Ειδησεογραφικό site

Το ΔΝΤ πάει Βραζιλία;

54

Του Παναγιώτη Μπουσπουρέλη

Παρά το γεγονός ότι κλίμα ανασύνταξης επικρατεί στις διεθνείς αγορές το πρόβλημα της Βραζιλίας αποτελεί μια νέα εστία μόλυνσης

Και το γεγονός ότι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η ανάγκη παρέμβασης του ΔΝΤ θεωρείται δεδομένη ενδέχεται να δούμε εκ νέου κρίση εμπιστοσύνης. Ειδικά καθώς ο πρώην πρόεδρος Λούλα που θεωρήθηκε και ο αναμορφωτής της πριν μερικά χρόνια συνελήφθη και τέθηκε υπό περιορισμό.

Το μεγάλο έλλειμμα και ο πληθωρισμός οδηγούν μια αναδυόμενη δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας σε στασιμοπληθωρισμό, την ώρα που μια κυβέρνηση εργατικών δεν προχωρά σε μέτρα ενώ τα σκάνδαλα κατακλύζουν την πολιτική σκηνή. Το ερώτημα είναι αν θα παίξει ρόλο το ΔΝΤ και τι λεφτά μπορεί να χρειαστεί να βάλει.

Οι αγορές ανέκαμψαν από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου πιάνοντας τους τεχνικούς στόχους και μπαίνοντας σε βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένα επίπεδα. Οι 10000 για τον DAX και οι 2000 για τον S&P πιθανώς να έχουν εξαντλήσει τα βραχυπρόθεσμα περιθώρια.

Το μομέντουμ αυτό ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο που έπιασε τις 550 μονάδες. Η ανάκαμψη της τιμής των μετάλλων που συνεχίστηκε με τον χαλκό σε ρόλο οδηγού έδειξε ότι η αγορά «τσίμπησε» στο πακέτο επεκτατικής πολιτικής της Κίνας. Αυτό υποστηρίχθηκε και από τα στοιχεία απασχόλησης της αμερικάνικης οικονομίας, τα τελευταία των οποίων δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Τούτων δοθέντων και ενώ τα περιφερειακά νομίσματα ανακάμπτουν μπορεί να θεωρήσει κανείς πιθανή μια νέα διορθωτική κίνηση, την οποία αναμένουν εξάλλου ορισμένοι αναλυτές στο δίμηνο που εισήλθαμε.

Οσον αφορά την Ελλάδα όσοι ποντάρουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης υποστηρίζουν ότι ακόμα οι μετοχές είναι φθηνές και μπορούν να διατηρήσουν ένα ανοδικό μομέντουμ. Εξάλλου τα αποτελέσματα των τραπεζών έδειξαν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν διαχειριστεί με επιτυχία την κορύφωση της κρίσης και άρα το ποτήρι θα πρέπει να φαίνεται περισσότερο μισογεμάτο παρά άδειο.

Ομως ο χρόνος τρέχει γρήγορα και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ακολουθήσει χωρίς χρονοτριβές με αποφάσεις σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων,που οι πιστωτές θα ζητήσουν τώρα με μεγαλύτερη εμμονή. Την ώρα μάλιστα που το ΔΝΤ θα έχει και τον πονοκέφαλο της Βραζιλίας όλα μπορούν τελικά να καταστούν πιεστικότερα.

  • Αναδημοσίευση από το Protothema.gr.

Τα σχόλια είναι κλειστά.