Ειδησεογραφικό site

Το ΚΚΕ πήρε πίσω το όπλο του Μπελογιάννη από την Αμαλιάδα

36

Η τοποθέτηση σε προθήκη του όπλου του Νίκου Μπελογιάννη, χθες στα εγκαίνια της έκθεσης για τον αγωνιστή της αριστεράς στην Αμαλιάδα, ήταν αναμφίβολα μια ξεχωριστή στιγμή.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουστούμπας, τοποθέτησε σε ειδική θέση στην έκθεση το Walther του 1938 και στη συνέχεια διηγήθηκε την ιστορία του πιστολιού στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μαζί όμως με τον κ. Κουτσούμπα από την έκθεση, έφυγε και το όπλο του Νίκου Μπελογιάννη, προκαλώντας την αντίδραση του γιου του αγωνιστή της αριστεράς.

Μέσω της σελίδας του στο Facebook, ανέφερε πως το ΚΚΕ δεν παρέδωσε το όπλο στην έκθεση, αλλά το πήρε πίσω. Το γεγονός επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Ηλίδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος αλλά και το ίδιο το ΚΚΕ.

Από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, που πήρε και την πρωτοβουλία για τη μόνιμη έκθεση στη γενέτειρα του Νίκου Μπελογιάννη, ανέφεραν πως πράγματι ύστερα από συνεννοήσεις τριών μηνών, το ΚΚΕ ενημέρωσε λίγο πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης πως το όπλο τελικά θα παρέμενε στην έκθεση για λίγες μόνο ώρες. Από το ΚΚΕ επισημαίνουν πως είναι θέμα ασφάλειας καθώς στην Αμαλιάδα δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς την ασφάλεια του κειμηλίου.

«Για αυτό δεν πήγα στα εγκαίνια, διότι ξέρω καλά ότι η καπηλεία είναι αυτοσκοπός για αυτούς. Εγώ το αντιμετωπίζω το ΚΚΕ σαν εκκλησία, που έχε θεό το Στάλιν, έχει ποίμνιο και προπαντός έχει αγίους, οι οποίοι ανήκουν στην Εκκλησία. Τους μεταχειρίζεται όπως η ορθόδοξη ή η καθολική Εκκλησία ή το Ισλάμ τους μάρτυρες του. Αυτοί συνεχίζουν αυτό που άρχισε ο Ζαχαριάδης. Τον πατέρα μου φυσικά τον έφαγε, διότι ένα κόμμα σαν και αυτό μισεί τους διανοούμενους. Είναι γνωστό και ο Στάλιν που έστελνε τους διανοούμενους», δήλωσε στο news247 ο γιος του Νίκου Μπελογιάννη και πρόσθεσε:

«Δεύτερος λόγος είναι ότι με τη λήξη του εμφυλίου έπρεπε -επειδή το κόμμα δεν κάνει ποτέ λάθη, βασική αρχή- να βρει ένα χαφιέ για να φορτωθεί την όλη ιστορία και έτσι βάφτισε τον Πλουμπίδη χαφιέ και να βρει και έναν ήρωα για να έχει το ποίμνιο κάποιον στη φάση της γενικής απελπισίας. Συν ότι είχε και τη γενική αρχή που έχει κάθε δικτατορίσκος ότι κάθε κεφάλι που προεξέχει, το κόβουμε».

Υποστήριξε επίσης ότι η παραχώρηση του όπλου στα εγκαίνια της έκθεσης «ήταν εκ του πονηρού, διότι το ΚΚΕ ήθελε να αναδείξει τον πολέμαρχο. Ενώ εμείς μιλάγαμε για το διανοούμενο που προέβλεψε και τα μνημόνια, το ΚΚΕ ήθελε να αναδείξει το στρατηλάτη, διότι η νέα του γραμμή από πέρυσι είναι ότι ο εμφύλιος ήταν αναγκαίος -αν είναι δυνατόν να υπάρχει αναγκαίος εμφύλιος- και ότι αποτέλεσε την κορύφωση της πάλης των τάξεων στην Ελλάδα και ισχυρίστηκε ότι «πήραν πίσω το όπλο γιατί ζουν με την καπηλεία».

Τα σχόλια είναι κλειστά.