Ειδησεογραφικό site

Το μεγάλο ξεπούλημα…

207

Βουλιάζουμε; Θα ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του 2010; Ας μην κοροϊδευόμαστε… Η χωρίς τέλος βύθιση των τραπεζικών μετοχών αλλά και της ΔΕΗ αποτελούν προπομπό του βουλιάγματος της ελληνικής οικονομίας. Ξανά. Το έργο αυτό το έχουμε δει και θα το ξαναδούμε σε «ριμέικ» εκδοχή.

Του Βασίλη Φιλιππάτου

Ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει μέσα σε έναν μήνα 20% και σε ένα τρίμηνο 40%. Η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματευόταν μεσοβδόμαδα περί τα 1,2 ευρώ όταν η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση έγινε στα 6 ευρώ. Οι μετοχές της Εθνικής και της Eurobank διαπραγματεύονται στο 50% της τιμής της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησής τους. Αρμαγεδδώνας…
Αν υπήρχε έστω και η αμυδρή προσδοκία, η οποία και καλλιεργήθηκε από την κυβέρνηση, ότι μετά την «έξοδο» από τα μνημόνια τον Αύγουστο η αγορά θα έπαιρνε «βαθιά ανάσα» και ότι τα χειρότερα για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία έχουν μείνει οριστικά πίσω, αυτή εξανεμίστηκε. Γιατί αν η κυβερνητική προπαγάνδα ίσχυε, τότε οι τραπεζικές μετοχές θα ήταν 100 και 200% πάνω από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.
Η εικόνα πανικού που παρουσιάζουν οι τραπεζικές μετοχές τις τελευταίες μέρες, συχνά με διψήφιες απώλειες, είναι θέμα ημερών να προκαλέσει ανησυχία στους καταθέτες. Όταν ο πολίτης ακούει τη λέξη «τράπεζα», κι ας μην καταλαβαίνει από χρηματιστήρια, μετοχές, ξένα funds και κερδοσκόπους, τρέμει ακόμα και για τα λίγα ευρώ που έχει στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Κι αν η Τράπεζα της Ελλάδος με την κυβέρνηση υποχρεωθούν να αποφασίσουν την αυστηροποίηση εκ νέου των capital controls, ο πανικός θα γενικευτεί.
Και θα γίνει η χαριστική βολή για την κυβέρνηση που θα τρέξει πανικόβλητη στις κάλπες με την κουτοπονηριά, ίσως, ότι θα φορτώσει τον… Τιτανικό στους επόμενους. Όμως κανείς δεν θα νοιαστεί ποιος θα είναι ο επόμενος καπετάνιος του Τιτανικού αφού αυτός θα έχει βουλιάξει… Η χώρα θα έχει ξαναπέσει στο… παγόβουνο και μαζί της «πλήρωμα» και «επιβάτες».

ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ
Οι κερδοσκόποι -«επενδυτές» τους χαρακτήριζαν Τσίπρας και Παππάς στη συνάντηση που είχαν μαζί τους στη Ν. Υόρκη- μυρίστηκαν την ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λόγω «κόκκινων» δανείων και έσπευσαν να πιέσουν για το «μεγάλο ξεπούλημα» της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.
Εξάλλου, είναι κοινό μυστικό ότι ανώτατα τραπεζικά στελέχη των συστημικών τραπεζών σε αγαστή συνεργασία με κυκλώματα κερδοσκόπων του εξωτερικού έχουν συστήσει funds και αγοράζουν μαζικά «κόκκινα» δάνεια από τις δικές τους τράπεζες.
Τα funds αυτά εμφανίζονται να αγοράζουν -πολλές φορές με τίτλους, δηλαδή χωρίς καταβολή ρευστού- δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές επί της ονομαστικής τους αξίας που τις περισσότερες φορές δεν φτάνουν ούτε καν το 5%, ποντάροντας ότι με τον τρόπο αυτό ακόμη κι ένα ελάχιστο 20% να εισπράξουν από τον δανειολήπτη, θα πετύχουν ένα εξαιρετικά υψηλό κέρδος. Με τη μέθοδο αυτή οι πλειστηριασμοί ακινήτων και γενικά προσημειώσεων μπορούν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη αλλά θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη όχι μόνο μέσα στο 2019 αλλά και μέχρι το τέλος του χρόνου. Γι’ αυτό και «πιέζουν». Αυτό όμως φοβούνται στην κυβέρνηση…
Όμως τα περιβόητα αυτά τραπεζικά στελέχη είναι τα ίδια που γέμισαν «σκελετούς» τις τράπεζες και που σήμερα έχουν μετατραπεί σε… στυγνές εισπρακτικές εταιρείες και απειλούν να βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια των πρώην νοικοκυραίων, που η κρίση τούς μετέτρεψε σε «αδύναμους δανειολήπτες» ή «κακοπληρωτές».

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ BLACK ROCK
Έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε ένα όνομα: Black Rock!
Tο «project Solar», όπως ήταν ο κωδικός της διαγνωστικής μελέτης, της έκθεσης δηλαδή της BlackRock για τις ελληνικές τράπεζες, παραγγέλθηκε από την Tράπεζα της Eλλάδος τον Aύγουστο του 2011, κατόπιν εντολής της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας και του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου (τρόικα) ως προϋπόθεση για το οικονομικό πακέτο των 109 δισ., το οποίο προβλεπόταν από το πρώτο μνημόνιο της 21ης Iουλίου του 2011 και κόστισε 19 εκατ. ευρώ, ενώ και οι εκπρόσωποι της BlackRock και της συνεργαζόμενης Ernst & Young «εμφανίζονταν» ως «εργαζόμενοι» σε εταιρεία ενέργειας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «DEAL» που έφερε στο φως την απόρρητη έκθεση το 2013…
Tα πιο σημαντικά στοιχεία που προέκυψαν από την έκθεση αυτή ήταν ότι το 90% των δανείων (στεγαστικά) που αφορούσαν τις τράπεζες Eθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Eμπορική, Aγροτική και το Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο, «δεν δόθηκε με τις συνήθεις πρακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι».
H Black Rock εκτίμησε ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων εκείνη την εποχή ήταν κατά 33% χαμηλότερη της εμπορικής. Xαρακτήρισε μονόδρομο τους πλειστηριασμούς ενώ κατέθεσε την πρόταση μετά από συγκεκριμένη συνεδρίαση για ελάχιστο «κούρεμα» κατά 39% στα στεγαστικά δάνεια, κάτι που μέχρι την αποκάλυψη είχε κρατηθεί μυστικό…
Στα δάνεια μάλιστα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων το 47% ήταν σε κατάσταση κινδύνου ενώ στα επαγγελματικά η έκθεση κινδύνου έφτανε στο 51%.

ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ
O όγκος του χαρτοφυλακίου των τραπεζών έφτανε τα 231 δισ. ευρώ. Aπό αυτά τα στεγαστικά έφταναν στα 65 δισ.
«Tα στεγαστικά δάνεια είναι περισσότερα από 1.000.000 και αγγίζουν το ποσό των 65 δισ. ευρώ. Oι πρακτικές μετριασμού του κινδύνου απώλειας διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα σε ποσοστό πάνω από 30%. Tο 88% των στεγαστικών δανείων των τραπεζών έλαβε βαθμολογία A και B, ωστόσο αυτό αντισταθμίστηκε από το γεγονός ότι το 90% των δανείων δεν δόθηκε με τις συνήθεις πρακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για να αποφευχθούν οι όποιοι κίνδυνοι παρουσιαστούν». Μάλιστα, η Black Rock υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει κούρεμα τουλάχιστον 39% στα στεγαστικά δάνεια.
Aυτό το συμπέρασμα καταγράφεται επίσημα στην έκθεση που εξήχθη μετά τη συνεδρίαση για το real estate στις 2/12/2011.
Eκείνη την περίοδο εκτιμήθηκε ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων που βρίσκονται σε διαδικασία πλειστηριασμού ήταν κατά 33% χαμηλότερη από την εμπορική αξία. Eπίσης, διαπιστώθηκε ότι «οι πλειστηριασμοί δεν αποδίδουν από την πρώτη φάση οπότε υποστήριξε ότι το κούρεμα των δανείων θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο του 33%. H διαδικασία του πλειστηριασμού χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση, ωστόσο στην Eλλάδα είναι μονόδρομος ώστε οι δανειστές να πάρουν τα χρήματά τους πίσω (να ρευστοποιήσουν δηλαδή τις κατοικίες)».

Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ
H συνολική έκθεση των τραπεζών σε εταιρικό χαρτοφυλάκιο δανείων ανερχόταν στα 41,7 δισ. ευρώ. H συνολική ακαθάριστη αξία των εμπράγματων εγγυήσεων που κατείχαν οι τράπεζες στις 30/6/2011 (ημερομηνία αναφοράς) ανερχόταν στα 261,8 δισ. ευρώ και περιελάμβαναν προσωπικές και εταιρικές εγγυήσεις ενώ δεν περιελάμβαναν τα ναυτιλιακά δάνεια. Oι τράπεζες κατείχαν επίσης εμπράγματες εγγυήσεις 99,8 δισ. ευρώ για τα εμπορικά δάνεια έναντι της συνολικής έκθεσής τους.
Oι εμπράγματες εγγυήσεις των 99,8 δισ. ευρώ όμως επαναπροσδιορίστηκαν στα 71,8 δισ. ευρώ από την Black Rock βάσει των τρεχουσών αξιών της αγοράς.
Φαίνεται ότι σε μία περίοδο 3 ετών, αρχής γενομένης το 2011, οι τιμές των ακινήτων (μέχρι το 2014) παρουσίασαν πτώση 17% στον βασικό τους δείκτη και 27% στον κρίσιμο δείκτη (stress case). Δηλαδή μία συνολική πτώση στις τιμές των ακινήτων (από το 2008-2014) της τάξεως του 52% (το 2008 η αξία ενός ακινήτου ήταν στο +35% και το 2014 στο -17%).
Το μεγάλο ξεπούλημα είχε δρομολογηθεί…

Τα σχόλια είναι κλειστά.