονται πως η βία και η τρομοκρατία δεν έχουν καμία τιμωρητική εργαλειακή λογική για την κοινωνία και την δημοκρατία. Γιατί δεν «διορθώνεται» ούτε «διαπαιδαγωγείται» απολύτως κανένας. Ούτε ο ΣΚΑΪ στον τρόπο που θα διατυπώνει την ειδησεογραφία του ούτε και κανένα άλλο θύμα επίθεσης. Αντίθετα και δυστυχώς για τους «εχθρούς» του καναλιού οι δημοσιογράφοι του θα γίνουν ακόμα πιο μαχητικοί και πιο δραστήριοι στις απόψεις και την ρητορική τους.

Ο μόνος που θα ικανοποιηθεί είναι ο τρομοκράτης ο οποίος πιστεύει ότι εκφράζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ότι εκπληρώνει μία αποστολή εν ονόματι του λαού, για τον λαό. Αυτοί που τοποθέτησαν τη βόμβα στον ΣΚΑΪ απευθύνονται στο θυμικό της κοινής γνώμης. Και φοβάμαι ότι η προκήρυξη με την οποία θα αναλαμβάνουν την ευθύνη, δεν θα διαφέρει και πολύ από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το εμπάργκο στο ΣΚΑΪ…

Αυτή η αφέλεια που επικρατεί στην στάση πολλών συμπολιτών μας, είναι άκρως επικίνδυνη για όλους μας. Και όχι μόνο για την δημοκρατία μας, όπως διατυπώνεται σε όλες τις ανακοινώσεις των κομμάτων. Είναι το καρκίνωμα της βίας και του αυταρχισμού στην καθημερινότητα μας. Είναι η νομιμοποίηση του αυταρχισμού και της ακατάληπτης αυτοδικίας που δεν επιφέρει καμία αλλαγή και καμία δικαιοσύνη στην κοινωνία. Που ξεκινάει από το παρκάρισμα στο πεζοδρόμιο, τα σκουπίδια στους δρόμους, το bullying στα σχολεία, το κλείσιμο των δρόμων και την τρομοκρατία ενάντια στο πολίτευμα.

Δεν είναι τόσο απλό να ψελίζεις ότι «το είχε παρακάνει κι ο ΣΚΑΪ…». Τα τζάμια του ΣΚΑΪ θα αλλάξουν και ο σταθμός ήδη έχει επανέλθει στην κανονικότητα. Εκείνο όμως που θα μείνει στην κοινωνία είναι η σηπτική πληγή της βίας που μολύνει όλους μας.

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.