Ειδησεογραφικό site

Το «ελεύθερο» για επιθέσεις με drone έδωσε ο Τραμπ στην CIA

34

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε κρυφά τη CIA να πραγματοποιεί επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον υπόπτων για τρομοκρατία, όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal», επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ξεκάθαρη απομάκρυνση από την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία είχε περιορίσει τον παραστρατιωτικό ρόλο της CIA και είχε αναθέσει τα πλήγματα στις ένοπλες δυνάμεις.

Η πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα είχε ως στόχο την αύξηση της διαφάνειας όσον αφορά τις επιδρομές των αμερικανών drone – ένα από τα μελανά σημεία της θητείας του Δημοκρατικού προέδρου – καθώς σε αντίθεση με τη CIA το Πεντάγωνο οφείλει να αναφέρει δημόσια τα περισσότερα πλήγματα.

Σύμφωνα με τη WSJ, η CIA έχει ήδη αξιοποιήσει την εξουσία που της παραχώρησε ο κ. Τραμπ στη Συρία, στην επιχείρηση με στόχο τον Αμπού αλ-Καΐρ αλ-Μασρί, ανώτερο στέλεχος της αλ-Κάιντα και γαμπρό του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Για την ώρα οι νέες εξουσίες της CIA φαίνεται πως αφορούν πρωτίστως τη δράση της υπηρεσίας στη Συρία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, αυτό δε σημαίνει πως η δράστη της υπηρεσίας θα σταματήσει εκεί, με τη WSJ να αναφέρει ότι στις αρχές Μαρτίου φέρεται να υπήρξε επιδρομή αμερικανικών drone και στο Πακιστάν.

Το Πεντάγωνο, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα είχε παραδεχτεί την εν λόγω επιχείρηση, δεν έχει πράξει κάτι τέτοιο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.