Ειδησεογραφικό site

Το μωσαϊκό με τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων του ΚΙΝ.ΑΛ.

592

Σε προεκλογικούς ρυθμούς φαίνεται ότι κινούνται στο Κίνημα Αλλαγής αφού εργάζονται πυρετωδώς για την έγκαιρη κατάρτιση αξιόλογων, πολυσυλλεκτικών και αξιόμαχων ψηφοδελτίων.

του Χρήστου Δ. Δρούζια

Μάλιστα, η Φώφη Γεννηματά, που έχει θέσει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα, έχει αρχίσει μαζί με τα στελέχη και τους συνεργάτες της να συμπληρώνει το παζλ με τις υποψηφιότητες του νέου φορέα.

Στόχος, όπως σημειώνουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Χαριλάου Τρικούπη στο «Κ», «οι υποψήφιοι βουλευτές να βγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στις τοπικές κοινωνίες και να δώσουν στην πρώτη γραμμή την κρίσιμη πολιτική μάχη προκειμένου το Κίνημα Αλλαγής να αναδειχθεί πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων».

Την κατάρτιση των ψηφοδελτίων έχουν επωμιστεί ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του νέου φορέα Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο εξ απορρήτων συνεργάτης και
διευθυντής του πολιτικού γραφείου της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. Μανώλης Όθωνας, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Γρηγόρης Νιώτης, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Στέφανος Παραστατίδης και ο Δημήτρης Χαλαζωνίτης.

Μετά την αξιολόγηση των προτάσεων από την Επιτροπή, τον τελικό λόγο θα έχει η Φώφη Γεννηματά, η οποία έχει ζητήσει «ψηφοδέλτια νίκης» που υλοποιούν το τρίπτυχο ενότητα/διεύρυνση/ανανέωση, καλώντας μάλιστα τα μέλη της «Επιτροπής Ψηφοδελτίων» να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αρμόδιες, μάλιστα, κομματικές πηγές ανέφεραν στο «Κ» πως επιθυμία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι η ουσιαστική ανανέωση των ψηφοδελτίων με νέα και άφθαρτα πρόσωπα που έχουν καταξιωθεί επαγγελματικά κι έχουν απήχηση στις τοπικές κοινωνίες, η μεγάλη συμμετοχή της νέας γενιάς και η εκπροσώπηση των γυναικών.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τόσο από τις προτάσεις που έχουν αποστείλει οι Νομαρχιακές Επιτροπές στην «Επιτροπή Ψηφοδελτίων» όσο και εκείνων που έχουν στα χέρια τους επιτελικά στελέχη του νέου φορέα, σε πολλούς νομούς φαίνεται να διαμορφώνεται ένα άκρως ενδιαφέρον «µωσαϊκό» πιθανών υποψήφιων ενώ τη μάχη των εκλογών θα δώσουν όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος, που είναι οι μόνοι που έχουν αυτή τη στιγμή επισήμως το χρίσμα.

Α΄ και Β΄ Αθηνών

Η μεγάλη μάχη -παρά την κατάτμηση σε τρεις Τομείς- θα δοθεί στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών αφού αναμένεται «συνωστισμός» των κορυφαίων στελεχών που διεκδικούν την παραμονή τους ή την είσοδό τους στη Βουλή.

Να επισημανθεί πως μετά το σπάσιμο της Β΄ Αθήνας, το πιο πιθανό σενάριο για τη Φώφη Γεννηματά -η οποία μπορεί να θέσει υποψηφιότητα σε τρεις εκλογικές περιφέρειες- είναι να «κατέβει» στον Νότιο Τομέα.

Στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών, η ισχυρή υποψηφιότητα θα είναι αυτή του Ανδρέα Λοβέρδου ενώ τη σχετική λίστα συμπληρώνουν μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Χατζησωκράτης, Μιχάλης Παττακός, Κώστας Πανταζής, Αλεξάνδρα Σαγρή και Γωγώ Καζά.

Η Τόνια Αντωνίου θα σηκώσει το βάρος του σταυρού στοΝ Νότιο Τομέα. Για τον ίδιο Τομέα έχουν επίσης προταθεί οι Λάμπρος Ρώσης, Θανάσης Λεβέντης, Κατερίνα Βαλαβάνη, Ζέφη Δημαδάμα, Μαριλένα Χρυσανθοπούλου, Νίκος Ανδρουλακάκης, Θεολόγος Μίντζας Βασιλική Σουλαδάκη, Θάνος Ορφανός, Κώστας Ασκούνης, Κώστας Κοκόρης, Θανάσης Σπονδυλίδης και Γιάννης Αμοιρίδης ενώ στον Δυτικό o πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, η Νανά Βρυώνη, ο Χαράλαμπος Καρπούζος, ο Γιώργος Λαμπρόπουλος, ο Τάσος Δαρσινός και ο Γιώργος Καρράς.

Απομένει να ξεκαθαριστεί -έπειτα από συζήτηση με τη Φώφη Γεννηματά- σε ποιον Τομέα θα είναι υποψήφιοι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Νάντια Γιαννακοπούλου, καθώς και ο «φιναλίστ» στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου για την ανάδειξη ηγεσίας στην Κεντροααριστερά, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος υπό προϋποθέσεις θα σκεφτόταν την παραμονή του στις Βρυξέλλες.

Στην Α’ Αθηνών, εκτός από τον εν ενεργεία βουλευτή Κώστα Σκανδαλίδη, έχουν προταθεί για υποψήφιοι οι Παύλος Γερουλάνος, Παναγιώτης Καρκατσούλης, Γιώργος Αποστολόπουλος, Νίκος Κουγιουμτζής, Ράνια Νικολοπούλου, Δημήτρης Οικονόμου, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Σπύρος Φράγκος, Γιώργος Γιάνναρος, κ.ά.

Υπόλοιπο Αττικής

Όσον αφορά την περιφέρεια Αττικής (σπάει σε Ανατολική και Δυτική Αττική), η υποψηφιότητα της κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου έχει «κλειδώσει» για την Ανατολική ενώ τη μάχη του σταυρού στον ίδιο Τομέα ετοιμάζονται να δώσουν ο Σωτήρης Ζωτός, ο Σπύρος Βρεττός και άλλοι.

Αντίστοιχα, για το ψηφοδέλτιο της Δυτικής Αττικής έχουν προταθεί μεταξύ άλλων τα ονόματα της Σταυρούλας Δήμου, του Άγγελου Λιόση και του Μηνά Αναστασάκη.

Α΄ και Β΄ Πειραιά

Στην Α’ Πειραιώς θα είναι και πάλι υποψήφιος ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Καρύδης ενώ στον εκλογικό στίβο αναμένεται να εισέλθουν οι Απόστολος Πόντας, Λάζαρος Αθανασιάδης, Στέλιος Μανουσάκης, Βασίλης Κατσαφάδος, Χρήστος Πάλλης, Δημήτρης Κατσικάρης, Στέλιος Γαϊτανάρος.

Στη Β΄ Πειραιά οι υποψήφιοι που έχουν προταθεί είναι μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Λιντζέρης, ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παντελής Καμμάς, ο Δημήτρης Διαμαντίδης ενώ στο «τραπέζι» έχουν «πέσει» και τα ονόματα του Νίκου Ιωσήφ, Γεράσιμου Γεωργάτου και της Έφης Παγκάλου από τη ΔΗΜΑΡ.

Κεντρική Μακεδονία

Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης

Για το ψηφοδέλτιο της συμπρωτεύουσας μεταξύ άλλων ακούγονται τα ονόματα των Χάρη Καστανίδη, Γιώργου Πασχαλίδη, Πένης Δαλαμπούρα, Αντώνη Σαουλίδη, Νίκου Ξυλούρη, Μαρίας Λυκουριώτη και Χρήστου Παπαστεργίου. Στη Β΄ Θεσσαλονίκης, δίπλα στον νυν βουλευτή Γιώργο Αρβανιτίδη, πιθανότατα να τοποθετηθούν ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κυανίδης, ο Σταύρος Ακαλίδης, η Κούλα Γιαννακίδου, ο Ευθύμης Φωτεινός, ο Παντελής Κουκουλεκίδης, κ.ά.

Για το ψηφοδέλτιο στο Κιλκίς, επίσης, έχουν προταθεί οι Γιώργος Φραγγίδης, Θέμης Ανθρακίδης, Γιώργος Αναστασιάδης, Λεωνίδας Δημητριάδης και Αναστασία Περπερίδου ενώ πληθαίνουν τα σενάρια που θέλουν τον Στέφανο Παραστατίδη να ετοιμάζεται να ριχτεί στη «μάχη» του σταυρού.

Ως πιθανές υποψηφιότητες για την εκλογική περιφέρεια Πιερίας «παίζουν» τα ονόματα των Κώστα Κιτιξή, Γιάννη Μάλτζαρη, Μαρίας Μίχου, Γιώργου Χιονίδη και Κώστα Τσακιρίδη.

Για το ψηφοδέλτιο στις Σέρρες, πλην του νυν βουλευτή Μιχάλη Τζελέπη, στη λίστα που έχει στα χέρια της η «Επιτροπή Ψηφοδελτίων», βρίσκονται και τα ονόματα του Πασχάλη Τόσιου και Παναγιώτη Κεμανιτζόγλου, στην Ημαθία του Άγγελου Τόλκα, Θεόδωρου Παπακωνσταντίνου και Μιχάλη Χασιώτη, στην Πέλλα της Αγαθής Μακρίδου, Ραχήλ Αλεξανδρίδου, Κικής Παπαδάκη.

Όσον αφορά τη Χαλκιδική, σε δυναμική υποψηφιότητα εξελίσσεται αυτή του Αποστόλη Πάνα ενώ τη λίστα θα συμπληρώσουν, απ’ ό,τι φαίνεται, ο Χρήστος Κομπόγιαννος, η Μάρθα Ζέππου, ο Γιάννης Δριβελέγκας, ο Άρης Κανέλλης και άλλοι.

Δυτική Μακεδονία

Στη Δυτική Μακεδονία και στο ψηφοδέλτιο της Κοζάνης, στη λίστα βρίσκονται τα ονόματα του Πάρη Κουκουλόπουλου, Γιάννη Παπαϊορδανίδη και Γιάννη Παπακωνσταντίνου ενώ όσον αφορά τη Φλώρινα, του Στέλιου Μαυρίδη, της Κατερίνας Μέλφου, κ.ά.
Κρήτη

Στο Ηράκλειο, πέραν του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρολγου, στα νέα πρόσωπα που προτείνονται συγκαταλέγονται οι Νίκος Μπουνάκης, Κώστας Βαρδαβάς, Νίκος Γιαλιτάκης και ο Μενέλαος Μποκέας ενώ η λίστα δεν φαίνεται να σταματάει εδώ και συμπληρώνεται από τον πρώην βουλευτή Φραγκίσκο Παρασύρη, τον Χρήστο Στρατάκη, τον Κώστα Μοχιανάκη, τον Γιώργο Πιτσούλη και Νίκο Ξουλούρη.

Στα Χανιά υποψήφιος πιθανότατα θα είναι εκ νέου ο Νίκος Καλογερής ενώ στο Ρέθυμνο ανάμεσα στα πρόσωπα που «παίζουν» δυνατά για μια θέση είναι των Απόστολου Ψωμά και Άννας Ελευθεριάδου.

Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο της Δωδεκανήσου, προτάθηκε ξανά για υποψήφιος ο νυν βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός ενώ κατατέθηκε σχετική πρόταση στο ψηφοδέλτιο να περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο Γιώργος Νικητιάδης, ο προερχόμενος από τη νέα γενιά Βάιος Καλοπίτας, ο Σαράντος Μπακρυσιώρης, ο Γιάννης Μαχαιρίδης, ο Σάββας Χατζησάββας και άλλοι.

Δυτική Ελλάδα

Στην Αιτωλοακαρνανία, εκτός του νυν βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, στη λίστα που απέστειλε η τοπική οργάνωση βρίσκονται και τα ονόματα των Θάνου Μωραΐτη, Βασίλη Αντωνόπουλου, Θανάση Τουρουνίδη, Περσεφόνης Πιτσιόλη και Βασιλικής Καραγκούνη.

Στην Αχαΐα, πλην του νυν βουλευτή Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ως υποψήφιοι προτείνονται οι Νίκος Τσούκαλης, Νίκος Μοίραλης, Αθανάσιος Ανδρικόπουλος Δημήτρης Κατσικόπουλος, Σκανδάμης Βασίλης, Βασιλική Ψυχράμη και Ηρακλής Ρούπας. Στην Ηλεία, ο εν ενεργεία βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος θα έχει απέναντί του τον Μιχάλη Κατρίνη ενώ ως πιθανή υποψηφιότητα «παίζει» και αυτή του Γιώργου Παναγιωτόπουλου.

Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία και στο ψηφοδέλτιο της Μαγνησίας υποψήφιος εκ νέου θα είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Αναστασίου. Στη λίστα βρίσκονται και τα ονόματα των Κώστα Πώποτα, Τζούλιας Τσαλίκη, Δημήτρη Κουτσούκου, Τρύφωνα Πλαστάρα, Δημήτρη Λουφόπουλου, Νατάσσας Οικονόμου, Θανάση Παπαδημόπουλου ενώ προτείνεται να βολιδοσκοπηθεί αν επιθυμεί να είναι υποψήφιος ο πρώην βουλευτής Κώστας Καρτάλης.

Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο στη Λάρισα, εκτός του νυν βουλευτή Κωνσταντίνου Μπαργιώτα προτείνονται τα ονόματα των Φίλιππου Σαχινίδη, Νίκου Τσιλιμίγκα, Βαγγέλη Γιαννούλα, Βασίλη Έξαρχου και Ευγενίας Μπουρνόβα. Τη μάχη του σταυρού στα Τρίκαλα αναμένεται να δώσουν οι Χρύσα Ντιντή, Γιώργος Ηλιάδης, Τάσος Κατσιάνης, Γιώργος Οικονόμου ενώ στην Καρδίτσα νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο εκτιμάται ότι θα είναι ο Σωτήρης Παπαγεωργίου.

Στον Νομό Φθιώτιδας έχουν προταθεί ως υποψήφιοι οι Κατερίνα Μπατζελή, Νίκος Αλαμάνος, Νίκος Τσώνης, Αθανάσιος Ζεκεντές, Κωνσταντίνα Αντεριώτη και άλλοι.

Στην Κέρκυρα αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφια η Συλβάνα Ράπτη. Όσον αφορά το βουλευτικό ψηφοδέλτιο στη Λέσβο, έχουν προταθεί μεταξύ άλλων ο Νάσος Γιακαλής, ο Γιώργος Πετρέλης, ο Δημήτρης Χαλκιώτης και ο Παναγιώτης Χριστόφιας.

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Στη Δράμα, εκτός από τη νυν βουλευτή Χαρά Κεφαλίδου που θα έχει και πάλι τον «κυρίαρχο» ρόλο, στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να είναι και ο Παναγιώτης Χατζηγεωργίου από τη ΔΗΜΑΡ.

Για το ψηφοδέλτιο της Ροδόπης, εκτός του νυν βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ έχουν προταθεί τα ονόματα των Γιώργου Πεταλωτή και Γιάννη Νικολαΐδη.

Στον Έβρο η υποψηφιότητα του Σταύρου Βαβία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ενώ ακούγεται έντονα και το όνομα του Μαργαρίτη Πετριτζίκη.

Πελοπόννησος

Στην Αρκαδία, εκτός του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ακούγονται τα ονόματα του διαιτολόγου Δημήτρη Μπερτζελέτου και του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου, στη Μεσσηνία του Μενέλαου Γερονικολού από τη νέα γενιά, στην Κορινθία της Κατερίνας Φαρμάκη, του Γιώργου Κουτσούκου και του Γιάννη Ανδρέου. Στην Αργολίδα δίπλα στον νυν βουλευτή Γιάννη Μανιάτη αναμένεται να μετρήσει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του ο Γιάννης Στεφάνου ενώ εσχάτως ακούγεται και το όνομα του Ανδρέα Χρονόπουλου.

Πέραν των πιο πάνω, για τις εκλογικές λίστες έχουν προταθεί και άλλα πρόσωπα, όπως ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (Θεσπρωτία), ο Σωτήρης Ζαρμπαλάς και ο Νίκος Γκόλας για το ψηφοδέλτιο των Ιωαννίνων, ο Ανέστης Αντωνιάδης (Ξάνθη), ο Μιχάλης Χάλαρης (Κυκλάδες), το πρώην στέλεχος του Ποταμιού Παναγιώτης Βλάχος και η Ρένια Ζαρκαδούλα για τη Β ΄Αθηνών, ο Άρης Καρβούνης και ο Βασίλης Κόλλιας για το ψηφοδέλτιο της Βοιωτίας, ο Βασίλης Καλογιάννης και ο Κώστας Δήλλιος για τα Γρεβενά, κ.ά.

Για τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής, πληροφορίες αναφέρουν ότι μια σειρά από προσωπικότητες αλλά και πρόσωπα από τους χώρους της δημοσιογραφίας ετοιμάζονται να ριχτούν στη μάχη του σταυρού.

Ανάμεσα στα ονόματα δημοσιογράφων που ακούγονται περιλαμβάνονται και αυτά των Ανδρέα Παπαδόπουλου (Α’ ή Β’ Πειραιά), Κώστα Χαρδαβέλλα (Β΄ Αθηνών), Δημήτρη Στάμου (Δυτική Αττική) και Χρήστου Μέγα (Άρτα).

Στο μεταξύ, οι υποψηφιότητες των Γιώργου Παπανδρέου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιώργου Καμίνη, Παύλου Χρηστίδη και Θανάση Θεοχαρόπουλου μοιάζουν πλέον με «σταυρόλεξο» για δυνατούς «λύτες», με τη Φώφη Γεννηματά να καλείται να το λύσει εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους και τις συνολικές ισορροπίες στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου -ως πρώην πρωθυπουργός δεν χρειάζεται σταυρό, αρκεί το κόμμα να πάρει έδρα στη συγκεκριμένη περιφέρεια- προορίζεται είτε για την Α’ Αθηνών είτε για την Αχαΐα ενώ εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Άγνωστο παραμένει το αν και πού θα είναι υποψήφιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ στην περίπτωση που δεν θελήσει να κατέβει στην Α’ Θεσσαλονίκης, το όνομά του «παίζει» για το Επικρατείας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. θα συνδράμει σε όποια περιφέρεια του ζητηθεί ενώ, όσον αφορά την υποψηφιότητα του Θανάση Θεοχαρόπουλου, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τη συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά.

Τέλος, ο Γιώργος Καμίνης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή ενώ στις Βρυξέλλες επιθυμεί να παραμείνει και η Εύα Καϊλή

Τα σχόλια είναι κλειστά.