Ειδησεογραφικό site

Το θέμα των ακριβών φαρμάκων θα θέσει η Ελλάδα στην 5η Σύνοδο της Συμμαχίας του Νότου

152

Στη Συνάντηση των υπουργών Διακήρυξης της Βαλέτας μετέχουν οι Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία

H 5η Συνάντηση υπουργών Διακήρυξης της Βαλέτας (5th Valletta Ministerial Meeting – Valletta Declaration), γνωστής και ως Συμμαχίας του Νότου για την Υγεία, θα γίνει αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα.

Στόχος του ελληνικού υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους είναι η επίτευξη συμφωνιών για τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα (ογκολογικά σκευάσματα, ορφανά φάρμακα για την αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών και βιολογικοί παράγοντες) πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά και συνεπώς πριν τιμολογηθούν σε εθνικό επίπεδο.

Οι χώρες που έχουν υπογράψει της Διακήρυξη της Βαλέτας είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ρουμάνια και η Σλοβενία, ενώ τελευταία εντάχθηκε και η Κροατία.

Ζητούμενο για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι η αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία σε ό,τι αφορά τα ακριβά και συνήθως καινοτόμα φάρμακα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική πίεση στα δημόσια συστήματα υγείας.

Η συνάντηση ξεκινά το πρωί της Τρίτης με ξενάγηση των προσκεκλημένων υπουργών Υγείας και των τεχνικών κλιμακίων στο Μουσείο Ακρόπολης και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 11 Ιουλίου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με σύσκεψη υπουργών, με συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων και με κοινή συνάντηση σε υπουργικό και τεχνικό επίπεδο για τη συνόψιση των συμπερασμάτων από την 5η Συνάντηση υπουργών Διακήρυξης της Βαλέτας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.