Ειδησεογραφικό site

Το μεγάλο δίλημμα στο Μέγαρο Μαξίμου

112

Της Κατερίνας Καραδήμα

Έντονος προβληματισμός, δυσαρέσκεια αλλά και γκρίνια επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο αφού όλο και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός γύρω από την κυβέρνηση καθώς βρίσκεται στη δύνη των ευρωπαϊκών εξελίξεων λόγω του προσφυγικού και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ενώ την ίδια ώρα η άφιξη του κουαρτέτου των υψηλόβαθμων στελεχών των δανειστών για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων αποτελεί επαναλαμβανόμενο πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Με τους αγρότες που όλο και κλιμακώνουν τη στάση τους εκφράζοντας την πρόθεση να αποκλείσουν λιμάνια και αεροδρόμια, την κοινωνία που για πρώτη φορά σύσσωμη είναι απέναντι από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που επισήμως κάνει λόγο για την απόλυτη στήριξη στον πρωθυπουργό, το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει να κινείται σε… προεκλογικούς ρυθμούς.

Και ενώ οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα συμφωνούν και εισηγούνται κινήσεις για τον έλεγχο των πολιτικών πρωτοβουλιών με στόχο κυρίως την ανατροπή του κακού κλίματος, το βέβαιο είναι ότι το Μαξίμου έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.

Εκείνο που προτείνει ανασχηματισμό και αλλαγή του εκλογικού νόμου (επί του αναλογικότερου) και εκείνο που εισηγείται προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα ανοιξιάτικα.

Συγκεκριμένα, στο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες η «νέα γενιά» των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα ξιφουλκεί με την «παλιά γενιά», με τον πρωθυπουργό εμφανώς προβληματισμένο για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η «παλιά γενιά» εισηγείται ως διορθωτική κίνηση αυτή του ανασχηματισμού υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να προχωρήσει η συζήτηση με τους δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους, ελπίζοντας στη βελτίωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος και αμέσως μετά (αρχές Απριλίου) ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Η «νέα γενιά» εμφανίζεται πιο επιθετική και συμβουλεύει τον πρωθυπουργό για προσφυγή στις κάλπες επικαλούμενη τις τρεις (με το δημοψήφισμα) νικηφόρες εκλογικές αναμετρήσεις. Και ενώ ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του και επισήμως το Μαξίμου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει νωπή τη λαϊκή εντολή, ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει έτοιμος να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να συγκλίνει σε κάποια από τα δύο κυβερνητικά στρατόπεδα.

Σε ό,τι αφορά τους δανειστές και τις υποχρεώσεις της χώρας τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΔΝΤ η κυβέρνηση κινείται στους ρυθμούς της διαπραγμάτευσης με την πρόταση για το ασφαλιστικό και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που είναι τα κόκκινα δάνεια και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπου αναμένεται να συζητηθεί αναλυτικά το δημοσιονομικό κενό και να ζητηθούν νέα μέτρα για τη διετία 2016-2018.

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα λόγω του προσφυγικού προβλήματος.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι στις Βρυξέλλες φαίνεται να επικρατεί η άποψη Σόιμπλε, ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν δύο κρίσεις μαζί (οικονομική και προσφυγική) και ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα βήματα από το πολιτικό κέντρο της ΕΕ και από την Ελλάδα, κυρίως για την αντιμετώπιση της αύξησης των προσφυγικών ροών. Η εκτίμηση όμως των κυβερνητικών στελεχών για διαφωνίες μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ αναιρούνται στην πράξη, καθώς οι θεσμοί στο σύνολό τους ακολουθούν σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας για το προσφυγικό απειλώντας ευθέως την Αθήνα με έξοδο από τη Σένγκεν. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για την Ελλάδα, αφού θα επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός πιθανού Grexit.

Αγώνας δρόμου, εντός και εκτός συνόρων, από την κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει εγκαίρως τις απαιτούμενες ενέργειες που θα βάλουν οριστικό φρένο στις απειλές περί εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Η Αθήνα φαίνεται να επισπεύδει την καθυστερημένη κατασκευή των hot spots, ενώ ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να θέσει εκ νέου το θέμα των προσφυγικών ροών με στόχο να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου.

ΑΓΡΟΤΕΣ

Μπροστά στη μαζική αντίδραση αγροτών και κοινωνικών φορέων για το ασφαλιστικό και με ένα φορολογικό που αναμένεται να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τα μεσαία εισοδήματα, η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται μπροστά στο… απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο με βάση και την απόφαση των αγροτών, οι οποίοι ζητούν την απόσυρση της πρότασης για να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό. Να σημειωθεί ότι μετά την επίθεση που δέχτηκαν οι αγρότες από κυβερνητικά στελέχη για φοροδιαφυγή ή ακόμα και για ταύτιση με την ακροδεξιά, οι εκπρόσωποι των αγροτών εμφανίζονται εξαγριωμένοι με την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Την ίδια ώρα και παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου περί ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης τον Μάρτιο κορυφαίοι υπουργοί έχουν άλλη άποψη υποστηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα κριθεί από την στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο κρίσιμο θέμα του ασφαλιστικού. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι για μία ακόμη φορά το θέμα θα αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός προκειμένου να πειστεί η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί συμπαγής, ενώ παραμένει σε ισχύ η εντολή του Αλέξη Τσίπρα στους αρμόδιους υπουργούς (Γιώργο Κατρούγκαλο και Βαγγέλη Αποστόλου) για 24ωρη ενημέρωση των μελών της ΚΟ .

Αναφορικά με τους βουλευτές της κυβέρνησης, αν και εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι όποιες επισημάνσεις τους λαμβάνονται υπόψη από την κυβέρνηση, παράλληλα ζητούν αλλαγές στο ασφαλιστικό των αγροτών μετά τις πιέσεις που δέχονται στις εκλογικές τους περιφέρειες και τις απειλές από τους αγρότες ότι στην περίπτωση που ψηφίσουν τις διατάξεις, να μην επιστρέψουν στις περιφέρειές τους. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι τελικές αποφάσεις τους θα ληφθούν με βάση το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του πρωθυπουργού να ενημερώσει τα στελέχη του κόμματος στην Πολιτική Γραμματεία και να εξηγήσει με αριθμούς πως το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι στην κατεύθυνση της μείωσης των συντάξεων, αλλά ότι μοιράζονται οι εισφορές ανάλογα με το εισόδημα. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να υπογραμμίσει με κάθε τρόπο το ταξικό πρόσημο που έχουν οι κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό υπέρ των μικροσυνταξιούχων και των αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών με μικρά εισοδήματα.

ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

Το Μαξίμου, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και της τήρησης των συμφωνηθέντων και παρά τις μέχρι σήμερα αρνητικές απαντήσεις από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξαναναζητήσει συμμάχους στο ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

Σε σχέση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (και συγκεκριμένα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αναγκαστούν να δώσουν τελικά στήριξη στο ασφαλιστικό λόγω και των ισχυρών πιέσεων από το Λαϊκό και το Σοσιαλδημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα αντίστοιχα.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η θετική έκβαση της αξιολόγησης θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ορόσημο για την κυβέρνηση προκειμένου να ανασυντάξει τις δυνάμεις της με κύριο στόχο τη διεύρυνση της βάσης και τη δημιουργία της κεντροαριστεράς, για τη δημιουργία της οποίας εργάζονται τα στελέχη της Κουμουνδούρου με αφορμή και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Σε ό,τι αφορά τις προεργασίες του συνεδρίου, προχωρούν οι εγγραφές νέων μελών, ενώ καθόλου τυχαία δεν θεωρείται και η επιστροφή (έπειτα από πεντέμισι χρόνια από την αποχώρηση από την Κουμουνδούρου) του Φώτη Κουβέλη με βάση και τη διαφοροποίηση και την αποχώρηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη από την κυβέρνηση και την Κουμουνδούρου.

Σε ό,τι αφορά τον Φώτη Κουβέλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση ανασχηματισμού ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα έχει περίοπτη θέση στο κυβερνητικό σχήμα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.