Ειδησεογραφικό site

Το «αντιμνημονιακό» ΠΑΣΟΚ πήγε στο Φάληρο για… μνημόνιο

ōQ· ԏՠӕͅđɏՠԏՠӕщƁ---ǗǑǠЁяՓɁ ńʼn΁͠ԁ Бه͠ӔŋŗǠԏՠЁӏʠԁ ϐω`́ˉӔ`ԁ Ѕщӏԅс ʁȉӁ́͠Ɖ ӔǠ֙ԏ Mԙ͇ӠʏԓJS ́щˉƁ ΅͏ÉḾʏЏՋϕ ֙ԏ בǓԏӠ̐ύǓ
102
ōQ· ԏՠӕͅđɏՠԏՠӕщƁ---ǗǑǠЁяՓɁ ńʼn΁͠ԁ Бه͠ӔŋŗǠԏՠЁӏʠԁ ϐω`́ˉӔ`ԁ Ѕщӏԅс ʁȉӁ́͠Ɖ  ӔǠ֙ԏ Mԙ͇ӠʏԓJS ́щˉƁ ΅͏ÉḾʏЏՋϕ    ֙ԏ בǓԏӠ̐ύǓ
ōQ· ԏՠӕͅđɏՠԏՠӕщƁ—ǗǑǠЁяՓɁ ńʼn΁͠ԁ Бه͠ӔŋŗǠԏՠЁӏʠԁ ϐω`́ˉӔ`ԁ Ѕщӏԅс ʁȉӁ́͠Ɖ ӔǠ֙ԏ Mԙ͇ӠʏԓJS ́щˉƁ ΅͏ÉḾʏЏՋϕ ֙ԏ בǓԏӠ̐ύǓ

Άρωμα ΠΑΣΟΚ είχε το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματός όσο και στο πράσινο στρατόπεδο.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, την παράσταση έκλεψαν οι ηχηρές παρουσίες της πρώην γραμματέως του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του πρώην στελέχους Στέφανου Τζουμάκα, στις κερκίδες εθεάθη ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός επί Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστας Ασλάνης, ενώ δίπλα του ήταν και ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης.

Μάλιστα, ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» τον Στέφανο Τζουμάκα, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Οδυσσέα Βουδούρη να έχουν θερμό χαιρετισμό, τόσο με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ… ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

Ωστόσο, στο γήπεδο του Τae Kwon Do, στο Φάληρο, συναντήθηκαν ξανά και άλλα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σήμερα επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αντώνης Κοτσακάς, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο πρώην συνδικαλιστής Δημήτρης Τσουκαλάς, η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, ο πρώην δήμαρχος Πειραιά Στέλιος Λογοθετίδης, ο Ηλίας Λιβανης -γιος του Αντώνη Λιβάνη- ο πρόσφατα παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας Οδυσσέας Βουδούρης, ο Μενέλαος Γκίβαλος κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι η αποχώρηση στελεχών από το ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους βουλευτές και πρώην υπουργοί και η προσχώρησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, συνέβη σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Ξεκίνησε σταδιακά από το 2010, όταν η είσοδος της χώρας στο μνημόνιο άνοιξε για τα καλά τον ασκό του Αιόλου, δίνοντας τη χαριστική βολή στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ανέλαβε από μόνο του να διαχειριστεί την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να χάσει μεγάλο μέρος της εκλογικής του δύναμης.

Έτσι, η συμμετοχή των πρώην συντρόφων τους στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, η οποία εκφράστηκε σε πολλά επίπεδα.

ΠΗΡΑΝ «ΦΩΤΙΑ» ΤΑ SOCIAL MEDIA

Στα social media, τα πληκτρολόγια των απανταχού πράσινων πήραν «φωτιά», με τα σχόλιά τους να συνοδεύονται από φαρμακερές ατάκες, έντονη κριτική, αλλά και αρκετή δόση χιούμορ. Οι περισσότεροι μάλιστα σημείωναν ότι οι πρώην σύντροφοί τους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ ως «αντιμνημονιακοί», αλλά τελικά έγιναν «μνημονιακοί» στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου και παραμένουν.

Από την πλευρά της, η Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή την ομιλία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «γλείφτες» και «αριβίστες» για τα πρώην στελέχη της, τα οποία παραβρέθηκαν στην έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και χειροκρότησαν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

«Μόνο με τη λέξη ‘ντροπή’ μπορούν να χαρακτηρισθούν τα όσα είπε ο κ. Καμμένος χθες στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ περί ‘νέου Γοργοποτάμου’ από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

«Το χειρότερο είναι ότι τον χειροκρότησαν οι δήθεν αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι γλείφτες και αριβιστές πρώην ΠΑΣΟΚ», επισήμανε το κόμμα, καταλήγοντας: «Θα τρίζουν τα κόκαλα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης».

ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ: ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ…

«Το ΠΑΣΟΚ, δεν κρίνει ότι αξίζουν απάντησης οι ανιστόρητες γελοιότητες του γνωστού ακροδεξιού και υβριστή Καμμένου» απάντησε η Χαριλάου Τρικούπη με δεύτερη ανακοίνωσή της, ενώ στρέφοντας τα πυρά της προς τους πρώην συντρόφους της, πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Επαναλαμβάνουμε απλά τον αποτροπιασμό μας για όσους χειροκροτούσαν χθες στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ως σύντροφο, τον συκοφάντη που «ψέκαζε» επί χρόνια την κοινή γνώμη με συκοφαντίες για τον Ανδρέα Παπανδρέου και ταύτιζε το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά με τη 17 Νοέμβρη. Τώρα που οι πρώην τακιμιάσανε με τον Καμμένο, ας του μάθουνε και κάτι για τη σημαντική εθνική και δημοκρατική προσφορά του ΠΑΣΟΚ»

Αξίζει να σημειωθεί ότι αίσθηση στους συνέδρους προκάλεσαν οι αιχμές που άφησε για τους πρώην συντρόφους του, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ειδικότερα, μιλώντας για την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να ξαναφέρει την πολιτική στο επίκεντρο και να καταστήσει τον πολιτικό του λόγο κτήμα του λαού, άσκησε κριτική σε «κάποιους εραστές της καρέκλας και καιροσκόπους της πολιτικής» που «επιχείρησαν με τη στάση τους και τις συμπεριφορές τους να ακυρώσουν την πολιτική διαδρομή δεκαετιών».

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

«Γι’ αυτό και χρήζει από μέρους σας ιδιαίτερης προσοχής, ώστε οι μισθοφόροι που πρόδωσαν εμάς εχθές, να μην προδώσουν κι εσάς την επαύριον», κατέληξε στον χαιρετισμό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν είδαν με καλό μάτι τις εν λόγω αναφορές του, χαρακτηρίζοντάς τες ως πολύ «σκληρές».

Ωστόσο, μεγάλη μερίδα στελεχών, αλλά και μέλη της οργανωμένης βάσης, εξέφρασαν ικανοποίηση, θεωρώντας ότι ήταν πλέον καιρός να ειπωθούν μεγάλες αλήθειες.

Για την επιχείρηση διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς Κεντροαριστερά μίλησε στο «Κ» η πρώην βουλευτής και αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, τονίζοντας ότι το δήθεν «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στη Σοσιαλδημοκρατία με την παρουσία στο συνέδριο πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τίποτα άλλο από τον εναγκαλισμό του, για μια ακόμη φορά, με τον καιροσκοπισμό και τον τυχοδιωκτισμό.

«Αυτό, προφανώς, είναι η νέα μεγάλη “αυταπάτη” του κ. Τσίπρα» συμπληρώνει με νόημα.

Αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι αντιδράσεις στους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα είναι έντονες και διόλου αμελητέες.

Υπενθυμίζεται, ότι Αλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του, έκανε σαφή ανοίγματα στη Σοσιαλδημοκρατία.

«Οφείλουμε με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς να επιδιώξουμε προσεγγίσεις και συγκλίσεις και με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, έχοντας πάντα κατά νου τα όρια αυτών των συγκλίσεων αλλά και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα» είπε χαρακτηριστικά.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΠΕΡΙ «ΠΑΣΟΚΟΠΟΙΗΣΗΣ»

Ωστόσο, τόσο η ομάδα των «53+» στην οποία μετέχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και άλλες εσωκομματικές τάσεις, αντιδρούν και δεν αποδέχονται την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων ήταν το κείμενο της Κίνησης «53+» που αναγνώστηκε τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, με το οποίο τα μέλη της εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη διεύρυνση με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Στο σημείο πέντε μάλιστα του κειμένου των 53+ εκφράζεται η απόλυτη διαφωνία τους με την προσχώρηση στελεχών από το ΠΑΣΟΚ.

«Στο πρόσφατο παρελθόν το κόμμα μας πλήρωσε ακριβά προσχωρήσεις «παραγόντων» που ελάχιστη σχέση είχαν με την Αριστερά, έπληξαν την αξιακή μας ταυτότητα, πρόσβαλαν τον κόσμο της Αριστεράς με τις θεωρίες για την «αριστερά του τίποτα», υποτίμησαν την ανιδιοτελή προσφορά χιλιάδων αριστερών πατώντας πάνω τους και παριστάνοντας τους ηγέτες που τους χρωστάμε κιόλας», αναφέρουν και συμπληρώνουν:

«Είμαστε ανοιχτοί, ορθάνοιχτοι στον απλό κόσμο που έρχεται ανιδιοτελώς να προσφέρει στην κοινή μας προσπάθεια. Είμαστε ανοιχτοί στον κόσμο των κοινωνικών κινημάτων», ενώ καταλήγουν λέγοντας ότι «δε θα δεχθούμε ποτέ το κόμμα μας, το κοινό μας σπίτι, να διολισθήσει σε πασοκικές λογικές. Η Αριστερά είναι εδώ και είναι αποφασισμένη να νικήσει με το δικό της τρόπο, με τον τρόπο που φέραμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, στην κυβέρνηση της Αριστεράς».

«ΕΠΙΘΕΣΗ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος στο κεφάλαιο των πολιτικών συμμαχιών τάχθηκε υπέρ των διευρύνσεων, σπεύδοντας, ωστόσο, να διευκρινίσει:

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς. Δεν θέλουμε να γίνει κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας, κόμμα της Κεντροαριστεράς».

Έθεσε, πάντως, το δίλημμα προς τις όμορες προς την Αριστερά πολιτικές ομάδες, να αποφασίσουν στο σταυροδρόμι που βρίσκονται πού θα ενταχθούν: Στην προοδευτική συμμαχία ή στη νεοφιλελεύθερη συμμαχία.

«ΑΝΟΙΓΜΑ» ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΑ…

Στον αντίποδα, έναν απίστευτο τρόπο βρήκε για να δικαιολογήσει την ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

«Θα μιλήσω λίγο αλληγορικά. Όταν έγινε η ελληνική Επανάσταση, σε αυτήν μπήκαν άνθρωποι οι οποίοι είχαν συνεργαστεί με τους Οθωμανούς. Η επανάσταση όμως έφτιαξε μια άλλη πραγματικότητα» σημείωσε η κ. Αναγνωστοπούλου.

«Αν αυτοί που έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ αποδέχονται αυτή την πραγματικότητα ενός αριστερού κόμματος, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στρίβει αλλά οι άνθρωποι που έρχονται αποδέχονται αυτό που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της Αριστεράς» πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν παρατηρήσει κανείς την ανθρωπογεωγραφία της νέας Κεντρικής Επιτροπής, όπως αυτή προέκυψε από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι εσωτερικές αντιδράσεις επέδρασαν καταλυτικά στο αποτέλεσμα, καθώς τα μέλη του κόμματος «μαύρισαν» τα λεγόμενα πασοκογενή στελέχη.

«ΚΑΘΑΡΗ» Η ΠΡΩΤΗ ΔΕΚΑΔΑ

Ειδικότερα, στην πρώτη δεκάδα αναδείχθηκαν στελέχη του σκληρού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Ανδρέας Ξανθός, Γιάννης Δραγασάκης, Παύλος Πολάκης, Νίκος Παππάς, Πάνος Σκουρλέτης, Πάνος Ρήγας, Ρένα Δούρου.

Από τους λεγόμενους πασοκογενείς εξελέγησαν μόνο ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και πρώην μέλος του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Κοτσακάς και το πρώην στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Σακελλάρης.

Την ίδια στιγμή, επίσης, άλλα στελέχη που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Οδυσσέας Βουδούρης και η Θεοδώρα Τζάκρη, δεν δοκίμασαν καν να διεκδικήσουν την εκλογή τους στην Κ.Ε., διαβλέποντας το αρνητικό κλίμα και υπό το ενδεχόμενο να μην τσαλακωθεί το προφίλ τους από τη χαμηλή σειρά εκλογής.

Αντιδράσεις, ωστόσο, κυριαρχούν και στην κομματική βάση, η οποία δεν φαίνεται να συμφωνεί με τα ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα προς τα «ορφανά» του τέως ΠΑΣΟΚ.

Εν ολίγοις, η προσπάθεια τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και στελεχών του ηγετικού του πυρήνα, να εμφανίσουν ότι το συνέδριο αποτέλεσε την απαρχή για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ -συμπεριλαμβανομένης και της διεύρυνσης με στελέχη της Κεντροαριστεράς- προσκρούει στις εσωτερικές αντιδράσεις, δημιουργώντας μια δύσκολη εξίσωση για τον ίδιο, ο οποίος θα πρέπει ισορροπήσει ανάμεσα στα δικά του θέλω και εκείνα του κόμματός του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.