Ειδησεογραφικό site

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη: Α.Τσίπρας-Δανειστές: Ενας έρωτας μεγάλος

1.983

Οφείλουμε να το παραδεχθούμε. Η Κυβέρνηση μπορεί «μέσα» να αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά «έξω» τα πάει περίφημα. Δεκαπέντε ημέρες τώρα έχει ανοίξει μια δημόσια συζήτηση να επιδοτηθούν από τον προυπολογισμό 10.000 ιερείς για να προλάβει η Κυβέρνηση άλλους 10.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Ταυτόχρονα τον τελευταίο μήνα έχει ανοίξει το θέμα των αναδρομικών στις συντάξεις, κυριολεκτικά μια δημοσιονομική βόμβα. Η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς -αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη- είναι δώρο προς την Κυβέρνηση, αλλά δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων. Οι αδικημένοι από το σοβιετικής έμπνευσης έκτρωμα που αποκαλούμε νόμο Κατρούγκαλου, είναι ζήτημα χρόνου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και το ασφαλιστικό να βρεθεί και πάλι στον αέρα.

Η Κυβέρνηση κάνει συστηματικό προεκλογικό αγώνα με στοχευμένες παροχές (πχ δωρεάν οι ένστολοι στα λεωφορεία) όπου πιστεύει ότι είναι πιθανόν να αλιεύσει ψήφους και στο μεταξύ οι δανειστές σφυρίζουν αδιάφορα. Η στοργή με την οποία ο Γιούνγκερ και η παρέα του περιβάλλουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι εντυπωσιακή. Δεν θυμίζει σε τίποτε το παρελθόν και την αυστηρή μεταχείριση που επιφύλαξαν στην κυβέρνηση Σαμαρά, όπου μέχρι και το mail Χαρδούβελη διέρρευσαν. Τι αυξημένη εποπτεία και κουραφέξαλα; Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος.
Σήμερα η Κομισιόν εκτός του προυπολογισμού, πρέπει να εγκρίνει και την αναφορά της για την ενισχυμένη εποπτεία με τις υποχρεώσεις που πρέπει-έπρεπε να έχει εκπληρώσει η Κυβέρνηση. Το Reuters χθες μετέδωσε ότι λόγω των καθυστερήσεων στις ιδιωτικοποιήσεις και σε κάποιες άλλες μεταρρυθμίσεις, μπορεί να καθυστερήσει η πρώτη δόση από τα κέρδη που έχουν η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα. Αν επαληθευτεί το Reuters, θα είναι η πρώτη πίεση των δανειστών προς την Κυβέρνηση, αλλά και πάλι θα έχει περισσότερες επιπτώσεις στην οικονομία και λιγότερο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η ήπια στάση των δανειστών είναι πολιτική νίκη του Α. Τσίπρα. Είτε είναι αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του προγράμματος, είτε της συμφωνίας με τα Σκόπια, είτε ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί τώρα να σηκώσει και πάλι μια οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είτε των ευρωεκλογών, είτε όλων αυτών μαζί, οι δανειστές φαίνεται να βρήκαν τον άνθρωπο τους στην Ελλάδα. Και προφανώς τους ικανοποιούν πλήρως όσα τους λέει πίσω από τις κλειστές πόρτες, οπότε του επιτρέπουν στους ιθαγενείς να λέει ότι τον βολεύει.

 

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.