Ειδησεογραφικό site

Το… τεριέ του Τσίπρα

247

Αν οι οικονομικές του γνώσεις είναι όπως τα ελληνικά του, τότε… χαθήκαμε. Λένε ότι στη γλώσσα των αριθμών είναι πολύ καλύτερος από πολλούς και έχει γνώσεις και εμπειρία. Μπορεί. Εμείς από τον κ. Τσακαλώτο δεν το αντιληφθήκαμε ακόμη απόλυτα. Στα οικονομικά οι αποδώσεις του είναι σαν τα ελληνικά του.

Της Στέλλας Νοβάκη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που εγκατέλειψε σχετικά εύκολα την καριέρα του και αποφάσισε να συμπεριληφθεί στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να… χτίσει -στη μικρή για τα μέτρα του Ελλάδα- πολιτική καριέρα, μάλλον έκανε την καλύτερη επιλογή. Για την Ελλάδα ήταν… πολύς. Όμως όταν το μικρόβιο της πολιτικής μπήκε μέσα του και ανακάτεψε τους αριθμούς με τις ψήφους όλα άλλαξαν.
Από το παλιό αντιμνημονιακό του στιλ και λόγο, από τις απειλές του ότι θα παραιτηθεί αφού τάχα διαφωνούσε με τον Αλέξη Τσίπρα, το μόνο που έχει απομείνει είναι… το κόκκινο σακίδιό του και τα κακά ελληνικά του.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποδείχθηκε ο πιο πιστός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Το απόλυτο κανίς (άντε, τεριέ για… διαφοροποίηση) -που τον τελευταίο καιρό είναι και της μόδας να «αναζητείται» στους πολιτικούς κύκλους- του πρωθυπουργού που ακολουθεί τις εντολές του.
Δεν ξέρει ακόμη να κρύβεται πίσω από σηκωμένους γιακάδες και δεν είναι ακόμη πολύ ευέλικτος πολιτικά όμως δείχνει διατεθειμένος να μάθει. Θέλει να γίνει πολιτικός και μάλιστα της πρώτης γραμμής. Μόνο ελληνικά δεν δείχνει διατεθειμένος να μάθει. Πολλοί το θεωρούν μάλιστα και ολίγον γοητευτικό να μιλάει… ακαταλαβίστικα. Μπορεί να είναι ωφέλιμο για τη θέση του. Ως τσάρος της οικονομίας, σε μια χώρα που στενάζει οικονομικά και σε μια περίοδο που πρέπει το μαύρο να φαίνεται άσπρο, καλύτερα να μην είναι και τόσο κατανοητός.
Όσες φορές επιχείρησε να κάνει χιούμορ ή αποδείχθηκε μαύρο ή… σκέτη αποτυχία.
ΒΡΕΤΑΝΟΤΡΑΦΗΣ
Δεν είναι απαραίτητο όμως ένας πολιτικός να έχει χιούμορ και να είναι αυτό πάντα πετυχημένο. Άλλωστε, ο βρετανοτραφής με πτυχία από φημισμένα πανεπιστήμια γεννήθηκε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε ξένες χώρες και είναι πολύ μακριά από το μεσογειακό ταμπεραμέντο. Ούτε όμως είναι απαραίτητο, ντε και καλά, ένας πολιτικός να κάνει ομιλίες στη Βουλή και να επιχειρεί να επιστρατεύσει το ανύπαρκτο χιούμορ του. Ούτε αυτό τού βγαίνει ούτε η αντιμνημονιακή πολιτική του, τελικά.
Ούτε είναι απαραίτητο ένας πολιτικός όταν υπερηφανεύεται ότι γνωρίζει καλά από αριθμούς, να μιλάει επί 32 λεπτά στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό χωρίς να λέει τίποτα. Ή κάτι που να μπορεί να καταλάβει κανείς. Όταν δεν έχει κάτι να πει, καλύτερα να μη μιλάει.
Η συζήτηση όμως για τον προϋπολογισμό στη Βουλή γρήγορα ξέφυγε από αριθμούς και πέρασε στο μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ, τις παλιές σαραντοποδαρούσες και σε ένα… ξέσπασμα του Τσακαλώτου που ουδείς ήθελε ή περίμενε να ακούσει.
Ο Σάκης Μουστακίδης, ο παλιός διεθνής πασαδόρος του ελληνικού βόλεϊ, ο Τζον Στόκτον και ο Σκοτ Σκάιλς αναφέρθηκαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όχι σε αθλητική εκπομπή αλλά στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.
Τι δουλειά έχουν τρεις παλαίμαχοι αθλητές σε κουβέντα για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας; Για τον υπουργό Οικονομικών της χώρας… ίσως έχουν. Πάντως, κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι δεν έχουν χιούμορ.
ΧΙΟΥΜΟΡ…
«Δεύτερον, θα ήθελα να πω κάτι κοροϊδευτικά. Το χιούμορ, κ. Σταϊκούρα, βασίζεται σε διαστρέβλωση. Αυτό είναι το χιούμορ. Παίρνει κάτι που ισχύει και το αλλάζει και δίνει ασίστ στους αντιπάλους του, στους φίλους. Αυτό είναι το χιούμορ. Δεν έχετε καταλάβει στοιχειωδώς τη δομή του χιούμορ. Το χιούμορ δεν θα μπορούσε να δουλέψει με φορμαλιστικό τρόπο. Πάρτε να διαβάσετε ένα βιβλίο πώς δουλεύει το χιούμορ, πώς εξελίσσεται, πώς διαστρεβλώνει για να το καταλάβετε. Πιο γελοίο, ότι δεν μπορώ να δώσω σε αντίπαλο ασίστ, δεν έχω ξανακούσει, πραγματικά. Ίσως ότι δεν ήταν πρόεδρος του Εδεσσαϊκού ήταν αντιπρόεδρος. Προσπαθήστε να κάνετε κάτι χιούμορ».
Σίγουρα, ο κ. Τσακαλώτος έχει διαβάσει αυτό το βιβλίο-manual για το χιούμορ αλλά μάλλον δεν κατάλαβε καλά τις οδηγίες. Ή ήταν στα ελληνικά και δεν έβγαλε νόημα ή ήταν στα αγγλικά και του το μετέφρασε ο Τσίπρας.
Ο Τσακαλώτος τη μια παρουσιάζεται να είναι εκείνος ο πολιτικός που έχει συγκρουσιακή σχέση με το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, που απέχει από τα πανηγύρια της κυβέρνησης και τις φιέστες του Ζαππείου για την «έξοδο» από το Μνημόνιο, και από την άλλη εμφανίζεται ωρυόμενος να προσπαθεί να πείσει για την πολιτική της κυβέρνησης.
Με χαριτωμενιές στον λόγο του, που κανείς άλλος δεν κατάλαβε παρά μόνο ο ίδιος, αν και υπάρχουν αμφιβολίες και γι’ αυτό, μίλησε για το… ματωμένο κατά τα άλλα υπερ-πλεόνασμα και το θεώρησε κατόρθωμα γιατί θα το μοιράσει στον φτωχό λαό… από τον οποίο ωστόσο το πήρε. Το ομολόγησε και ο Χουλιαράκης. «Βάλαμε φόρους για να μην χρεοκοπήσουμε».
Ο Ευκλείδης είναι αυτός που ανέλαβε την αφαίμαξη, το ξεζούμισμα των Ελλήνων που είπε και ο Τσίπρας στη Βουλή όταν θέλησε να αναφερθεί στην περίπτωση με το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού. Κι αφού ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της εργασίας του, τώρα δηλώνει περήφανος που θα αναλάβει τα έξοδα… της κηδείας τους.
Ο Τσακαλώτος νομίζει ότι με το κοστούμι του αριστερού θα μπορέσει να περάσει πιο… ανώδυνα και να γίνουν πιο ανεκτά τα δύσκολα μέτρα και το ξεζούμισμα. Θέλει, από τη μια, να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση αλλά η χαρά της εξουσίας, από την άλλη, δεν τον αφήνει.
Οι αντοχές του κόσμου όμως δεν είναι ούτε αριστερές ούτε δεξιές. Είναι απλά εξαντλημένες. Κι ίσως αυτό να κάνει, δυστυχώς, πιο εύκολο το έργο του. Τον νηστικό τον χορταίνεις και με ένα κομμάτι ψωμί. Και σου λέει κι ευχαριστώ

Τα σχόλια είναι κλειστά.