Ειδησεογραφικό site

Το μαρτύριο της σταγόνας για 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

58

Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί επί ποιων εισοδημάτων θα επιβληθεί η εισφορά, καθώς το 2016 βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, άρα και τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών δεν έχουν οριστικοποιηθεί…

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κωστάκος

 

Σε… μαρτύριο της σταγόνας εξελίσσεται για περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενου, το ακανθώδες θέμα της αλλαγής του καθεστώτος των ασφαλιστικών εισφορών.

Το ζήτημα, το οποίο αποτέλεσε την αιτία παρατεταμένων κινητοποιήσεων, έχει μετατραπεί σε γρίφο για δυνατούς λύτες. Παράλληλα κρύβει παγίδες, καθώς μέρος του παραμένει σε εκκρεμότητα και θα βρεθεί στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου, μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των δανειστών μας.

Σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και μετά, για τους 774.435 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ,ΤΣΑ) θα ισχύει ασφαλιστική εισφορά 26,95% το μήνα (20% για σύνταξη και 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), αντί των ασφαλιστικών κλάσεων που υπήρχαν έως τώρα.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει επί ποιων εισοδημάτων θα επιβληθεί η εισφορά αυτή. Με δεδομένο ότι το 2016 βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, άρα και τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών δεν έχουν οριστικοποιηθεί, το οικονομικό επιτελείο καλείται να βρει τον τρόπο να επιβάλει ασφαλιστικές εισφορές για το νέο έτος.

ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΤΑΑ

Το πρόβλημα είναι οξύτερο για τους 175.444 αυτοαπασχολούμενους – ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους), αφού η ασφαλιστική εισφορά εκτοξεύεται στο 37,95% (20% για σύνταξη, 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ).

Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι τελικά οι εισφορές του 2017 θα υπολογιστούν επί των εισοδημάτων του 2016, αλλά με… χρονοδιακόπτη.

Η έναρξη καταβολής τους, δεν θα γίνει στην αρχή του νέου έτους, αλλά σε τρεις ή τέσσερις δόσεις.

Παράλληλα, οξύτατο πρόβλημα έχει ανακύψει και με όσους ελεύθερους επαγγελματίες απασχολούνται με «μπλοκ παροχής υπηρεσιών» σε δύο εργοδότες. Η διάταξη ορίζει ότι για όσους θεσπίζεται τεκμήριο παροχής εξαρτημένης εργασίας, θα λογίζονται ως μισθωτοί. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να καταβάλλονται εισφορές κατά το μοντέλο του ΙΚΑ (13,33% από τους εργοδότες και 6,67% από τους εργαζόμενους), με βάση το μηνιαίο εισόδημά τους. Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή. Υπόχρεος για την καταβολή της εργοδοτικής εισφοράς είναι οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για λογαριασμό του οποίου, οι ασφαλισμένοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους, περιοδικά. Το πρόβλημα δημιουργείται από τη στιγμή που ο νόμος δεν διευκρινίζει σε τι χρονικό διάστημα αναφέρεται, η φράση «διαρκής σχέση παροχής υπηρεσιών». Δηλαδή, εάν πρόκειται για σχέση εργασίας μικρότερη ή μεγαλύτερη του ενός έτους. Επίσης, δεν ορίζεται έως πόσους εργοδότες θα καλύπτει η χρονική βάση αναφοράς. Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι, για περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών με τρεις εργοδότες και άνω, η εισφορά θα καταβάλλεται κανονικά από τους ίδιους (26,95%).

ΤΡΕΙΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

Παράλληλα, σε εκκρεμότητα παραμένουν τρία ζητήματα, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον καθορισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Πρόκειται για:

  • Την επιστροφή στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ των περίπου 45.000 επιτηδευματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ και έχουν δικαίωμα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Οι επαγγελματίες της κατηγορίας αυτής θα χάσουν το δικαίωμα να ακολουθήσουν τη μεταβατική περίοδο που έχει προβλεφθεί για τους αγρότες, με σταδιακή αύξηση της εισφοράς για σύνταξη και υγεία από το 2017 έως το 2022. Έτσι, θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν από την 1η Ιανουαρίου του 2017, εισφορά 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος τους, όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Την κατάργηση των εκπτώσεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για τις εισφορές υπέρ υγείας για τους νέους επιστήμονες.

Έτσι από την 1η Ιανουαρίου του 2017, οι επιστήμονες θα καταβάλουν το 6,95% του μηνιαίου εισοδήματος, αντί των χαμηλότερων ποσοστών του νόμου Κατρούγκαλου που είχαν οριστεί σε 4,73% από 1/1/2017, 5,84% από 1/1/2018  και 6,95% από 1/1/2019 και για τους αγρότες και σε 4,87% για τα 2 πρώτα χρόνια και 5,91% για τα επόμενα 3 χρόνια για τους νέους επιστήμονες.

  • Τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ των δικηγόρων, των γιατρών και των μηχανικών προκειμένου να περιοριστούν οι εισφορές.

Οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες θα μπορούν να καταβάλουν χαμηλότερες εισφορές  από  7% και 4% που προβλέπει ο νόμος για επικούρηση και εφάπαξ, αντίστοιχα. Ωστόσο, θα προβλέπεται ρητά ότι ο κρατικός κορβανάς δεν θα επιβαρύνεται από τη λειτουργία των ταμείων αυτών, τα οποία θα… κληρονομήσουν όλες τις σημερινές συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.