Ειδησεογραφικό site

To σχέδιο του Βενιζέλου για τις κάλπες – Τα σενάρια για την επόμενη μέρα – Νέα αρχή εξήγγειλε ο Γιώργος

46

 Του Γιώργου Γερόπουλου

Είναι η πρώτη φορά που ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφοροποιείται από την τακτική του Αντώνη Σαμαρά και εκφράζει δημοσίως τις διαφωνίες του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήρε σαφείς αποστάσεις από την κινδυνολογία και την τρομολαγνεία σε σχέση με το Grexit, ενώ άφησε αιχμές και για την παρέμβαση Γιούνκερ. Η επιλογή αυτή έχει σχέση με ότι τα θέματα δημοκρατίας και παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας του εξωτερικού παράγοντα, θα αποτελούσαν προνομιακό προεκλογικό πεδίο αντιπαράθεσης για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το αντιλήφθηκε, έβαλε φρένο και προλείανε το έδαφος για το επόμενο βήμα διαφοροποίησης από τον Α. Σαμαρά. Όσα ειπώθηκαν πριν από την πρώτη ψηφοφορία της προεδρικής εκλογής περί ευρύτερων συναινέσεων και κυρίως η φράση: «είμαστε ανοικτοί να τα συζητήσουμε όλα», προδιαθέτουν για το εύρος των πρωτοβουλιών του κ. Βενιζέλου. Για μια ευρύτερη πρωτοβουλία εθνικής συνεννόησης κάνουν λόγο εδώ και καιρό συνεργάτες του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι βλέπουν το τέλος της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και εκτιμούν ότι πρέπει να δημιουργηθούν οδοί επικοινωνίας με την Κουμουνδούρου.

ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Τα σενάρια για την πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου δίνουν και παίρνουν στα πολιτικά-δημοσιογραφικά γραφεία και περιλαμβάνουν από την διαμόρφωση κοινής διαπραγματευτικής ομάδας με την αντιπολίτευση, έως και πρόταση συγκρότησης άλλου κυβερνητικού σχήματος με τον Αντώνη Σαμαρά να μένει εκτός παιχνιδιού και φυσικά, άλλον υποψήφιο Πρόεδρο στην τρίτη ψηφοφορία, όπως έχει προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και όλα αυτά ενώ εκτός της εκφρασθείσας άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου έχει δηλώσει κάθετα αντίθετο σε οποιαδήποτε αλλαγή τακτικής, αφού κάτι τέτοιο θα εκλαμβανόταν ως άδειασμα του πρωθυπουργού.

Ο Ευ. Βενιζέλος γνωρίζει ότι μετά το φτωχό αποτέλεσμα της περασμένης Τρίτης τα περιθώρια στενεύουν και οι εκλογές έρχονται πιο κοντά. Δηλώνει ότι «είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα δεν φοβόμαστε τις εκλογές» και έχει θέσει σε διαρκή σύσκεψη την επιτροπή ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΠΑΡ, στην οποία συμμετέχουν οι κ.κ Ρήγας, Κουκουλόπουλος, Γρηγοράκος, Γερανίδης και Κουτσούκος και έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την προσέγγιση υποψηφίων.

OI ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Διπλός ο στόχος των κινήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αφού εκτιμά ότι στην διαμάχη για την πρωτοκαθεδρία στον μικρό αριθμητικά, πλην καθοριστικό για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, χώρο της κεντροαριστεράς δυο ή τρία κόμματα θα διαγκωνιστούν.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνουν έναν κατακερματισμό δυνάμεων ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και κόμμα Παπανδρέου, με τα ποσοστά τους να κυμαίνονται μεταξύ 3,5-6%, αλλά να αποτελούν προνομιακό συνομιλητή του πρώτου δημοσκοπικά ΣΥΡΙΖΑ και να του δίνουν την απαραίτητη κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΪΚΩΝ

Ο πρώτος στόχος αφορά τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και την εκφρασθείσα θέση του, ότι εάν δεν επιτευχτεί εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα σε συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, θα προχωρήσει στην δημιουργία κόμματος. Η αναμενόμενη πρωτοβουλία Βενιζέλου αφαιρεί από τον πρώην πρωθυπουργό το υπόβαθρο της πρότασης του, αφού το αποδέχεται η Χαριλάου Τρικούπη. Ενδεικτικό των προβληματισμών στο στρατόπεδο των παπανδρεϊκών είναι η παρουσία των κ.κ. Σαχινίδη και Μωραΐτη στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων καταγράφουν χαμηλές πτήσεις στην πρόθεση ψήφου για το κόμμα Παπανδρέου, αλλά ορισμένες έρευνες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ-Βενιζέλου και το ΠΑΣΟΚ-Παπανδρεου να κονταροχτυπηθούν για την πρωτοκαθεδρία.

ΡΙΧΝΕΙ ΓΕΦΥΡΕΣ

Το πολιτικό κέρδος για τον κ. Βενιζέλο είναι ότι με την αποστασιοποίηση του από την τακτική Σαμαρά απαντά στις φωνές εντός ΠΑΣΟΚ που ζητούν ένα τέλος στη σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Ν. Ανδρουλάκης και βουλευτές που στηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου. Με αυτό τον τρόπο ρίχνει γέφυρες στον Αλέξη Τσίπρα, αφού πρώτος αυτός από τους συγκυβερνώντες αναγνωρίζει σήμερα τον κυρίαρχο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον βάζει μέσα στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης. Εξάλλου, για την δίωρη κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δυο αντρών προ ημερών στο ΥΠΕΞ έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά και ορισμένα, για τυπικούς λόγους, διαψεύστηκαν. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει καλώς ότι εάν κατακτήσει την πρωτοκαθεδρία στον συρρικνωμένο κεντραριστερό χώρο θα παραμείνει στο παιχνίδι της κυβερνητικής εξουσίας, αφού τα περιθώρια συμμαχιών του κ. Τσίπρα είναι περιορισμένα.

Ο κ. Βενιζέλος θα έχει μέτωπο την ανευθυνότητα όλων όσοι δεν επεδίωξαν την συναίνεση, βλέπε και τον Σαμαρά, και θα κλείνει διακριτικά το μάτι στον Αλέξη Τσίπρα για το μετεκλογικό παιχνίδι. Κάποιοι εκτιμούν ότι από τη μάχη των εκλογών, χαμένος από χέρι είναι ο κ. Σαμαράς, ενώ ο κ. Βενιζέλος αγωνίζεται να μη θυσιαστεί στο βωμό της διαμόρφωσης της επόμενης συγκυβέρνησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων.

Ο Γιώργος περιγράφει Νέα Αλλαγή

papandreouΟι τελευταίες εξελίξεις, όπως και ο ταχύς βηματισμός της Χαριλάου Τρικούπη στην εκλογική προετοιμασία, ρίχνουν το ηθικό στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένει να ακολουθεί την πορεία που χάραξε διαφοροποιούμενος επί όλων, από τον Ευ. Βενιζέλο. Στην Κοζάνη όπου μίλησε, επέμενε για την αναγκαιότητα συναίνεσης για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Ο πρώην πρωθυπουργός άνοιξε μέτωπο στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Σαμαρά αλλά και στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας τους ότι «αντί να αναζητούν συνεννόηση και συναίνεση, διαγκωνίζονται για το ποιος θα σκίσει πρώτος τα μνημόνια». Εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αιχμηρός απέναντι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καθώς της καταλόγισε ότι δεν υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της περιόδου 2009 – 2011. Επέμενε στη δικαίωση της πολιτικής του και κάλεσε σε συστράτευση και αυτοοργάνωση, τις αδρανείς δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Αν και δεν άνοιξε τα χαρτιά του σε ότι αφορά τις επόμενες κινήσεις του, παρουσίασε το προγραμματικό πλαίσιο ενός νέου κόμματος και ζήτησε συνεργασία μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, περιλαμβάνοντας σε αυτές και τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.