Ειδησεογραφικό site

Το μακρύ ζεϊμπέκικο του Κυριάκου -Γιατί οι βαρόνοι της ΝΔ «χειροκροτούν» δημοσίως και αμφισβητούν ιδιωτικώς…

85

Η ορχήστρα έχει από ώρα ανέβει στο πάλκο και συντονίζεται στο «Λα» του μπουζουκιού. Παραδίπλα οι κιθάρες και το μπάσο ζητούν τον απαλό τόνο του αρμόνιου για να μπουν γλυκά στο έγχορδο άκουσμα. Στα 3 λεπτά τα όργανα είναι έτοιμα και στα 10 μπαίνει ο τραγουδιστής.

Του Δ. Γιαννακόπουλου 

Το πρόγραμμα αρχίζει και οι θαμώνες σιγά σιγά «ξεμουδιάζουν». Τα τσιχλοτράγουδα δίνουν τη θέση τους στα πιο ποιοτικά, η φωνή του ερμηνευτή ανοίγει και δυο ώρες μετά τα πρώτα ζεϊμπέκικα, σε «Φα» ματζόρε ή κανά μινοράκι γλυκό, ο Κυριάκος «καβαλάει» την πίστα για να ρίξει μια βόλτα παρ’ ότι το πρόγραμμα δεν έχει ακόμη βαρύνει. Στα διπλανά τραπέζια Καραμανλής, Σαμαράς, Ντόρα, Μεϊμαράκης και 40 βουλευτές πρώην υπουργοί και 3-4 γενιές μεγαλωμένοι στη νύχτα πετούν υπομειδιώντας λουλούδια στον αρχηγό. Έχουν φάει τα φιλετάκια τους, ήπιαν 4 λίτρα «Σουρωτές» -που τις κρατούσαν πώς και πώς οι γυναίκες τους για να νερώσουν το κρασί- και πέρασαν στο ουίσκι με το κανελωμένο μηλαράκι και τον ξηρό καρπό. «Ακόμη δεν χωνέψαμε κι αυτός σηκώθηκε να χορέψει» συμφωνούν μεταξύ τους με τα βλέμματα. «Με τα μάτια μιλάμε εμείς και τι λέμε δεν ξέρει κανείς…».

 

ΤΑ ΠΑΛΙΟΤΟΜΑΡΑ

 

Ο Κυριάκος απτόητος. Ούτως ή άλλως δεν θέλει να μείνει πολύ. Τον ενοχλούν ο καπνός, ο θόρυβος, τα μισοφάλτσα των φωνών, τα ντεκαπάζ και όσοι – όσες  έχουν φορέσει ένα μπουκάλι «Μυρτώ» (σ.σ. ή όπως αλλιώς τις λένε σήμερα) για να τον πλησιάσουν. Πιστεύει ότι θα γλιτώσει σύντομα όμως τα παλιοτόμαρα από κάτω την έχουν δει αλλιώς. Οι λουλουδούδες έρχονται δίπλα τους και ξεκινούν να του πετάνε λουλούδια. Τα παλιοτόμαρα βαράνε παλαμάκια και πού και πού σπρώχνουν κάνα πιρούνι ή μαχαίρι προς τις λουλουδούδες μπας και ανακατευτεί κατά λάθος με τα πανέρια και τον βαρέσουν στο δοξαπατρή. Το ένα ζεϊμπέκικο διαδέχεται το άλλο, ο αρχηγός θέλει να κατέβει γιατί ίδρωσε λιγάκι ενώ το αναθεματισμένο μοκασίνι με τα ψευτοκόρδονα τον τσιμπάει στο ακροδάχτυλο.

Παρά ταύτα δεν μπορεί να κάνει αλλιώς αφού εκείνοι που πίστεψε ότι έπεισε πως θα χόρευε καλά, εξακολουθούν να τον ραίνουν με γαρύφαλλα για να παραμείνει. Ο τραγουδιστής προσεύχεται από μέσα του να μην ξανακούσει ποτέ στη ζωή του 9/8 ή έστω «πεταχτό» στα 9/4. Πιο υπομονετικός ο μπουζουξής σέρνει τα δάχτυλα του στα τάστα εγκαταλείποντας τα τσαλίμια που παράγουν διάθεση ενώ κιθάρα και μπάσο ακουμπούν βαριεστημένα τα ακόρντα. Τι να κάνει κι ο Κυριάκος. Μπήκε με τσαμπουκά για να «δαγκώσει» και τώρα εξακολουθεί να χορεύει λες και πατάει σκλήθρες για να μη γλιστρήσει στη φορτωμένη από λουλούδια πίστα.

 

ΠΡΩΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ

 

Η σημερινή κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία μετά και την αναίμακτη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την περασμένη Δευτέρα, δεν διαφέρει από το ώς άνω περιγραφόμενο ντεκόρ. Οι βαρόνοι και οι επιφανείς κρατάνε αποστάσεις από τον αρχηγό «χειροκροτώντας» τον δημοσίως και αμφισβητώντας τον ιδιωτικώς χωρίς καν να διατυπώνουν θέσεις για το τι άλλο θα μπορούσε να γίνει.  Μάλιστα, σταμάτησαν εντελώς τις δημόσιες εμφανίσεις τους όπως προφανώς είχαν καταστήσει σαφές ότι θα έκαναν μετά τις δηλώσεις τους στο 11ο συνέδριο.

Ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι υπάρχει πλέριος χώρος σε ποσοστό άνω του 10% στα δεξιά της ΝΔ και πως η σημερινή ηγεσία αδυνατεί να κινηθεί στον φιλολαϊκό χώρο.

Ο κ. Καραμανλής όπως και οι διατελέσαντες μεταβατικοί πρόεδροι Β. Μεϊμαράκης και Γ.  Πλακιωτάκης κοινωνούν τη θέση της ευρείας συναίνεσης με τον επαναπροσδιορισμό του δεξιού κοινωνικού κέντρου ενώ η κ. Μπακογιάννη αναμένει στωικά τις επιλογές του αδελφού της χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητες της. Άπαντες κατατείνουν στο διττό συμπέρασμα: α) η ευκαιρία χάθηκε οριστικά και οι εκλογές θα γίνουν στην όποια ώρα τους και υπό τις συνθήκες που θα αποφασίσει ο Αλ. Τσίπρας, β) η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη μέρα στην κεντροδεξιά πολυκατοικία ξεκίνησε πριν ξημερώσει η προηγούμενη. Δηλαδή, περίοδος 1993-1996 Μιλτιάδης Έβερτ και πιο παλιά περίοδος Αβέρωφ 1981-1984. Ο πρώτος ευτύχησε να ηγηθεί της ΝΔ σε ευρωεκλογές, δημοτικές και εθνικές  χάνοντας οριακά (σ.σ. αλλά χάνοντας σε κάθε περίπτωση) από το ΠΑΣΟΚ το 1996 και ο δεύτερος απεχώρησε μετά από τις ευρωεκλογές του 1984 που πίστευε ότι θα κέρδιζε όμως το ΠΑΣΟΚ της «Αλλαγής» αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με το 1981 τοποθετώντας τον συγχωρεμένο στο χρονοντούλαπο.

Στη σημερινή ΝΔ δεν ανησυχούν τόσο για ενδεχόμενη απελευθέρωση φυγόκεντρων δυνάμεων εξαιτίας του Σκοπιανού όσο για την προς τα έξω εικόνα του αρχηγού που φάνηκε ότι αν ήταν στη θέση του κ. Τσίπρα θα είχε ψηφίσει πολύ νωρίτερα τα νομοσχέδια για τις περικοπές μισθών – συντάξεων και φυσικά για τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ. Μπορεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να αναστρέψει το κλίμα; Όχι. Ούτε δύναται να φύγει χωρίς τη βάσανο των εκλογών. Το μήνυμα είναι σαφές όπως και η στήριξη έως τις κάλπες.

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.