Ειδησεογραφικό site

Το σχέδιο Μαξίμου να γίνει ο ΔΟΛ, ΔΟΣ (Εκδοτικός μηχανισμός στον έλεγχο της Κουμουνδούρου)

61

Του Γιάννη Χρηστάκου

 

Στις χαλαρές μέρες των γιορτών, η κυβέρνηση προχωρούσε σε μία ακόμη προσπάθεια να πρωταγωνιστήσει στη διαχείριση του μιντιακού τοπίου στην Ελλάδα. Ο αδύναμος ΔΟΛ, το μεγαλύτερο και ιστορικό εκδοτικό συγκρότημα της χώρας, πνιγμένος στα χρέη, έπεσε στα χέρια των τραπεζών με την κυβέρνηση να επιχειρεί να τον σώσει, βάζοντας βέβαια δικούς της όρους στο παιχνίδι.

Πρέπει ή δεν πρέπει να εμπλέκεται η εκάστοτε κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις σωτηρίας μεγάλων εταιρειών έστω κι αν αυτές είναι εκδοτικές; Ποια είναι η διαφορά, π.χ., με τη διάσωση του Μαρινόπουλου με χιλιάδες εργαζομένους; Σωστά τα ερωτήματα και αυτονόητες οι απαντήσεις. Μόνο που σε ό,τι αφορά τα Μέσα Ενημέρωσης η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αναζητά έλεγχο σε μεγάλο βαθμό, χρησιμοποιώντας βέβαια τις μεγάλες πληγές που έχουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις από την οικονομική τους κατάσταση αλλά και το άναρχο τοπίο που είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πολιτικά και επιχειρηματικά στελέχη τονίζουν ότι μετά το φιάσκο με τις άδειες, η κυβέρνηση «τρέχει» ένα σχέδιο ώστε να αποκτήσει έλεγχο και επιρροή τόσο στο MEGA όσο και στον ΔΟΛ και παραφράζοντας τα αρχικά του μιντιακού κολοσσού να φτιάξουν τον… ΔΟΣ ( Δημοσιογραφικός Ομιλος ΣΥΡΙΖΑ).

Τα επόμενα 24ωρα οι εξελίξεις θα τρέξουν με την ταχύτητα του φωτός. Μέσα σε αυτές τις ώρες θα φανεί το πρώτο στάδιο των κυβερνητικών επιδιώξεων, αφού το μέλλον του ΔΟΛ περνά μέσα από αναγκαστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις, μέσω τροπολογιών που θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή για να λυθούν τα χέρια των τραπεζών και να προχωρήσουν στην επόμενη φάση. Οι τραπεζίτες ζήτησαν μία νομοθετική ρύθμιση που να τους απαλλάσσει από τυχόν ποινικές ευθύνες για την περίπτωση που χρειαστεί να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία του ΔΟΛ έως ότου γίνει η εκκαθάριση και βρεθούν νέοι επενδυτές.

 

 

ΤΟ ΜΕGAΛΟ ΚΟΛΠΟ

 

Έμπειροι τραπεζικοί παράγοντες παρατηρούν ότι η κυβέρνηση είχε εξαρχής ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τον έλεγχο του μιντιακού τοπίου, το οποίο περιελάμβανε την οικονομική ασφυξία των ομίλων που είχαν πρόβλημα και είχαν στοχοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ακόμη ήταν στην αντιπολίτευση. Η χρονική συγκυρία βόλεψε την κυβέρνηση καθώς πρώτα έσκασαν τα δάνεια του MEGA και σε αυτό βοήθησε και η απροθυμία των μετόχων να βάλουν το χέρι στην τσέπη για μία γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στη συνέχεια ήρθε ο ΔΟΛ με τα δικά του δάνεια να μην έχουν δυνατότητα εξυπηρέτησης για το τελευταίο εξάμηνο. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρούσε μέσα στο 2016 τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών δίνοντας έναν μεγάλο αγώνα για να δοθούν μόνο 4 άδειες περιορίζοντας έτσι το φάσμα της ευρείας διασποράς της ενημέρωσης. Η μάχη των καναλιών χάθηκε για την κυβέρνηση και η ήττα έπεσε βαριά στο Μέγαρο Μαξίμου αφού κανείς εκ των ενοίκων του δεν πίστευε ότι υπήρχε η παραμικρή περίπτωση να εκπέσει ο νόμος Παππά και να επιστραφούν στο ΕΣΡ οι σχετικές αρμοδιότητες. Ακόμη και σήμερα, στελέχη που κινούνται ή κινήθηκαν εκείνη την περίοδο στο περιβάλλον του Μαξίμου πιστεύουν ακράδαντα ότι τα μεγάλα συμφέροντα ήταν αυτά που οδήγησαν τις εξελίξεις και όχι τα πραγματικά συνταγματικά κωλύμματα του νόμου. Η μάχη ήταν ανελέητη και έφτασε στο σημείο την ημέρα της πρώτης συνεδρίασης του ΣτΕ να γίνουν κινήσεις εναντίον μέλους του Συμβουλίου για προσωπική του υπόθεση.

 

Η… ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ

 

Μετά την πρώτη απόπειρα που είχε ανεπιτυχή κατάληξη και την προσπάθεια της κυβέρνησης για επαναπροσέγγιση με τους ιδιοκτήτες των εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτόν τον διαγωνισμό, ακολούθησε η κινητικότητα για τους δύο μεγάλους μιντιακούς οργανισμούς, το MEGA και τον ΔΟΛ. Μεταξύ των μετόχων του μεγάλου καναλιού (Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας, Ψυχάρης) εκείνος που έχει έρθει κοντά στην κυβέρνηση είναι ο ιδιοκτήτης του ΠΗΓΑΣΟΥ Φώτης Μπόμπολας. Τα δικά του Μέσα Ενημέρωσης, έχοντας κι αυτά τεράστια προβλήματα ρευστότητας και αθέτησης δανειακών υποχρεώσεων, μπορούν να σωθούν εάν καταφέρει να κάνει το «μεγάλο deal» ώστε και στο MEGA να διατηρηθεί αλλά και να μπει ως μέτοχος στον ΔΟΛ, σχέδιο που υποστηρίζει εδώ και καιρό συζητώντας σενάρια συγχώνευσης με τον Στ. Ψυχάρη.

Η κυβέρνηση παρακολούθησε την πορεία όλων των ομίλων και ακολούθησε τη στρατηγική του χαμένου χρόνου. Δηλαδή, όσο πιο πολύ περνούσε ο χρόνος, τόσο περισσότερο εύκολο θα ήταν να γίνουν κινήσεις ελέγχου, με τους ενδιαφερόμενους μεγαλομετόχους να φτάνουν στο σημείο μηδέν. Τον έλεγχο του MEGA και του ΔΟΛ άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε πριν ακόμα γίνει κυβέρνηση. Ιστορικό είναι και το «κόκκινο πρωτοσέλιδο» του ΒΗΜΑτος στις 11 Ιανουρίου 2015, μία μέρα πριν την εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα. Από τότε ήρθαν τα πάνω – κάτω. Θα μείνουν στην ιστορία οι αποκαλύψεις του Σταύρου Ψυχάρη στο ΒΗΜΑ για τα ραντεβού του με τον Αλέξη Τσίπρα σε σπίτια με «γάτες Ιμαλαΐων» και οι απαιτήσεις που διατυπώθηκαν για έλεγχο ακόμη και των διευθυντών ειδήσεων και των δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ της κυβέρνησης. Αντηλλάγησαν έκτοτε πολλές δημόσιες κατηγορίες εκατέρωθεν.

Όμως, η οικονομική θέση του ΔΟΛ έδειχνε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα. Τα πράγματα πάντως δεν είναι τόσο εύκολα όσο κάποιοι νομίζουν. Τα τραπεζικά στελέχη θέλουν τροπολογίες απαλλαγής από μελλοντικές κατηγορίες, ο Φώτης Μπόμπολας, που επιθυμεί να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή, έχει και ο ίδιος αρκετά προβλήματα στον ΠΗΓΑΣΟ και άλλοι επιχειρηματίες όπως ο Δ. Μάρης και ο Θ. Φιλιππόπουλος βλέπουν πια με καχυποψία όσους τους προσεγγίζουν και τους ζητούν να βάζουν εκατομμύρια ευρώ σε λύσεις που δεν είναι βιώσιμες. Πρόκειται για μεγάλο μπλέξιμο.

Για παράδειγμα, πώς θα μετάσχει στη σωτηρία του MEGA και του ΔΟΛ o κ. Μπόμπολας για τον οποίο τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι θα είναι η επόμενη μιντιακή βόμβα; Τι θα γίνει με τον ΠΗΓΑΣΟ; Με τι ποσοστά θα συμμετάσχει ο εταίρος στη στοιχηματική εταιρεία του Φ. Μπόμπολα, Δ. Μάρης, στον ΔΟΛ ή στο MEGA εάν δεν μπορεί να έχει και έλεγχο στις εταιρείες; Και πώς θα νομοθετήσει η κυβέρνηση αυτά που ζητούν οι τραπεζίτες χωρίς να κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση ότι παίζει ξανά παιχνίδια με τα μίντια που ήδη της έχουν κοστίσει αρκετά;

 

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΔΟΛ

 

Σε σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης, οι τράπεζες αποφάσισαν να προχωρήσουν στην καταγγελία των συμβάσεων του ΔΟΛ, ο οποίος οφείλει περί τα 9,5 εκατ. ευρώ σε τόκους και μέρος του κεφαλαίου για τις δόσεις του τελευταίου εξαμήνου. Σχέδια για το μέλλον του Οργανισμού και τη σωτηρία του υπάρχουν και μάλιστα υπάρχουν και μοντέλα δοκιμασμένα σε άλλες περιπτώσεις που έχουν πετύχει. Αυτά όμως είναι τραπεζικά και οικονομικά μοντέλα χωρίς να υπολογίζονται τα πρόσωπα που θα μπουν στο νέο παιχνίδι. Οι όποιοι επενδυτές αντιμετωπίζονται με οικονομικά κριτήρια και όχι πολιτικά. Αντίθετα, η κυβέρνηση επιχειρεί κυρίως με πολιτικά κριτήρια να οδηγηθεί και η οικονομική λύση. Θέλει, δηλαδή, στη νέα διοίκηση του ΔΟΛ να μπουν παίκτες της απολύτου επιρροής της, σε τέτοιο βαθμό που να εξαρτώνται κι εκείνοι από την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα για τις άλλες δικές τους επιχειρήσεις.

Τον Ιούνιο του 2014 ο ΔΟΛ, που είχε μπει στη στενωπό της κρίσης, φαίνεται πως έκλεισε το προηγούμενο έτος με ζημιές ύψους 28,5 εκατ. ευρώ.Οι υποχρεώσεις του ομίλου σε τραπεζικό δανεισμό είχαν φτάσει τα 136 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια του ομίλου παρουσιάζονταν αρνητικά κατά 71,1 εκατ. ευρώ. Τότε γίνονταν τα ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα και τα πρωτοσέλιδα βάφονταν κόκκινα. Δύο χρόνια μετά και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πια κυβέρνηση το deal που ποτέ δεν έγινε άλλαξε τα πλάνα.

Τον Ιούνιο του 2016 εισαγγελείς προχώρησαν στη δέσμευση των λογαριασμών του Σταύρου Ψυχάρη διότι φέρονται να εντόπισαν απόκλιση άνω των 10 εκατ. ευρώ τα οποία –μέχρι αποδείξεως του εναντίου– θεωρούνται προϊόν εικαζόμενης φοροδιαφυγής. Έχοντας τη στήριξη κυβερνητικών στελεχών, ο Φ. Μπόμπολας συναντήθηκε με τον Στ. Ψυχάρη την εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα και συζήτησαν για την πιθανή συμμετοχή του στον ΔΟΛ.

Ωστόσο, όλα αυτά τα σενάρια απαιτούν και αρκετά εκατομμύρια ευρώ σε ζεστό χρήμα, κάτι που κανείς απο τους ενδιαφερόμενους δεν έχει δείξει ως τώρα πάνω στο τραπέζι. Τούτων δοθέντων, η πολιτική προσέγιση ενός καυτού τραπεζικού και επιχειρηματικού παιχνιδιού αποτελεί μεγάλο κίνδυνο και μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες. Σίγουρα όμως, συνέπειες θα υπάρξουν στα τραπεζικά στελέχη εάν δεν εφαρμόσουν καλές και νόμιμες πρακτικές, ίδιες με αυτές που έχουν εφαρμόσει σε άλλες επιχειρήσεις.

Οι τραπεζικοί κάνουν σαφές σε όλους τους συνομιλητές τους, και το τόνισαν και στα στελέχη του Μαξίμου, ότι θα πρέπει να υπάρξει εκείνη η περίφημη νομοθετική πρωτοβουλία για να μην έχουν ποινικές ευθύνες όσοι υπογράψουν τη χρηματοδότηση του ΔΟΛ για ένα χρονικό διάστημα ωσότου βρεθεί στρατηγικός επενδυτής. Όμως εάν δεν υπάρξει ενδιαφερόμενος επενδυτής, πράγμα κι αυτό πιθανό, τότε θα πρέπει να γίνει εκκαθάριση και πώληση των περουσιακών στοιχείων (τίτλοι, υποδομές, αρχείο κλπ).

Ποιος λοιπόν εγγυάται την επιτυχή κατάληξη και στις δύο περιπτώσεις; Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι ακόμα και αν φτάσουν οι τράπεζες σε δημοπρασία περιουσίας θα υπάρξουν και τότε ενδιαφερόμενοι; Με απλά λόγια υφίσταται ο κίνδυνος να δίνουν οι τράπεζες λεφτά για να λειτουργεί ο ΔΟΛ και στη συνέχεια να μην υπάρξουν ενδιαφερόμενοι που να δώσουν τόσα ώστε να εξασφαλίσει η τράπεζα και αυτά που θα δώσει αλλά και αυτά που έχει ήδη δανείσει.

Το σίγουρο είναι ότι σε αυτή τη φάση για να μπορούν να εξαντληθούν τα θετικά σενάρια ο ΔΟΛ πρέπει να μείνει ανοιχτός και να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι.

 

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ MEGA

 

Πάντως, το ίδιο σενάριο δεν ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του MEGA, τα δάνεια του οποίου έχουν «χτυπήσει» εδώ και καιρό αλλά το κανάλι και έσοδα έχει αλλά και η διοίκησή του δεν έχει κηρυχθεί έκπτωτη, όπως θα γίνει τώρα με τον ΔΟΛ. Στο μεγάλο κανάλι υπήρξε ανοχή για απανωτές και σε βάθος χρόνου συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου όπου οι μέτοχοι τελικά δεν κατέβαλαν τα ποσά που είχαν αρχικώς προϋπολογιστεί. Τουλάχιστον όχι όλοι, όπως λένε οι καλά πληροφορημένες πηγές.

Η υπόθεση του MEGA σέρνεται επιπόλαια για να φτάσει μέχρι σήμερα και να «κουμπώσει» με τις εξελίξεις στον ΔΟΛ. Η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει με τη δική της συμβολή αίσιο τέλος και αυτή η υπόθεση με την εύρεση του επενδυτή που θα βάλει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την επανέναρξη της εύρυθμης λειτουργίας του σταθμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά Βαρδινογιάννη έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον της ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλοι μεγάλοι σε δυναμική επενδυτές που επιθυμούν να μετάσχουν στο σχήμα, μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που έχει μείνει μετέωρη. Η κίνηση αυτή δεν αφήνει αδιάφορη την κυβέρνηση, αντίθετα σε περίπτωση επιτυχίας κλείνει ένα θέμα σοβαρής διαταραχής στις σχέσεις της με τη γνωστή οικογένεια που επλήγη σοβαρά στην υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες με την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει το STAR μετά τον απίστευτο διαγωνισμό του φθινοπώρου.

Εννοείται πως μία τέτοια εξέλιξη δεν θα περιλαμβάνει στο σχήμα του MEGA τον Μπόμπολα, στον οποίο η οικογένεια Βαρδινογιάννη επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση του MEGA.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.