Ειδησεογραφικό site

Το σενάριο απαγωγής γράφτηκε στην Αθήνα – Οι συνομιλίες στην Αθήνα δρομολόγησαν τις εξελίξεις

96

 

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται». Μόνο που ο θυμόσοφος λαός δεν  υπολόγισε σωστά ότι η… λυπητερή δεν πάει πάντα στους πραγματικούς δικαιούχους. Και στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στα σύνορα, τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εξελιχθούν ομαλά. Ώρα με την ώρα αποκαλύπτεται εκείνο που από την πρώτη στιγμή είχε περιέλθει σε γνώση του «Κ», ότι οι Τούρκοι προκάλεσαν «θερμό επεισόδιο» και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το απέκρυψε!

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Εισήλθαν, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, με επίλεκτη δύναμη στις Καστανιές του Έβρου, τους «μάζεψαν», τους μετέφεραν στο έδαφός τους και τους προφυλάκισαν με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καν να στοιχειοθετήσουν κατηγορητήριο. Κανείς φυσικά από το στράτευμα, σε οποιοδήποτε επίπεδο της ιεραρχίας, δεν έχει κληθεί να λογοδοτήσει για τα όσα συνέβησαν εκείνη τη μέρα. Κι ο Π. Καμμένος, όπως συνηθίζει με τέτοιες «καυτές υποθέσεις», έχει χαθεί από προσώπου γης ή απειλεί ότι θα… ενεργήσει κατά τρόπον άγνωστο έως τώρα.

 

Κατασκοπεία 

Την ίδια ώρα ο Τούρκος αντιπρόεδρος και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ έκανε γνωστό ότι ο 29χρονος ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο 25χρονος λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης εξετάστηκαν και για στρατιωτική κατασκοπεία. Κατηγορία η οποία για να διερευνηθεί θα πρέπει να παρέλθουν μήνες αφού εξετάζονται ήδη από τους Τούρκους εισαγγελείς και τις υπηρεσίες της Άγκυρας τα τεχνικά μέσα που έφεραν πάνω τους οι δύο Έλληνες ενώ λαμβάνονται μαρτυρικές καταθέσεις και αξιοποιείται  οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των συνόρων. Άπαντες, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό μέχρι τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών (ο αναπληρωτής Φ. Κουβέλης δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη κι αυτό είναι… παρήγορο) προειδοποιούν από τα γραφεία τους τον Ερντογάν να μην τολμήσει να φορτίσει περαιτέρω το συμβάν του Έβρου, αλλά κανείς τους δεν έχει την τόλμη, πέραν των θεσμικών σε διεθνές επίπεδο κινήσεων, να πράξει το αυτονόητο, να μεταβεί στην ακριτική περιοχή και να σταθεί στο πλευρό των φαντάρων και των οικογενειών τους. Ο σουλτάνος δείχνει τα δόντια του αιχμαλωτίζοντας τη χώρα και το πολιτικό της σύστημα που τρέμει μήπως οι Τούρκοι φτάσουν μέχρι τον μικρό δακτύλιο της Αθήνας.

 

Πληρωμένες απαντήσεις 

Πλέον δίνει τις ίδιες απαντήσεις όπως αυτές που του έδινε ο Αλ. Τσίπρας για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στα σύνορα μετά το πραξικόπημα στη γείτονα τον Ιούλιο του 2016. «Αρμόδια να αποφανθεί για τους Έλληνες στρατιωτικούς είναι η Δικαιοσύνη» ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από τη στιγμή που ο Άρειος Πάγος έκρινε πως οι 8 δεν πρέπει επ’ ουδενί να επιστρέψουν στην Τουρκία» έλεγε μερικούς μήνες νωρίτερα με παρρησία ο Αλ. Τσίπρας και κατόπιν προσπαθούσε, παρεμβαίνοντας πρόχειρα και άτσαλα, να ανατρέψει τις αποφάσεις για το άσυλό τους. Αποτέλεσμα; Σήμερα οι 8 Τούρκοι κρατούνται στα δωμάτια του Ολυμπιακού Χωριού αναμένοντας να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ οι 2 Έλληνες βρίσκονται φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη. Ο Ερντογάν περιμένει να φέρει τους 8 ο ίδιος ο Τσίπρας στα σύνορα για να τους ανταλλάξει με τους 2. Όμως αν η Ελλάδα αποπειραθεί να κάνει κάτι τέτοιο, θα παραπεμφθεί αυτομάτως στα διεθνή δικαστήρια, στα ευρωπαϊκά φόρα και σε όλους τους οργανισμούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για παραβίαση δικαστικών αποφάσεων και επίσης οι έχοντες την πολιτική εντολή θα καταδικαστούν σε προσωπικό επίπεδο με έσχατες ποινές. Αντιθέτως, τα πράγματα είναι απλώς διαδικαστικά για το καθεστώς Ερντογάν αφού οι Έλληνες κρατούνται μέχρι (αν και όποτε) ολοκληρωθεί η προανάκριση από την Εισαγγελία και προσδιοριστεί η δίκη τους.

 

Το κρατούσε μανιάτικο

Νωρίς το μεσημέρι της 7ης του περασμένου Δεκεμβρίου ο Ρ.Τ. Ερντογάν περνούσε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και αφού αντάλλαξε τις τυπικές ευχές κι ευχαριστίες με τον Πρ. Παυλόπουλο, ξεκίνησε αμέσως την επίθεση θέτοντας ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης. Οι αναφορές του σουλτάνου, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, προκάλεσαν την ακαριαία αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος παρεμβαίνοντας εκτός πρωτοκόλλου τού είπε και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος: «Επειδή μιλάτε για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης, οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Η ερμηνεία του Δικαίου, οι μέθοδοι ερμηνείας του Δικαίου είναι εκείνες που επιτρέπουν να προσαρμόζεται ο κανόνας Δικαίου που εμπεριέχει η Συνθήκη στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό δεν λέγεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Λέγεται ερμηνεία. Οι μέθοδοι ερμηνείας υπάρχουν, είμαι βέβαιος ότι το επιτελείο σας είναι απολύτως επαρκές, ξέρω ποιο είναι το επιτελείο σας στα θέματα Διεθνούς Δικαίου. Επομένως, αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν και νομικά δηλαδή, νομίζω ότι ορισμένες παρεξηγήσεις θα είχαν λήξει την ώρα που έπρεπε». Ο Ερντογάν δεν το περίμενε. Το κλίμα φορτίστηκε πολύ καθώς ήλθε σε δύσκολη θέση και λόγω της επιστημονικής του ανεπάρκειας. «Ωραία τα όσα είπατε»… ψέλλισε «αλλά πρέπει να δώσω κάποια απάντηση σε αυτά που είπατε, αλλιώς θα ήταν ασέβεια στον ίδιο μου τον εαυτό. Βέβαια, εγώ δεν είμαι καθηγητής Νομικής αλλά ξέρω πολύ καλά το Πολιτικό Δίκαιο. Στο Δίκαιο της πολιτικής υπάρχει ένας όρος που κάνει αναφορά για την επικαιροποίηση των Συμφωνιών κι εμείς το κάνουμε αυτό». Από κείνη την ώρα και μετά τα πάντα ανατράπηκαν στο πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης του σουλτάνου. Οι προγραμματισμένες επισκέψεις της συζύγου του Εμινέ ακυρώθηκαν (ήπιε μόνο ένα τσάι με τη σύζυγο του πρωθυπουργού το απόγευμα στη Μ. Βρετάνια) ενώ ο ίδιος κλείστηκε στην πρεσβεία ενώ πέραν της συνάντησής του με τον Αλ. Τσίπρα και της συμμετοχής του στο προεδρικό δείπνο, δεν είχε καμία άλλη δραστηριότητα. Φημολογούνταν μάλιστα ότι ίσως αναχωρούσε το ίδιο βράδυ όμως παρέμεινε στο ξενοδοχείο μέχρι την επομένη από όπου και έφυγε. Μετά από όλα όσα συνέβησαν άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και ο Ερντογάν άρχισε να γράφει το σενάριο απαγωγής.

 

Με τον Κύπριο

Ο Πρ. Παυλόπουλος επανέλαβε τις επισημάνσεις του προς τους Τούρκους για το Διεθνές Δίκαιο κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Γ. Χριστοδουλίδη λέγοντας: «Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι όταν παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει και υποχρεώσεις που έχει απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί οι παραβιάσεις αυτές αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Όλες αυτές οι προκλήσεις θα έρθουν σε όλα τα διεθνή fora και ιδίως στα fora της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αντί άλλης τοποθέτησης από την Άγκυρα, οι Τούρκοι «τουίταραν» το εξής, απευθυνόμενοι στον  κ. Παυλόπουλο: «Καλούμε τον Πρόεδρο να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα σύνορά μας, να απέχει από ρητορική που δεν αρμόζει στο αξίωμά του και προκαλεί περιττή ένταση». Πιστεύουν ότι έχουν το πάνω χέρι τώρα που συνέλαβαν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς κι επομένως μπορούν να βγάζουν χολή για τις προηγούμενες… προσβολές στον σουλτάνο τους. Ωστόσο τι νόημα έχει αν είναι ανιστόρητοι κι αγράμματοι; Τι νόημα έχει αν «επιδεικνύουν» την αμάθεια και τη χωροφυλακίστικη νοοτροπία τους σε κάτι τέτοιες στιγμές έντασης;

 

ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ

Κι επειδή τίποτα δεν γίνεται τυχαία από την πλευρά της Άγκυρας, μία ακόμη ψηφίδα συμπληρώνει το παζλ της εκδικητικότητας και αναδεικνύει τη διπλωματική γύμνια, την πολιτική ανικανότητα και το ξεχαρβάλωμα του Κράτους. Συγκεκριμένα, τις παραμονές της έλευσης Ερντογάν στην Αθήνα, η Αντιτρομοκρατική είχε εισέλθει αιφνιδίως σε διαμερίσματα σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα συλλαμβάνοντας 9 Κούρδους εις βάρος των οποίων σχηματίστηκε βαρύτατο κατηγορητήριο με αποτέλεσμα να προφυλακιστούν. Το «Κ» έγραφε από τότε ότι επρόκειτο για απαίτηση του σουλτάνου στην οποία ενέδωσε η ελληνική πλευρά χωρίς καν να διασταυρώσει τα στοιχεία αυτών των ανθρώπων. Κι ενώ η Τουρκία τούς ζητούσε επίμονα, στις αρχές της εβδομάδας το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών αρνήθηκε την έκδοσή τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ενός για τον οποίο η εισαγγελέας είχε κρίνει ελλιπή και αόριστα τα στοιχεία εναντίον του. Ο εν λόγω ανέφερε στο δικαστήριο ότι οι τουρκικές αρχές ζητούν την έκδοσή του για την ένοπλη επίθεση στον γενικό εισαγγελέα στην Τουρκία το 2015, διάστημα που, όπως είπε ο ίδιος, βρισκόταν κρατούμενος στη Γερμανία. Υπενθυμίζεται πως στις 2 Φεβρουαρίου 2018 το Συμβούλιο Εφετών είχε απορρίψει το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση του πρώτου από τους 9 συλληφθέντες, του 60χρονου Mehmet D., ο οποίος ήδη είχε χαρακτηριστεί πολιτικός πρόσφυγας από τη Γαλλία με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης του 1951. Η προχειρότητα, δηλαδή, σε όλο της το μεγαλείο

Τα σχόλια είναι κλειστά.