Ειδησεογραφικό site

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη: Έλληνες επιχειρηματίες

2.011

Η χώρα για να επιστρέψει σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς χρειάζεται εκτός από επενδύσεις και επιχειρηματίες. Η χρεοκοπία της χώρας το 2010 και η οικονομική κρίση που ακολούθησε δημιούργησε μεγάλο κενό και στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

Με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις επιχειρηματιών που σήκωσαν το βάρος και έσωσαν μεγάλους ομίλους από την κατάρρευση ή αγόρασαν ξένες επιχειρήσεις που έφυγαν από τη χώρα πχ Σκλαβενίτης-Μαρινόπουλος, οικογένεια Παντελιάδη-Βερόπουλος, όμιλος Βαρδινογιάννη –δίκτυο Shell, οι έλληνες επιχειρηματίες στην πλειοψηφία τους ήταν απόντες.

Πολλοί μάλιστα από αυτούς, όπως είχαν δικαίωμα, επέλεξαν να μεταφέρουν τις έδρες των εταιρειών τους στο εξωτερικό ή να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους σε ξένους επενδυτές. Από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, πλέον μόνον ο όμιλος Μυτιληναίου έχει μείνει στην Ελλάδα.

Η απουσία ηγεσίας στον επιχειρηματικό κλάδο έγινε περισσότερο εμφανής με τα αλλεπάλληλα φαινόμενα αναξιοπιστίας στον ιδιωτικό τομέα που έρχονται στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα. Η σιωπή του ΣΕΒ για υποθέσεις που διασύρουν την εικόνα της χώρας και την οικονομία δημιουργεί δυσάρεστες εντυπώσεις.

Πως μπορεί η Ελλάδα να πείσει ότι επιστρέφει στην κανονικότητα, ότι η οικονομική ανάπτυξη εκτός από τον τουρισμό και τις εξαγωγές θα περάσει και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όταν οι έλληνες επιχειρηματίες ψάχνουν την πόρτα της εξόδου και η ιδιωτική οικονομία πρωταγωνιστεί σε οικονομικά σκάνδαλα χωρίς αυτό να απασχολεί κανέναν;

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.