Ειδησεογραφικό site

Τολμηρή και στοχευμένη μείωση της υπερφορολόγησης ζητά ο ΣΕΒ

338

Γενναίες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της στοχευμένης μείωσης της υπερφορολόγησης αξιώνει από κυβέρνηση και θεσμούς ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Με το χρέος να παραμένει σε απαγορευτικά για επιπολαιότητες επίπεδα, ο ΣΕΒ εύχεται το πολιτικό σύστημα να κατανοεί τις παραμέτρους του προβλήματος επιβίωσης και ευημερίας της χώρας στο μέλλον, και να πράξει ανάλογα, ώστε η χώρα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της παρέχονται σήμερα και να μην χαραμίσει τις θυσίες που υπέστη ο πληθυσμός στα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων».

Αυτό αναφέρει ο Σύνδεσμος στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων με το οποίο ασκεί κριτική στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι είναι πολύ πιο πλήρες σε σύγκριση με τα προ Μνημονίων εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων σε ό,τι αφορά στα θέματα που καλύπτει, όσο και την ουσία και τον αριθμό των δράσεων που εμπεριέχει, και κυρίως δεν αποφεύγει πλέον να αντιμετωπίσει ευθέως κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία καθώς και τη Δικαιοσύνη.

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι το σχέδιο δεν έτυχε της απαιτούμενης διαβούλευσης με τις επιχειρηματικές οργανώσεις, διακρίνεται από καλές προθέσεις, όμως πάσχει στο περιεχόμενο καθώς δεν διαθέτει μετρήσιμους στόχους, συνεκτικές πολιτικές που να υπηρετούν αυτούς τους στόχους και σαφή χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή τους.

Και καταλήγει ο Σύνδεσμος: «Θα ανέμενε κανείς από κυβέρνηση και θεσμούς, να σταθούν πιο τολμηροί και αποφασιστικοί στη στοχευμένη μείωση της υπερφορολόγησης που πλήττει την εργασία και πολλές παραγωγικές δραστηριότητες της οικονομίας. Αντίστοιχα, και στο κείμενο συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων/πιστωτών ενόψει της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου, γίνεται μια βεβιασμένη προσπάθεια απ΄ όλες τις πλευρές να πέσει η αυλαία σε μια τραυματική (για όλους) περίοδο, ανεξαρτήτως αναπτυξιακού αποτυπώματος στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα. Είναι σαφές, πάντως, ότι από εδώ και πέρα, η Ελλάδα θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της, χωρίς τη χρηματοδοτική στήριξη των Μνημονίων, και στη βάση δικών της πολιτικών».

Τα σχόλια είναι κλειστά.