Ειδησεογραφικό site

Το πρώτο μέλος του… EMF

48

Του Nίκου Φιλιππίδη

Μετά και την ψυχρολουσία Macron και το περίφημο πρόγραμμα αλλαγών στα εργασιακά που ανακοίνωσε παραμονές της έλευσής του στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν σταματήσει να ποντάρουν στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Άλλωστε σε όποιες «πόνταραν» τους τελευταίους μήνες – και πόνταραν σε πολλές – έχασαν. Οι γερμανικές εκλογές για παράδειγμα πραγματοποιούνται σε 20 μέρες και ελάχιστα είναι τα μηνύματα που βγαίνουν για την ώρα από το κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά το γεγονός ότι πριν από 6 μήνες το «αφήγημα» του ΣΥΡΙΖΑ περιλάμβανε ως κατάληξη των υποτιθέμενων αλλαγών στις ευρωπαϊκές ισορροπίες πιθανή νίκη ή ενίσχυση του Schulz.

Στη Γερμανία το προεκλογικό σκηνικό αντίθετα, προδιαγράφει ένα ξεκάθαρο μετεκλογικό περιβάλλον, όπου με βεβαιότητα ο Schaeuble θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι μετά τη βέβαιη συνεργασία CDU και FDP, με τον Schulz και τους σοσιαλδημοκράτες του SDP να υποχωρούν σε ποσοστά ήττας κοντά στο 20%.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την Ελλάδα; Ότι ο σχεδιασμός του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, του δημοφιλέστερου Γερμανού πολιτικού, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται μέχρι κεραίας. Ποιος είναι αυτός; Οι πρώτες πληροφορίες ξεκαθαρίζουν την κατάσταση.

Σε σχέση με το χρέος, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η κουβέντα, πριν τη «μεγάλη» συζήτηση που θα γίνει το καλοκαίρι του 2018 για το ελληνικό θέμα, δεν πρόκειται να ανοίξει. Άρα και οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί, που έχουν σιγήσει το τελευταίο διάστημα, περί υπεσχημένων λύσεων για το χρέος που θα γίνουν πράξη το φθινόπωρο, πέφτουν προφανώς στο κενό.

Η άλλη αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι Γερμανοί έχουν «δέσει τον γάιδαρό» τους με τον Τσίπρα. Η άποψη που υπάρχει στη γερμανική πρωτεύουσα είναι ότι εάν η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 2% και υπερβαίνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τότε δεν χρειάζεται καμία σημαντική παρέμβαση στο χρέος, παρά μόνο συνεχή βοήθεια (τεχνική ή άλλη). Στις θετικές ενδείξεις που έχουν στην κυβέρνηση και εκπέμπονται από το Βερολίνο, περιλαμβάνεται η βούληση ότι ναι μεν δεν χρειάζεται κάτι μεγάλο, αλλά εκτός των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα προστεθεί κάτι ακόμα (ως μεσοπρόθεσμο πακέτο) υπό ιδιαίτερα αυστηρούς όρους εφαρμογής επιπλέον μεταρρυθμίσεων (μέτρων), αλλά μέχρι εκεί.

Εδώ είναι και η «παγίδα» που έχει στηθεί και η κυβέρνηση έχει πέσει μέσα. Στο Βερολίνο είναι αποφασισμένοι, με την συνδρομή Τσίπρα να εξασφαλίσουν και την επίτευξη μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων, διατηρώντας επί πολλά χρόνια σε κατάσταση λιτότητας την οικονομία, αλλά και τον σφιχτό έλεγχο της οικονομίας.

Ενόψει δε της ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (μετεξέλιξη του ESM) και πιθανής αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ευρώπη, η Ελλάδα σχεδιάζεται επί Τσίπρα να αποτελέσει την πρώτη χώρα μέλος που θα ενταχθεί στους μηχανισμούς του… Έτσι για να δοκιμαστούν οι μηχανισμοί του…

 

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.