Ειδησεογραφικό site

Το ΣτΕ απέτρεψε προσωρινά την «υφαρπαγή εξουσίας»

72

80_90873A1D-02F9-A90B-F86B-1E20DCA6004D Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Οι ανεξάρτητες αρχές αποτελούν για τη δημοκρατία την μέγιστη απόδειξη ότι σέβεται τον εαυτό της. Μ΄αυτές αποδεικνύει την προσήλωση στο Σύνταγμα, δια μέσου αυτών ασκεί πολιτική ομολογίας δικαίου στην κοινωνία και από αυτές εισπράττει  την επιβεβαίωση της εντιμότητάς της απέναντι στους πολίτες.

Το ότι βέβαια, το ΕΣΡ, για χρόνια, υπολειτουργούσε φανερώνει την «απιστία» που διέπραττε το ίδιο το κράτος προς την δίκαιη σχέση του με την κοινωνία. Έτσι η μόνη ελπίδα επανόρθωσης που απέμενε ήταν να δοθεί στην ίδια την ανεξάρτητη αρχή, η ευκαιρία να αποδείξει την εγκυρότητά της  και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της.

Η τροπολογία του Κ. Παππά, από την αρχή, δημιουργούσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, κατά το άρθρο 100 του Κανονισμού της Βουλής. Η διάταξη με την οποία προβλέπεται η μεταφορά της αρμοδιότητας για τους διαγωνισμούς αδειών από το ΕΣΡ, στον Υπουργό Επικρατείας, είναι αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα του άρθρου 15 παράγραφος 2 του Συντάγματος, που καθορίζει ότι στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ασκείται άμεσος έλεγχος του Κράτους δια του ΕΣΡ και ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει και την προηγούμενη άδεια.

Η οποιαδήποτε αιτίαση ότι δεν υπήρχε ΕΣΡ και αναγκαστικά έπρεπε η κυβέρνηση να αναλάβει δράση δεν μπορούσε να πείσει κανέναν σοβαρό άνθρωπο, δεδομένου πως η ανεξάρτητη αρχή είναι όργανο διαρκές και προβλεπόμενο απευθείας από το Σύνταγμα. Από πού κι ως πού μπορεί να ερμηνεύσει κάποιος ότι υπάρχει κενό στη θητεία της, αν δεν έχει οριστεί νέα σύνθεση οργάνου; Δεν είναι δυνατόν να παύεται μία ανεξάρτητη αρχή, αν δεν είναι αρεστή σε κάποια κυβέρνηση έως ότου ανανεωθεί όταν και όποτε προκύψει όργανο.

Η συμπεριφορά της κυβέρνησης ήταν και συνεχίζει να είναι «πραξικοπηματική» και έπρεπε να είχε λάβει τα μέτρα της. Ο νόμος για όσους γνώριζαν καλά νομικά, ήταν αδύνατον να μην κριθεί αντισυνταγματικός. Είναι δε απορίας άξιον γιατί κάποια μέλη του ΣΤΕ προέτασσαν το επιχείρημα της ρευστής κατάστασης που επικρατούσε στα προηγούμενα χρόνια, ενώ ήξεραν ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η απόφαση για τον νόμο θα ήταν απορριπτική. Χθες βράδυ όμως, και με  βάση το ρεπορτάζ που μετέδωσαν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, όλοι οι δικαστές έκριναν ότι ο νόμος ήταν αντισυνταγματικός.Δεν υπήρξε καμία διαφωνία επ’ αυτού. Απλά οι 11 πρότειναν να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να διορθώσει τα λάθη του νόμου και οι υπόλοιποι 14 να γίνει η διαδικασία από την αρχή για να επικρατήσει τελικά,  η δεύτερη άποψη.

AdTech Ad

Δυστυχώς για την ελληνική κοινωνία αλλά και για το πολιτικό σύστημα, η ήττα της κυβέρνησης δημιουργεί μία πόλωση άνευ προηγουμένου και χωρίς ουσιαστικό λόγο. Ενώ η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, ο κ.Παππάς σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό,  επέλεξε να εμπλακεί σε μία απίστευτη δοκιμασία και να προκαλέσει τεράστια αδιέξοδα στη λειτουργία της δημοκρατίας.

Τουλάχιστον προσωρινά, το ΣτΕ απέτρεψε την «υφαρπαγή εξουσίας» από την ανεξάρτητη αρχή του ΕΣΡ και την απόδοσή της στο Υπουργείο, αποδεικνύοντας ότι η Δικαιοσύνη παραμένει  ένας πυλώνας σταθερότητας απέναντι σε κάθε  εκτροπή. Και λέω προσωρινά, διότι από τις πρώτες δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων φαίνεται ότι δεν έχουν καμία διάθεση να παραδώσουν τα όπλα. Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αναζητήσουν τρόπο να μην αναλάβουν την ευθύνη της ήττας και να επιμείνουν στην αρχική τους επιλογή για πολύ μικρό αδειών.

Εν τω μεταξύ, κανένα από τα κόμματα της Βουλής δεν πρόκειται να συναινέσει στην ανασύσταση του ΕΣΡ αν δεν ομολογήσει ο κ. Παππάς την προσωπική του αποτυχία, πράγμα που περιπλέκει ακόμα πιο πολύ το πρόβλημα.

Αναρωτιέται κανείς γιατί τα κάνουν όλα αυτά. Μάλλον γιατί αυτά ξέρουν να κάνουν αντί να κυβερνούν. Γιατί πως αλλιώς να δικαιολογήσεις την απίθανη και τυχοδιωκτική τους στάση, όταν ξόδεψαν ένα ολόκληρο εξάμηνο διαπόμπευσης της χώρας για να την χρεώσουν με 100 δισεκατομμύρια και να την οδηγήσουν σε capital controls;

Δυστυχώς, για όλους μας, πολύ δύσκολα θα βρεθεί μια «αναίμακτη» λύση στις εμμονές τους. Το μέλλον είναι σίγουρο ότι θα διαθέτει εκπλήξεις που μπορεί να δραματοποιήσουν την ζωή μας αλλά δεν πρόκειται να έχει εύκολο happy end…

*Αναδημοσίευση από το Liberal.gr.

Τα σχόλια είναι κλειστά.