Ειδησεογραφικό site

Το διάγγελμα της Δούρου άναψε φωτιές στο Μαξίμου – Η εξαφανισμένη περιφερειάρχης έκανε σόου πάνω στις στάχτες

97

Την ώρα που σε ολόκληρη τη χώρα… καπνίζoυν τα αποκαΐδια που προκάλεσαν οι καταστροφικές φωτιές οι τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας ήρθαν για μία ακόμη φορά να καταδείξουν την έλλειψη εθνικής και αποτελεσματικής στρατηγικής.

Της Κατερίνας Καραδήμα

Με καθυστέρηση 48 ωρών τα κυβερνητικά στελέχη άρχισαν σταδιακά να εμφανίζονται σε συσκέψεις, επισκέψεις και δηλώσεις την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι καταστροφικές πυρκαγιές, τόσο στην ανατολική Αττική όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

Κοινό χαρακτηριστικό των κυβερνητικών δηλώσεων ήταν οι συγκρίσεις καταστροφών άλλων ετών και μετάθεση κατηγοριών περί ευθύνης που δεν αναλαμβάνεται – για ενέργειες που δεν έχουν γίνει και «καίνε» διαχρονικά και κυρίως η διαρροή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών. Η διαρροή μέσω τηλεγραφήματος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο μεταξύ άλλων υπογράμμιζε ότι: «Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη (του υπουργείου) σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4)».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ… TWITTER

Τη σκυτάλη πήρε τόσο ο υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος έκανε λόγο για «οργανωμένο σχέδιο δημιουργίας έκρυθμης κατάστασης στη χώρα».

Την ίδια ώρα -για πρώτη φορά στα χρονικά- ο πρωθυπουργός, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του… ότι φέτος τόσο για τον ίδιο όσο και για τα υπουργικά στελέχη… δεν έχει διακοπές, συντόνιζε μέσω Twitter την επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών, χωρίς ουσιαστικά κανείς να γνωρίζει τον τόπο διακοπών του.

Οι εικόνες των ηλιοκαμένων -αρμοδίων- υπουργών που εμφανίστηκαν για να εξημερώσουν για το εύρος των καταστροφών (Τόσκας – Σκουρλέτης) υπό την παρουσία της κρατικής τηλεόρασης προκάλεσε την οργή των πολιτών αλλά και της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, η οποία μετά από τρία χρόνια απουσίας βρήκε την ευκαιρία να απευθύνει  διάγγελμα στον ελληνικό λαό αλλά να στείλει μήνυμα και στο εσωτερικό του Μαξίμου ζητώντας να «σταματήσουν τα δελτία Τύπου, τα τιτιβίσματα και τα ποσταρίσματα».

«Απευθύνω έκκληση σε όλους, σταματήστε τα δελτία τύπου, τα τιτιβίσματα και τα ποσταρίσματα. Σεβαστείτε τους πυροσβέστες, τους πολίτες, τους εθελοντές που παλεύουν με τις φλόγες. Όταν επιχειρούμε, σιωπούμε. Δελτία τύπου από ξαπλώστρες σε νησιά και τιτιβίσματα από κλιματιζόμενα γραφεία να μην γράφονται. Έστω και για πρώτη φορά ας σταθούν κάποιοι στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις της μπροστά σε κάμερες φυσικά η περιφερειάρχης Αττικής.

Και μπορεί κυβερνητικοί κύκλοι να υποστήριξαν πως η παρέμβαση της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου που συνέστησε «σιγήν ασυρμάτου» απευθυνόμενη «σε όλες και όλους ανεξαιρέτως» -άρα και στους κυβερνητικούς…- βρήκε απολύτως σύμφωνο το Μέγαρο Μαξίμου, το βέβαιο είναι πως ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες δεν είδαν με καλό μάτι το… διάγγελμα της συντρόφισσάς τους.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΨΙΝΑΚΗ

Αποκαλυπτική όμως ήταν η εικόνα που δόθηκε στους πολίτες από τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, οποίος μιλώντας -και εκείνος στις κάμερες- δήλωσε ότι δεν γνώριζε για την πυρκαγιά, καθώς βρισκόταν σε ένα ερημονήσι και τον πήρε το πρωί στις 6 η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου για να τον ενημερώσει. «Μόλις το άκουσα πήρα ένα ελικόπτερο, τσακίστηκα και ήρθα», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στον προϊστάμενο της Πυροσβεστικής στο σημείο, με τον οποίο συνομίλησε, τον χαρακτήρισε «σούπερ τυπάκι που ξέρει καλά τη δουλειά του» ενώ μας διαβεβαίωσε πως «έσβησα και λίγη φωτίτσα»…

Όμως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέταξε πάνω από τα καμένα, «επιθεώρησε» αυτό που έζησαν οι κάτοικοι και έβλεπε όλη η χώρα ζωντανά επί τριήμερο από τους δέκτες των τηλεοράσεων και με μια αρκετά αμφιλεγόμενη τοποθέτηση χαρακτήρισε την καταστροφή «περιορισμένη». Λίγη ώρα πριν είχε αποκλείσει δημοσιογράφους –του Ant1 και του ΣΚΑΪ- από την κάλυψη της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις καμένες περιοχές της ανατολικής Αττικής, την ίδια ώρα που άλλοι συνάδελφοί τους δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα.

Άξιο αναφοράς πάντως είναι ότι η κυβέρνηση αν και αρχικά έκανε λόγο για «οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών» με την αξιωματική αντιπολίτευση να της καταλογίζει «ανικανότητα» και «θεωρίες συνωμοσίας», ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε καμία αναφορά θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μην προκαλέσει και εκείνος το κοινό αίσθημα και κυρίως να μην δώσει συνέχεια στο θέμα.

Άλλωστε οι δύο συλλήψεις -ενός πολίτη στην Πάρνηθα με υπόνοιες περί απόπειρας εμπρησμού αλλά και η αντίστοιχη σύλληψη στη Σάμο- σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μια τέτοια κατηγορία.

Ενδεικτική ήταν και η ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως «αυτή την κρίσιμη ώρα, που οι πυροσβέστες αλλά και οι πολίτες δίνουν μια μεγάλη μάχη για τις φλόγες δεν είναι ώρα για πολλά λόγια». «Η ώρα των απολογισμών και των καταλογισμών θα ακολουθήσει. Τώρα προέχει απολύτως η προσπάθεια να σωθεί ό,τι περισσότερο μπορεί από το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες και πάνω από όλα να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές».

 

 

ΚΑΥΤΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Και ενώ οι πολίτες μετρούν τις πληγές τους, στην ατζέντα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -και με δεδομένο ότι έχει απέτυχε στην ταχύτητα αποκρατικοποιήσεων και την ενίσχυση κάθε μορφής ιδιωτικοποιήσεων που θα δημιουργούσε κλίμα (μέσα στο 2017) για να αναθαρρήσουν οι επιχειρήσεις και να ανακόψουν συρρικνώσεις, λουκέτα και απολύσεις- υπάρχουν καυτά θέματα με κυρίαρχο αυτό των περικοπών των κοινωνικών επιδομάτων αφού εν όψει της καθολικής εφαρμογής του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης προβλέπονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις επιδομάτων.

 

 

Η κυβέρνηση καίγεται για την αξιολόγηση του φθινοπώρου

 

Μεγάλο θέμα για την Ηρώδου Αττικού είναι το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων και το εργασιακό, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -όπως όλα δείχνουν- θα επαναφέρει το θέμα.

Να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες αξιολογήσεις… σκάλωναν σε αυτό το ζήτημα, καθώς οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ το θεωρούν δεδομένο.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει, αν όλα πάνε καλά, τον Οκτώβριο μετά τις γερμανικές εκλογές. Θα έχουν προηγηθεί μια επικοινωνία κυβέρνησης – θεσμών μέσα στον Σεπτέμβριο και η έλευση στην Αθήνα κάποιων τεχνικών κλιμακίων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει την αξιολόγηση έως το τέλος του χρόνου και να πραγματοποιήσει άλλες δύο έως το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Και παρά τα επιχείρημα και την αισιοδοξία των κυβερνώντων -υποστηρίζουν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα, καθώς δεν υπάρχουν δημοσιονομικά θέματα- το βέβαιο είναι ότι θα δοθεί σκληρή μάχη.

Καίριο ζήτημα για την κυβέρνηση είναι να βρεθεί η κατάλληλη χρονική στιγμή για την επόμενη έξοδό της στις αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν, προσανατολίζεται προς το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου πριν ξεκινήσει η αξιολόγηση.

ΔΥΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει το μήνυμα ότι η χώρα βγαίνει σιγά σιγά από τα μνημόνια και έτσι εκτός απροόπτου στα μέσα Σεπτεμβρίου θα φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής δύο νομοσχέδια.

Το ένα θα προέρχεται από το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια του Μαξίμου να αποκτήσει αριστερή αύρα και να ικανοποιήσει και το εσωτερικό της Κουμουνδούρου αφού θα περιλαμβάνει μέτρα για την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους άνεργους, καθώς και για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων για την πάταξη της παραβατικότητας.

Το δεύτερο νομοσχέδιο προέρχεται από το υπουργείο Εσωτερικών και αφορά τον νέο Καλλικράτη. Στόχος είναι να διευρυνθεί ο χώρος για την αυτοδιοίκηση και του πρώτου και του δεύτερου βαθμού και να ενισχυθεί ο ρόλος της.

Οι δυο διατάξεις, που αναμένεται να προωθήσει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και θα προκαλέσουν πολλές συζητήσεις, είναι:

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων με ταυτόχρονη διατήρηση του συστήματος των δύο γύρων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα κρατήσουν τόσο το ΠΟΤΑΜΙ όσο και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ με δεδομένο την καταψήφιση της απλής αναλογικής πέρυσι τον Ιούλιο.

Η μεταφορά των εκλογών για τους ΟΤΑ σε μεταγενέστερη ημερομηνία και η αποσύνδεση της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, ανεξάρτητα από το εάν τελικά θα επιλεγεί η καθιέρωση τετραετούς θητείας για τους αιρετούς των Ο.Τ.Α., όπως ισχύει και για τη Βουλή ή η διατήρηση της πενταετούς θητείας που προβλέπει ο «Καλλικράτης».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και η κυβέρνηση έχει πει πως δεν θα υπάρχουν χωροταξικές αλλαγές σε επίπεδο πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, ωστόσο έχουν ήδη εξεταστεί οι περιπτώσεις 3-4 δήμων, που μετά από συνεννόηση με την τοπική κοινωνία μπορεί να «σπάσουν» σε μικρότερα κομμάτια.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Η κυβέρνηση πάντως προσανατολίζεται σε ριζικό επανασχεδιασμό των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ με πλήρη καταγραφή των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων και ανακατανομή τους στα διαφορετικά επίπεδα διοίκησης και η δημιουργία διακριτών «μοντέλων» ΟΤΑ, ανάλογα με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά, κοινωνικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά τους. Στόχος είναι να αποδοθούν διαφορετικές αρμοδιότητες και να δημιουργηθεί διαφορετικό σύστημα διοίκησης, που θα σχετίζονται με τις ανάγκες και τις δυνατότητες των ορεινών, των νησιωτικών, των αστικών, των αγροτικών κ.λπ.

Μείωση του ορίου ηλικίας για την κτήση του δικαιώματος εκλέγειν στα 17 έτη.

Μείωση του αριθμού των υποψηφίων ώς το +10% του αριθμού των εδρών κάθε συμβουλίου.

Συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του οικείου ΟΤΑ (Δημοτικό/Περιφερειακό Συμβούλιο και Εκτελεστική Επιτροπή).

Καθιέρωση δημοψηφισμάτων σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο για όλα τα τοπικού ενδιαφέροντος θέματα, είτε με απόφαση του Δημοτικού/Περιφερειακού Συμβουλίου είτε με λαϊκή πρωτοβουλία.

Αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών συνελεύσεων και καθιέρωση συνελεύσεων γειτονιάς.

Αναπροσανατολισμός του δανεισμού των ΟΤΑ ώστε αφενός να υπακούει στους κανόνες της χρηστής διαχείρισης αφετέρου να δίνει προτεραιότητα στις δημόσιες επενδύσεις της Αυτοδιοίκησης.

Καταγραφή, παρακολούθηση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ΟΤΑ σε κοινωνική και αναπτυξιακή κατεύθυνση.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.