Ειδησεογραφικό site

Το συνταξιοδοτικό θα είναι το τέλος του Μακρόν; -Έρχεται έκρηξη, αναφέρει ο γαλλικός Τύπος

31

Η Γαλλία βρίσκεται σε κυκλώνα κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, με την ένταση να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο μετά την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να παρακάμψει τη Βουλή -στην οποία δεν έχει την πλειοψηφία- και να την περάσει με προεδρικό διάταγμα.

Η απόφαση Μακρόν για χρήση του περίφημου άρθρου 49.3 για να ανεβάσει το όριο της συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες διαδηλωτές να συγκεντρωθούν και να κατέβουν στους δρόμους και σε πολλές πόλεις της χώρας.

Κύματα διαδηλώσεων σε Παρίσι
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε 217 ανθρώπους χθες Πέμπτη το βράδυ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν διαδήλωση στο Παρίσι, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων μαζικών διαμαρτυριών εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που εν τέλει αποφασίστηκε να εφαρμοστεί χωρίς ψηφοφορία στη Βουλή, μετέδωσαν ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το France Info, 217 άνθρωποι συνελήφθησαν στα επεισόδια που ξέσπασαν στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Κατά την ίδια πηγή, μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση για να αδειάσουν την πλατεία. Κάποιοι από τους διαδηλωτές έβαλαν φωτιές και εκσφενδόνισαν αντικείμενα εναντίον αστυνομικών.

Όταν ξέσπασαν τα επεισόδια, στην πλατεία βρίσκονταν περίπου 6.000 άνθρωποι, κατά υπολογισμούς γαλλικών ΜΜΕ.

Το απόγευμα της Πέμπτης η κυβέρνηση αποφάσισε την τελευταία στιγμή να εφαρμόσει το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, που προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από τα 62 στα 64 έτη, παρακάμπτοντας τη Βουλή, καθώς δεν υπήρχε η απαραίτητη πλειοψηφία.

Υπουργός Εσωτερικών: Η μπουρδελοποίηση είναι παράνομη
Η αντιπολίτευση είναι νόμιμη, οι διαδηλώσεις είναι νόμιμες, αλλά το μπουρδέλο και η μπουρδελοποίηση δεν είναι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαρέν. Έκανε λόγο για «πολύ δύσκολες διαδηλώσεις», κατήγγειλε ότι στην πόλη Ντιζόν έκαιγαν πανό με πολιτικούς και ότι έγιναν επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η πολιτεία δεν θα επιτρέψει την εκτροπή με διαδηλώσεις οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή

Τα σχόλια είναι κλειστά.