Ειδησεογραφικό site

Το ΚΙΝΑΛ ψηφίζει «ναι» στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Βουλή - Κύρωση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για οριοθέτηση των αντιστοίχων θαλασσιών ζωνών τους. (EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
17

«Ναι» θα ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, η οποία βρίσκεται ήδη στην Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προς συζήτηση.

Αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία, το ΚΙΝΑΛ θα κρατήσει θετική στάση απέναντι στην ιστορική όπως έχει χαρακτηριστεί αμυντική συμφωνία της χώρας μας με τη Γαλλία, στην οποία κατέληξαν πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, η Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στη βουλή, θα ασκήσει κριτική σε ορισμένα σημεία της συμφωνίας, όπως η συμμετοχή της Ελλάδας σε ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή του Σαχέλ, στην Αφρική.

Την Πέμπτη λοιπόν 7 Οκτωβρίου, με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου θα ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλή η κύρωση της συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας. Αρχικά η ψήφιση της συμφωνίας είχε προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη, ωστόσο, η συζήτηση με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού βάσει του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, πήρε παράταση για Πέμπτη. Αυτό γιατί τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας όσο και του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά απουσιάζουν στη Λιουμπλιάνα για τις εργασίες των ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Θετικό από την αρχή το ΚΙΝΑΛ, αλλά με αιχμές
Θετικό ήταν το πρώτο σχόλιο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, για τη αγορά των φρεγατών από τη Γαλλία, που ανακοίνωσαν στο Παρίσι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Ταυτόχρονα όμως, η κ. Γεννηματά ζήτησε ενημέρωση για ερωτηματικά που προκύπτουν σε σχέση με τη περυσινή αναβολή της συμφωνίας. «Τον Ιούλιο του 2020 ο πρωθυπουργός μάς κάλεσε στο γραφείο του να μας ενημερώσει ότι αυτή η ιστορία των φρεγατών κόστιζε ακριβά και θα έπρεπε να πάρουμε τα Rafale. Σήμερα υπάρχει διαφορετική επιλογή. Άμεσα πρέπει ο πρωθυπουργός να μας ενημερώσει για το τι άλλαξε. Ποια είναι η επιβάρυνση και αν υπάρχει διαφορά στο κόστος», είχε αναφέρει η κυρία Γεννηματά μιλώντας στο OPEN.

Η κυρία Γεννηματά σημείωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής συμφωνεί με ό,τι ζητούν τα επιτελεία, γιατί έχουν τον πρώτο λόγο και τόνισε πως το ΚΙΝΑΛ προτείνει από τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα ένα ποσοστό να πηγαίνει στις αμυντικές δαπάνες για να ενδυναμώσουμε την αποτρεπτική ικανότητά μας τώρα που η ένταση με την Τουρκία κλιμακώνεται.

«Θέλουμε ενημέρωση και απαντήσεις», είχε υπογραμμίσει η κυρία Γεννηματά. «Να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής. Καλό είναι να μην την αμφισβητούμε. Είναι σημαντικό να υπάρχουν διμερείς σχέσεις, ειδικά με τη Γαλλία, αλλά να μην αποδυναμώσουμε την υποχρέωση όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνδράμουν σε ένα άλλο αν δεχτεί επίθεση»

Τα σχόλια είναι κλειστά.