Ειδησεογραφικό site

Τον Ιανουάριο η μάχη Τσίπρα για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών -Τελική ευθεία για κάλπες

112

Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία του 2019 για την κυβέρνηση Τσίπρα θα είναι η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όποτε κι αν τελικά έρθει προς ψήφιση στην Βουλή.

Δοκιμασία, γιατί ακόμα και αν, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ βρεί τις απαραίτητες ψήφους, αμέσως μετά θα βρεθεί πιθανότατα ως κυβέρνηση μειοψηφίας, αφού θα έχει αποχωρήσει ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ. Τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί στην τελική ευθεία προς τις πρόωρες εκλογές και την εκλογική ήττα, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ μακράν πρώτο κόμμα.

Υπάρχει η πλειοψηφία των 151 βουλευτών;

Η συμφωνία θα μπορούσε να περάσει ακόμα και με απλή πλειοψηφία, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει 151 ψήφους, την απόλυτη πλειοψηφία δηλαδή, για να έχει η συμφωνία την απαραίτητη νομιμοποίηση. Σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 145 βουλευτές οι οποίοι θα ψηφίσουν «μπετόν», ακόμη και οι Βορειοελλαδίτες. Ο τελευταίος που έκανε νερά -αλλά τελικά επείσθη- ήταν ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν και 4 βουλευτές του Ποταμιού. Μπορεί οι αλλεπάλληλες δηλώσεις Ζάεφ περί μακεδονικής γλώσσας να προκάλεσαν προβληματισμό και δεύτερες σκέψεις, τελικά όμως οι Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς θα ψηφίσουν τη συμφωνία, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός θα καταψηφίσουν ή θα απόσχουν από την ψηφοφορία. Άλλωστε, ήδη έχουν πάρει την απόφαση να είναι υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία.

Οι ΑΝΕΛ καταψηφίζουν… αλλά όχι όλοι

Υπέρ της συμφωνίας έχει ταχθεί ξεκάθαρα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που, όπως έχει πει, θα εγκαταλείψει και την έδρα του. Ολοι μάλιστα δείχνουν ότι έχει ήδη πάρει τον δρόμο για τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ. Θα τον αντικαταστήσει ο Τέρενς Κουίκ, πρώτος επιλαχών βουλευτής στη Β’ Αθηνών, που προσμετράται πλέον στην πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ της συμφωνίας φέρεται να τάσσεται και η Έλενα Κουντουρά, χωρίς όμως κανείς να είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει. Η ίδια δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Επίσης, άγνωστο παραμένει το τι θα πράξει τελικά ο Κώστας Ζουράρις. Διαφωνεί με τη συμφωνία, αλλά δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα είναι απρόβλεπτος.

«Ναι» λέει και η Κατερίνα Παπακώστα

Ακόμα όμως κι αν τελικά η Έλενα Κουντουρά δεν ψηφίσει υπέρ, ο αριθμός 151 προσεγγίζεται με την ψήφο της Κατερίνας Παπακώστα. Η ίδια η υφυπουργός έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει ερμηνευτική δήλωση για τη γλώσσα και την εθνότητα, που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία. Η ψήφος της θεωρείται μάλλον δεδομένη, αφού έχει πάρει ήδη αντάλλαγμα την υπουργική καρέκλα.

Τι θα κάνει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος;

Επισήμως η ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, η γραμμή όμως της Φώφης Γεννηματά είναι ένα κατηγορηματικό «όχι». «Οχι» στην ίδια τη Συμφωνία για τις γκρίζες ζώνες της αλλά και «όχι» σε στήριξη της κυβέρνησης που θα αναζητήσει δεκανίκια για να σταθεί.

Θεωρητικά, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που ανήκει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δεν δεσμεύεται από την κομματική γραμμή στο ΚΙΝΑΛ, αλλά η ψήφος του συνδέεται με το τι θα γίνει με τις λίστες των υποψηφίων βουλευτών στο Κίνημα Αλλαγής. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται την παραμονή του στη λίστα Επικρατείας, και μάλιστα επικεφαλής. Σε περίπτωση που ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, είναι προφανές πως η θέση που διεκδικεί θα είναι αδύνατον να κρατηθεί…

Πότε θα έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή

Η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή στο τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η τελική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος στα Σκόπια θα ξεκινήσει στις 9 Ιανουαρίου και αναμένεται να τελειώσει την εβδομάδα μεταξύ 14-18 Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, από τις 18 Ιανουαρίου και μετά, όταν θα έχει ολοκληρωθεί δηλαδή η διαδικασία, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο της συμφωνίας στη Βουλή. «Η λογική που έχουμε εμείς είναι ότι από τις 18 Ιανουαρίου και μετά ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε.

Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας

Εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή και δεν προκύψει απρόοπτο, οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν και θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, προκαλώντας ρήξη στην πλειοψηφία. Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας θέλοντας να εκθέσει ακόμα περισσότερο τον Πάνο Καμμένο και τη διγλωσσία των ΑΝΕΛ.

Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος, παρά τη ριζική διαφωνία με το θέμα της «Βόρειας Μακεδονίας», οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν προτίθενται να ψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας που θα φέρει η Νέα Δημοκρατία. Συνεπώς, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει. Διαφορετικές εκδοχές έχει υποστηρίξει κατά καιρούς ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κατσίκης, ότι δηλαδή δεν πρόκειται απλώς να αποσύρουν τους υπουργούς τους, αλλά και την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, συνεπώς δεν θα υπάρχει δεδηλωμένη, αλλά μάλλον πρόκειται για προσωπικές απόψεις και λεονταρισμοί του βουλευτή.

Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση από την κυβέρνηση των ΑΝΕΛ αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ τυπικά ως κυβέρνηση μειοψηφίας και συνεπώς. ακόμα κι αν δεν ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και θα είμαστε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Ακολουθεί το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ

Την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την έναρξη της διαδικασίας εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ. Εφόσον αυτό είναι το δέλεαρ για να αποδεχθεί η κυβέρνηση Ζάεφ τις αλλαγές στο Σύνταγμα, η Νέα Δημοκρατία λογικά ψηφίζει «όχι», αν και οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι λόγω «ατλαντικής συνέπειας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδεχομένως να ψηφίσει θετικά, για να μη βρεθεί και εκτεθειμένος έναντι των συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Σε αυτή την περίπτωση θα τον κατηγορήσουν για ασυνέπεια και υποκρισία…

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.