Ειδησεογραφικό site

Το ασύμμετρο ψέμα…

565

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του επιχειρούν να συναρτήσουν τις καταστροφές που συνέβησαν επί των ημερών τους με εκείνες της περιόδου Κώστα Καραμανλή (2007-2009).

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Ήταν τον Αύγουστο του 2017 όταν ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε πως οι πυρκαγιές είχαν κάψει λιγότερες δασώδεις εκτάσεις σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009 ενώ λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα αποδεικνυόταν από τους δορυφορικούς χάρτες του Αστεροσκοπείου Αθηνών ότι το αριθμητικό μέγεθος που επικαλούνταν ήταν τουλάχιστον διπλάσιο και σε κάθε περίπτωση η αναφορά του ήταν ψευδής.
Στην προκειμένη περίπτωση, τα «παπαγαλάκια» του Μαξίμου, αφού δεν κατάφεραν να τεκμηριώσουν τα όσα έλεγε αρχικώς ο πρωθυπουργός περί «ασύμμετρων συνθηκών», διακινούν πως η τραγωδία στο Μάτι δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς ανάλογη είχε καταγραφεί το 2007 επί των ημερών της ΝΔ. Μια απλή παράθεση αριθμών και γεγονότων αρκεί να καταδείξει το μέγεθος της προπαγάνδας και της συσκότισης της πραγματικότητας που αποπειράται από τους συγκυβερνώντες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου του 2007, ιδίως μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στις 18 Αυγούστου, εκδηλώθηκαν ανά την επικράτεια περισσότερες από 1.100 πυρκαγιές, οι οποίες κατέκαψαν 268.834 εκτάρια (το 1 εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα) δασικής και καλλιεργήσιμης γης, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, 1.500 σπίτια και 60.000 ζώα. Εξήντα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 26 στην Ηλεία στις παράλληλες εστίες της 24ης Αυγούστου, ενώ 6.000 οικογένειες έμειναν άστεγες.
Σχεδόν ταυτόχρονα -και πάντως σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 10 ημερών- είχαν εκδηλωθεί 77 πυρκαγιές στη Μεσσηνία, 69 στην Αττική (σ.σ. ακόμη και στο Αττικό Άλσος!), 58 στην περιφέρεια Πειραιά, 53 στην Ηλεία, 48 στην Αιτωλοακαρνανία, 47 στη Ζάκυνθο, 46 στην Κεφαλονιά, 33 στη Λάρισα, 31 στα Χανιά, από 28 στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία, 27 στην Εύβοια, 20 στην Αχαΐα, 19 στη Χίο και πολλές ακόμη σε Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία, Αρκαδία, Ηράκλειο, Χαλκιδική και Μαγνησία.
Ο Κ. Καραμανλής είχε κατέβει το πρώτο βράδυ της καταστροφής στην Ηλεία, όπου παρέμεινε επί ώρες παρ’ ότι διέτρεχε άμεσο κίνδυνο, ενώ δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, στο διάγγελμα της 26ης Αυγούστου 2007, κήρυξε όλη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανέστειλε την προεκλογική του δραστηριότητα και εξήγγειλε μέτρα ανακούφισης των πυροπαθών χαρακτηρίζοντας παράλληλα αναδασωτέες όλες τις πληγείσες περιοχές αποτρέποντας δραστικώς την αυθαίρετη δόμηση. Επί δέκα ημέρες και έως την άνοδό του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ο Κ. Καραμανλής κοιμόταν στο μέγαρο Μαξίμου ενώ τα «ράντζα» τους στα Κέντρα Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και φυσικά στην Ηλεία, είχαν μεταφέρει αρκετοί υπουργοί του όπως οι Β. Μεϊμαράκης, Πρ. Παυλόπουλος, Γ. Σουφλιάς, Β. Πολύδωρας, Γ. Βουλγαράκης, Θ. Ρουσόπουλος κτλ.
ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ
Δεν υπήρξε καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών και τούτο -πέραν των όσων αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια- προκύπτει από το γεγονός ότι στο έργο της πυρόσβεσης συνέδραμαν δυνάμεις από 24 χώρες, μεταξύ των οποίων από τη Ρωσία, την Τουρκία, τον Καναδά και από το σύνολο σχεδόν των κρατών-μελών της Ε.Ε. Πέραν αυτών συγκεντρώθηκαν 215 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Αρωγής που συστήθηκε εν ριπή οφθαλμού με επικεφαλής τον Πέτρο Μολυβιάτη ενώ οι διαδικασίες για τη χορήγηση του βοηθήματος των 3.000 ευρώ και για την ανακατασκευή των σπιτιών γίνονταν μέσω ενός ή δύο το πολύ φορέων (Αγροτική Τράπεζα, ΚΕΠ).
Μπορεί η κυβέρνηση και το Κράτος να μην αντιλήφθηκαν έγκαιρα το σχέδιο που εξυφαίνονταν στο παρασκήνιο, ωστόσο λειτούργησε ακαριαία αποτρέποντας την περαιτέρω εξάπλωση της ούτως ή άλλως τραγικής κατάστασης. Καμία σχέση με σήμερα, βέβαια, όπου ο όλεθρος εκτυλίχθηκε σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από μία και μόνο φωτιά, την οποία άπαντες οι αρμόδιοι (σ.σ. όσοι δεν είχαν πάει διακοπές) έβλεπαν να κατεβαίνει από το Νταού Πεντέλης και ανέμεναν «σήμα από τα κεντρικά» για να ενεργήσουν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.