Ειδησεογραφικό site

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Τραμπ

2.950

Της Μαλένας Παππά 

Μετά το βέρτιγκο που επέφεραν τα εκλογικά αποτελέσματα σε Βαυρία και Έσση στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ήρθε και η σειρά του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου στις ενδιάμεσες εκλογές που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ, προσήλθαν στις κάλπες 114 εκατομμύρια πολίτες – έναντι των 81 εκατομμυρίων που είχαν ασκήσει τα εκλογικά του δικαιώματα στις ενδιάμεσες εκλογές του 2016 – «χαρίζοντας» στους Δημοκρατικούς τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Παρά του ότι οι ρεπουμπλικανοί όχι μόνο διατήρησαν αλλά και ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία, η ανάκτηση της Βουλής από τους Δημοκρατικούς έπειτα από 8 χρόνια, αναμένεται να μετατρέψει σε κόλαση τη ζωή του Τραμπ και του κόμματός του.
Πλέον οι Δημοκρατικοί θα έχουν την δυνατότητα να εφαρμόσουν την πρόθεσή τους για εξονυχιστικές έρευνες στους ρεπουμπλικανούς και εν όψει των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν σε 2 χρόνια, προβλέπεται ότι θα επιδοθούν σε μανιώδη αγώνα προκειμένου να αναδειχθούν νικητές στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Με τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Ντόναλντ Τραμπ από τη μία και την επιθετικότητα των Δημοκρατικών από την άλλη, αναμένεται μια ιδιαίτερα θερμή και ενδιαφέρουσα πολιτικά διετία.
Προηγούμενες κυβερνήσεις που βίωσαν τέτοιες δυσάρεστες πολιτικά καταστάσεις που προέκυψαν από ενδιάμεσες εκλογές, τις περιέγραψαν ως ιδιαίτερα οδυνηρές και κατάρτισαν εγχειρίδιο διαχείρισης τέτοιων κρίσεων που περιλαμβάνει τη σύσταση ομάδας στελεχών του Λευκού Οίκου,  με βασικό σκοπό την καλλιέργεια σχέσεων με τα μέλη του Κογκρέσου που διεξάγουν τις έρευνες.
Η άμεση έναρξη των ερευνών των Δημοκρατικών, θα άρει την ανωνυμία των έως σήμερα συμβούλων του Τραμπ μέσα σε ένα 15λεπτο και τα ηλεκτρονικά μηνύματά τους θα διαβιβάζονται στις επιτροπές της Βουλής, το καθημερινό πρόγραμμα απασχολήσεών τους θα αλλάξει και θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις καταθέσεις στις επιτροπές του Κογκρέσου, εξέλιξη που αλλάζει και τις προτεραιότητες λειτουργίας στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου και καθιστά αναγκαία την επιστράτευση ομάδας δικηγόρων, επικοινωνιολόγων και πολιτικών στρατηγιστών.
Χαρακτηριστική της έντονης περιόδου που θα επακολουθήσει, ήταν και η συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού προέδρου με δημοσιογράφους Αμερικανικών και ξένων ΜΜΕ που διεξάχθηκε σε τεταμένο κλίμα. Ο δημοσιογράφος του CNN, Τζιμ Ακόστα αφού ρώτησε τον Τραμπ σχετικά με τα καραβάνια από το Μεξικό επικρίνοντάς τον για τη στάση του στο ζήτημα, συνέχισε στο ίδιο ύφος, με καταιγισμό ερωτήσεων αναφορικά με τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016, πυροδοτώντας το ήδη φορτισμένο κλίμα. Ο Τζιμ Ακόστα, έχει κονταροχτυπηθεί και στο παρελθόν με τον Αμερικανό πρόεδρο για το ζήτημα της Ρωσίας. Σε συνέντευξη Τύπου το 2017 ο Τραμπ έπειτα από την ερώτηση του Ακόστα, είχε χαρακτηρίσει το CNN “απαίσιο” και το είχε κατηγορήσει για διάδοση ψευδών ειδήσεων. Αυτή τη φορά ο Τραμπ δεν περιορίστηκε στον χαρακτηρισμό του δημοσιογραφικού οργανισμού και  βάφτισε τον ίδιο τον Ακόστα “αγενή” και “απαίσιο άνθρωπο”, ενώ ανακήρυξε το CNN σε εχθρό του λαού, σημειώνοντας ότι «Όταν μεταδίδεις ψευδείς ειδήσεις, πράγμα που κάνει το CNN, είσαι εχθρός του λαού!».
Το Κογκρέσο αλλάζει πρόσωπο
Το εκλογικό αποτέλεσμα της Τρίτης θεωρείται το πλέον ανατρεπτικό στις ΗΠΑ καθώς υποψήφιοι μειονοτήτων και ένας μακαρίτης κατάφεραν να γράψουν ιστορία με την είσοδό τους στο Κογκρέσο, αλλάζοντας την έως τώρα συνήθη σύνθεσή του. Το κατώφλι του Καπιτωλίου θα διαβούν για πρώτη φορά μεταξύ άλλων νεοναζί, ιθαγενείς, μουσουλμάνες, η νεώτερη βουλευτίνα και ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος κυβερνήτης.
Αλεξάντρια Οκάζιο Ορτέζ – η νεώτερη γυναίκα που εκλέγεται στο Κογκρέσο
Στα 29 της η υποψήφια που αυτοπροσδιορίζεται Δημοκρατική Σοσιαλίστρια έγινε η νεότερη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που καταλαμβάνει έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η Πορτορικανικής καταγωγής Αλεξάντρια γεννημένη στο Μπρονξ τάσσεται υπέρ των μεταναστών, των εργαζομένων και της υγειονομικής περίθαλψης για όλους.
Η νίκη της στις προκριματικές του Ιουνίου στη Νέα Υόρκη με το σύνθημα «γυναίκες σαν κι εμένα θεωρητικά δεν διεκδικούν δημόσια αξιώματα» προκάλεσε αίσθηση τόσο στο κόμμα της, όσο και στην Ουάσιγκτον.
Αγιάνα Πρέσλι – η πρώτη αφροαμερικανή βουλευτίνα από τη Μασαχουσέτη
Πριν οκτώ χρόνια η Αγιάνα Πρέσλεϊ ήταν η πρώτη Αφροαμερικανή που εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο της Βοστώνης.
Τον Σεπτέμβριο ξαναέγραψε ιστορία επικρατώντας του απερχόμενου Δημοκρατικού Μάικλ Καπουάνο και χωρίς  Ρεπουμπλικανό αντίπαλο σ’ αυτή την εκλογική περιφέρεια, έγινε στις εκλογές της Τρίτης η πρώτη Αφροαμερικανίδα που θα εκπροσωπήσει τη Μασαχουσέτη στο Κογκρέσο.
Σαρίς Ντέιβιντς και Ντεμπ Χάαλαντ – Οι πρώτες ιθαγενείς
Οι Δημοκρατικές Σαρίς Ντέιβιντς και Ντεμπ Χάαλαντ έγιναν οι πρώτες ιθαγενείς στην ιστορία των ΗΠΑ που εξελέγησαν βουλευτές.
Η ακτιβίστρια, δικηγόρος, λάτρης των πολεμικών τεχνών και δηλωμένη ομοφυλόφιλη, λάτρης της πάλης, Ντέιβιντς κέρδισε στο Κάνσας τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Γιόντερ.
Η ακτιβίστρια, μέλος της φυλής Pueblo of Laguna και πολέμιος του Τραμπ, Χάαλαντ εκλέχτηκε στο Νέο Μεξικό και είναι γνωστή για τις μάχες της σε θέματα της προοδευτικής ατζέντας, όπως η υγειονομική περίθαλψη για όλους και η καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου 15 δολ.
Ρασίντα Τλάιμπ και Ιλχάν Ομάρ – οι πρώτες μουσουλμάνες στο Κογκρέσο
Η Δημοκρατική Παλαιστινιακής καταγωγής, Ρασίντα Τλάιμπ από το Μίσιγκαν και η Υεμενοσομαλή πρόσφυγας Ιλχάν Ομάρ, είναι οι δύο μουσουλμάνες που εξελέγησαν για πρώτη φορά στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Η Τλάιμπ γνωστή πολέμιος του Τραμπ θέλει να ορθώσει το ανάστημά της κατά του Αμερικανού προέδρου εξαιτίας της ισλαμοφοβικής και αντιμεταναστευτικής ατζέντας του.
Σε προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ το 2016 φώναζε αν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε διαβάσει ποτέ το Σύνταγμα της χώρας έως ότου την απομάκρυναν.
Η Ιλχάν Ομάρ, έφτασε στις ΗΠΑ ως πρόσφυγας από τη Σομαλία όταν ήταν ακόμα έφηβη και είχε εκλεγεί στο παρελθόν στην τοπική Βουλή της Μινεσότα, όπου προώθησε την καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου στα 15 δολάρια και την επιδότηση των σπουδών σε φοιτητές από φτωχές οικογένειες.
Τζάρεντ Πόλις – ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος κυβερνήτης
Ο Τζάρεντ Πόλις είναι ο πρώτος υποψήφιος για τη θέση του κυβερνήτη του Κολοράντο που έχει δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ως Δημοκατικός έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής, της αυστηροποίησης της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή και των ολοήμερων βρεφονηπιακών σταθμών μεταξύ άλλων. Ο Πόλις ο οποίος εξελέγη το 2008 στην Βουλή των Αντιπροσώπων, επικράτησε του ρεπουμπλικανού Ουόλκερ Στέιπλτον.
Ντένις Χοφ – Ο.. μακαρίτης
Ο ρεπουμπλικανός Ντένις Χοφ, ιδιοκτήτης οίκου ανοχής, εξελέγη με σημαντική πλειοψηφία στην Πολιτεία της Νεβάδας, παρά του ότι απεβίωσε προ 20 ημερών.
Ο 72χρονος Χοφ πέθανε στις 15 Οκτωβρίου μετά από προεκλογική συγκέντρωση στο πορνείο του, υπήρξε σταρ ριάλιτι και ήταν ο πιο γνωστός ιδιοκτήτης οίκου ανοχής σε ολόκληρη την Πολιτεία.
Το ποσοστό του ανήλθε στο 68,3%, έναντι της Δημοκρατικής – ζωντανής- αντιπάλου του, Λέσια Ρομανόφ που κατέκτησε μόλις το 32% των ψήφων.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στη Νεβάδα πρέπει να αντικαταστήσει τον εκλεγέντα… νεκρό ώστε να καλύψει την έδρα.
Μάρσα Μπλάκμπερν – η πρώτη γυναίκα γερουσιαστής από το Τενεσί
Η Ρεπουμπλικανή Μάρσα Μπλάκμπερν, πιστή σύμμαχος του Τραμπ, κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια που έσπειρε στο δρόμο της η διάσημη ποπ τραγουδίστρια, Τέιλορ Σουίφτ, η οποία στήριξε τον Δημοκρατικό αντίπαλό της και έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη γερουσιαστής του Τενεσί.
Μπέρνι Σάντερς
Ο 77χρονος Μπέρνι Σάντερς αποτελεί διεθνώς πρότυπο για τα αριστερά κόμματα που αναζητούν χαρισματικές προσωπικότητες. Αν και το 2016 έχασε το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία από την Χίλαρι Κλίντον, κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του στη Γερουσία.
Μιτ Ρόμνι
Ο 71χρονος ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνι, συχνός επικριτής του Τραμπ και αντίπαλος του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2012, κατάφερε να επανέλθει δυναμικά στην κεντρική πολιτική σκηνή με την είσοδό του στη Γερουσία μέσω της Γιούτα.
Γκρεγκ Πενς

Ο ρεπουμπλικανός Γκρεγκ Πενς, αδερφός του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, εκλέχτηκε στην Ιντιάνα και εισήλθε στο Κογκρέσο. Η Ιντιάνα αποτελεί πολιτικό ορμητήριο για ολόκληρη την οικογένεια καθώς ο Μάικ Πενς διετέλεσε Κυβερνήτης της από το 2013 μέχρι το 2017, όταν και ορκίστηκε Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.