Ειδησεογραφικό site

Το τσουνάμι από τις αποκαλύψεις για Παππά, και οι προσπάθειες να διασωθεί ο Τσίπρας

87

Μια παραδοσιακή ποδοσφαιρική τακτική που εφαρμόζεται όταν η ομάδα δέχεται συνεχείς επιθέσεις είναι το ιταλικό κατενάτσιο. Η ομάδα κλείνεται στην άμυνα, με στόχο να μην δεχθεί γκολ και να αναδιαταχθεί προκειμένου στη συνέχεια να καταφέρει να επιτεθεί. Κάτι αντίστοιχο κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ .

Στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, το κατενάτσιο σηματοδοτήθηκε αρχικά από τις πολύ προσεκτικές τοποθετήσεις που έκαναν τα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος για το «καυτό» θέμα των ημερών: την υπόθεση του ηχητικού της συνομιλίας του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Σε μια διαδικασία που ήταν ανοικτή για τους δημοσιογράφους, το όνομα του Νίκου Παππά δεν αναφέρθηκε σε καμία τοποθέτηση, καθώς τα στελέχη του κόμματος επέλεξαν να μη δώσουν τροφή για νέα δημοσιεύματα αναφορικά με το θέμα. Άλλωστε, είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου ο Αλέξης Τσίπρας «άδειασε» διακριτικά τον στενό του συνεργάτη, ο οποίος αναγκάστηκε και σε σχετική δήλωση λόγω των έντονων εσωκομματικών αντιδράσεων που πυροδότησε η αποκάλυψη του ηχητικού. Οι περισσότερες τοποθετήσεις προσπέρασαν την «υπόθεση Παππά», ενώ οι μόνοι που έκαναν «φωτογραφικές» αναφορές, θέτοντας ζητήματα ύφους και ήθους της Αριστεράς, ήταν οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός.

Πέρασε «αναίμακτα» η Προοδευτική Συμμαχία

Παράλληλα, πέρασε «αναίμακτα» η πρόταση για άμεση προσθήκη του “Προοδευτική Συμμαχία” στο όνομα του κόμματος. Αν και λίγους μήνες πριν, το θέμα αυτό αποτέλεσε αιτία σφοδρών εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, υπό από το βάρος των τελευταίων εξελίξεων τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να μην πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις για ένα ζήτημα που χαρακτηρίστηκε  ακόμα και «δευτερεύον». Μόνη εξαίρεση ο Πάνος Λάμπρου από τους 53, ο οποίος θέτοντας ζήτημα εσωκομματικής δημοκρατίας, ζήτησε η προσθήκη στο όνομα να τεθεί ως πρόταση στο επερχόμενο Συνέδριο.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε αναφορά σε απόπειρα επανάληψης του 1989, υπαινισσόμενος ενδεχόμενη παραπομπή του σε Ειδικό Δικαστήριο, ως ο ίδιος να ήταν ένας καινούριος Ανδρέας Παπανδρέου. «Αν έχουν τα κότσια και δεν είναι απλά θρασύδειλοι, εγώ είμαι εδώ. Μην κουράζονται, είμαι εδώ. Μην κουράζονται και μην φθείρονται, χρησιμοποιώντας το παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών και τις μεθόδους των υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τους στηρίζουν. Είμαι εδώ. Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του βρώμικου ‘΄89, είμαι και είμαστε εδώ. Ας διευρύνουν λοιπόν το κατηγορητήριο και ας με συμπεριλάβουν», ήταν η μόνη και έμμεση αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην «υπόθεση Παππά», αποφεύγοντας για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες να κατονομάσει τον στενό του συνεργάτη.

Οι νέες εσωκομματικές ισορροπίες
Η χθεσινή Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης επιβεβαίωσε, για πολλούς, την κυοφορία ενός νέου εσωκομματικού πεδίου.  Ένα από τα αντανακλαστικά του κόμματος απέναντι στην επίθεση που νιώθει ότι δέχεται θα είναι και η συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό, σε συνάρτηση με τις αλλαγές προσώπων που θα γίνουν μετά το Συνέδριο, θα σηματοδοτήσει τους νέους συσχετισμούς και ομαδοποιήσεις εντός της Κουμουνδούρου. Εντύπωση για παράδειγμα προκάλεσε η ανοικτή στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Αλέξη Τσίπρα. Ο θεωρούμενος ως επικεφαλής της τάσης των 53 κινήθηκε σε πολύ χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά, ενώ έκανε ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια στο κείμενο των 8 στελεχών που προέρχονται από την Κεντροαριστερά (Λιάκος, Μπίστης, Θεοχαρόπουλος κλπ.). Σημειώνεται, επίσης, ότι η τοποθέτηση του Ε. Τσακαλώτου ήταν σε εντελώς άλλο κλίμα από αυτήν του Πάνου Λάμπρου (μέλος της ΠΓ από τους 53), ο οποίος έκανε αναφορά σε ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Τέλος, όσοι ασχολούνται ιδιαίτερα με τη σημειολογία των πραγμάτων, σχολίασαν το γεγονός ότι ο Νίκος Μπίστης είχε αναλάβει τον ρόλο του προεδρεύοντα της συνεδρίασης.

Σε δυσμενή θέση ο Νίκος Παππάς

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης της ΚΕΑ ήταν η ενίσχυση της εκτίμησης ότι ο Νίκος Παππάς βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Η τοποθέτηση του κινήθηκε σε διαφορετικό κλίμα από τη δήλωση του μετά το Πολιτικό Συμβούλιο της Πέμπτης. Έκανε λόγο για συλλογική και ατομική αυτοκριτική «ακόμα και για το παραμικρό, ακόμα κι αν μας ξεφεύγει καμία κουβέντα», επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία της υπόθεσης. Παράλληλα, υιοθετώντας τη λογική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που που πετάνε τα εκατομμύρια δεξιά και αριστερά σαν να είναι αλογόμυγες και δεν συμβαίνει τίποτα. Η χλιαρή υποδοχή της ομιλίας του από το σώμα, αλλά κυρίως το γεγονός ότι και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί ανοικτά στην υπόθεση του επιβεβαίωσαν ότι η απόσταση ανάμεσα στους δύο μεγαλώνει. Ενδεικτικό και το γεγονός ότι, παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Παππάς καθόταν στην πρώτη σειρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κάτσει αρκετές θέσεις μακριά προκειμένου να αποφευχθεί μία κοινή φωτογραφία που μπορεί να μεταφραζόταν και ως συμβολική κίνηση στήριξης.

Αν και όπως προαναφέρθηκε στις τοποθετήσεις τους τα στελέχη του κόμματος απέφυγαν να αναφερθούν στην υπόθεση του ηχητικού, στους διαδρόμους της ΚΕΑ το ζήτημα Παππά είχε την πρωτοκαθεδρία των συζητήσεων με τους περισσότερους να εκτιμούν ότι ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε σιωπηρή απόσυρση από το προσκήνιο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο φόβος της «γερμανικής εκδοχής»
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα υπήρχε διάχυτη η εκτίμηση ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέσω των τελευταίων γεγονότων να πληγεί το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και οι προσπάθειες ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποδυναμωθούν οι αντιπολιτευτικές αντιστάσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Όσον αφορά την εκλογολογία, οι εκτιμήσεις αναφορικά με τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μοιρασμένες. Ορισμένοι εκτιμούσαν ότι ο Πρωθυπουργός στήνει προεκλογικό κλίμα, καθώς έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ενώ άλλοι απέκλειαν αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με το πολιτικό του αφήγημα. Ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του, πάντως, εκτίμησε ότι αυτό θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το Ταμείο Ανάκαμψης και από το «αν οι εκταμιεύσεις γίνουν στο δεύτερο μισό του 2021». Πάντως, η εκτίμηση που έκανε στην τοποθέτηση του ο Νάσος Ηλιόπουλος ότι ο «μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η γερμανική εκδοχή του ενάμιση κόμματος, μια συντηρητική παράταξη που είναι στο 40% και ένας αντίπαλος εγκλωβισμένος στο 25%» έβρισκε άπαντες σύμφωνους

Τα σχόλια είναι κλειστά.