Ειδησεογραφικό site

To “μαύρο” φεύγει η ΕΡΤ “έρχεται”-Άμεσο “τέλος” για τη ΝΕΡΙΤ και έλεγχος συμβάσεων και διαγωνισμών

38

Στο ακέραιο θα επαναλειτουργήσουν τα κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που είχαν κλείσει, ενώ θα συγκροτηθεί 7μελής διοίκηση με τη συμμετοχή των εργαζομένων. Τι ισχύει για εργαζομένους και ανταποδοτικό τέλος

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβού­λιο της Παρασκευής για τη νέα εποχή της ΕΡΤ, έκανε λόγο για «πολυφωνική, ανεξάρτητη ενημέρωση» και για δημόσια ραδιοτηλεόραση που δεν θα είναι «εργαλείο πολιτικής βούλησης και θυσία στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Παράλληλα η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει ούτε ένα λεπτό να πέσει το “μαύρο” στις κρατικές συχνότητες, κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τη ΝΕΡΙΤ στην ΕΡΤ. Ταυτόχρονα το ΕΠΤΑΗΜΕΡΕΣ πληροφορείται ότι η “νέα εποχή” της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, θα ξεκινήσει από μηδενική βάση σε ότι έχει νακάνει με το περιεχόμενό της, το οποίο δεν θα έχει τίποτα κοινό με την προηγούμενη περίοδο, καθώς ανασχεδιάζεται με εισηγήσεις ειδικών σε εντελώς διαφορετική βάση. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επανέρχονται τα 3 πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια μαζί και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και σκοπός της κυβέρνησης είναι η άμεση επαναφορά του σήματος, χωρίς να πέσει μαύρο στους τηλεοπτικούς δέκτες. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα υπάρξει 7μελής επιτροπή που θα διαχειριστεί τα θέματα της επαναλειτουργίας της.

Η ΕΡΤ λοιπόν θα επαναλειτουργήσει με τρία πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια (δύο από την Αθήνα, ένα από τη Θεσσαλονίκη), το δορυφορικό κανάλι ERT World και με πάνω από 25 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Πρόκειται για τα 19 περιφερειακά ραδιόφωνα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τους γνωστούς κεντρικούς ραδιοσταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας από την Αθήνα (Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, ΕΡΑ Σπορ κ.ά.) και τη Θεσσαλονίκη.

Στον διαδικτυακό «αέρα» θα επανέλθει το ert.gr, ενώ θα επαναλειτουργήσει η επί δεκαετίες «μήτρα» παραγωγής πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού προϊόντος (μουσικά σύνολα, ορχήστρες, παραγωγές ντοκιμαντέρ κ.ά.).

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται εκκρεμότητες που αφορούν τη διαχείριση της ΕΡΤ από το υπουργείο Οικονομικών, την περιουσία της, πράξεις, δεσμεύσεις και «γκρίζες ζώνες» της λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ. Με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ δεν «διαγράφεται» το παρελθόν, αντίθετα θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να γίνουν φύλλο και φτερό τα πεπραγμένα της ΝΕΡΙΤ (συμβάσεις προμηθειών υλικού και προγράμματος, ενοικίαση από ιδιωτικές εταιρείες… ολόκληρων ραδιοφώνων, εξωφρενικά ακριβές εξωτερικές παραγωγές κ.ά.).

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα οριστεί νέα επταμελής διοίκηση, με τη συμμετοχή και των εργαζομένων, και αμέσως θα αρχίσει η διαδικασία οργάνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και της επανόδου των εργαζομένων, κάτι που υπολογίζεται σε ένα εικοσαήμερο.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ, όταν προς τα τέλη Μαρτίου θα επανέλθει στον αέρα το σήμα της, θα έχουν αλλάξει στο σύνολό τους «τα πρόσωπα και οι φωνές» που συνδέθηκαν λιγότερο ή περισσότερο με τη Δ.Τ. και εν συνεχεία με τη ΝΕΡΙΤ.

Ανταποδοτικό τέλος

Η χρηματοδότηση της ΕΡΤ θα βασίζεται στο ανταποδοτικό τέλος και δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Η κατά ένα ευρώ μηνιαία αύξησή του προκάλεσε σχόλια και αντιδράσεις. Ωστόσο το ανταποδοτικό των 3 ευρώ τον μήνα, που ισχύει σήμερα, αφορούσε μια «καρικατούρα» δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με ένα ουσιαστικά τηλεοπτικό κανάλι και 2-3 ραδιόφωνα.

Σημειώνεται ότι το ανταποδοτικό τέλος στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα για τις ευρωπαϊκές δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις. Για παράδειγμα, σε Δανία και Σουηδία ξεπερνά τα 25 ευρώ τον μήνα, στην Αυστρία τα 23, στην Ολλανδία τα 15, στη Γερμανία και τη Γαλλία τα 18 και τα 10 ευρώ αντίστοιχα.

Επάνοδος εργαζομένων

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ, όταν προς τα τέλη Μαρτίου θα επανέλθει στον αέρα το σήμα της, θα έχουν αλλάξει στο σύνολό τους «τα πρόσωπα και οι φωνές» που συνδέθηκαν λιγότερο ή περισσότερο με τη Δ.Τ. και εν συνεχεία με τη ΝΕΡΙΤ.

Επανέρχονται όλοι όσοι εργάζονταν στην ΕΡΤ την 11η Ιουνίου 2013, αν φυσικά το επιθυμούν. Η περί «επιθυμίας» διευκρίνιση γίνεται καθώς κάποιοι από τους τότε εργαζόμενους, στο 21μηνο που μεσολάβησε, άλλαξαν δουλειά ή ακόμη και χώρα… Στη νέα εποχή της ΕΡΤ θα συνεχίσουν να εργάζονται και όσοι βρέθηκαν­ στη ΝΕΡΙΤ, με την επισήμανση ότι στην προοπτική «επανένωσης» του προσωπικού δεν υπάρχει χώρος για ρεβανσισμούς.

<strong>Άλλη μια επισήμανση ωστόσο από την κυβέρνηση έχει τη σημασία της: Η νέα εποχή της ΕΡΤ αφορά όλους όσοι «εργάζονται σήμερα νόμιμα στη ΝΕΡΙΤ», διότι είναι γνωστό ότι δύο εισαγγελείς ερευνούν τους διαγωνισμούς – παρωδία προσλήψεων στη ΝΕΡΙΤ ύστερα από σωρεία καταγγελιών για λαθροχειρίες (πλαστά πτυχία, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και γνώσης Η/Υ, έως και πλαστή προϋπηρεσία). Για όσους επιβεβαιωθεί η λαθροχειρία, θα δουν αμέσως την πόρτα της εξόδου.

Οι συνταξιούχοι

Οι μόνοι για τους οποίους αποκλείεται η επάνοδος είναι οι συνταξιούχοι, εφόσον όμως στο μεσοδιάστημα συνταξιοδοτήθηκαν με πλήρη σύνταξη. Για εκείνους που εξ ανάγκης προχώρησαν σε αίτηση πρόωρης συνταξιοδότησης (για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν έστω ένα μικρό εισόδημα) θα υπάρξει μέριμνα ώστε να μπορέσουν να ανακαλέσουν ή να αναστείλουν τη συνταξιοδότησή τους και να επιστρέψουν στην ΕΡΤ.

Συμψηφισμός

Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ θα σημάνει μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων που επανέρχονται για το «χαμένο» διάστημα των 21 μηνών, διαδικασία για την οποία θα υπάρξει συμψηφισμός: Από τη μια πλευρά θα υπολογιστούν τα οφειλόμενα από την ΕΡΤ, με βάση τα μισθολογικά δεδομένα τον Ιούνιο του 2013. Από την άλλη θα προστεθούν οι αποζημιώσεις και τα επιδόματα ανεργίας.

Από τον συμψηφισμό προκύπτει και ο σαφής διαχωρισμός μεταξύ όσων επέλεξαν να ενταχθούν σε Δ.Τ. – ΝΕΡΙΤ και όσων αντιθέτως διάλεξαν τον δρόμο του αγώνα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, αρνούμενοι να στελεχώσουν τα προσωρινά μορφώματα.

Για τους πρώτους, εκτός από τα ποσά των αποζημιώσεων και της ολιγόμηνης ανεργίας, θα υπολογιστεί και το σύνολο των απολαβών που είχαν από Δ.Τ. και ΝΕΡΙΤ. Από τη διαδικασία του συμψηφισμού θα υπάρξουν εργαζόμενοι που θα έχουν λαμβάνειν από την ΕΡΤ και άλλοι που θα οφείλουν να επιστρέψουν ποσά. Οι εκκαθαρίσεις αυτές θα γίνουν σε βάθος 2­3 χρόνων.

Δικαστήρια

Με τη διαδικασία του συμψηφισμού και της επαναφοράς των εργαζομένων στην ΕΡΤ κλείνει ουσιαστικά (για το τυπικό μέρος θα υπάρξει συγκεκριμένη διαδικασία) ένας τεράστιος όγκος νομικών εκκρεμοτήτων. Μετά το «μαύρο» περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ακόμη και από την κατηγορία εκείνων που βρέθηκαν στη Δ.Τ. και τη ΝΕΡΙΤ, στράφηκαν με αγωγές τους κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας ακύρωση των απολύσεών τους από την ΕΡΤ ως παράνομων, κανονικές αποζημιώσεις με βάση την πραγματική προϋπηρεσία κ.ο.κ.

Με την εξέλιξη αυτή, επιλύεται ένα τεράστιο και με οικονομικούς όρους πρόβλημα, αφού η πιθανή δικαίωση των εργαζόμενων αυτών θα επιβάρυνε το Δημόσιο (υπουργείο Οικονομικών), ενώ τώρα όλα θα διευθετηθούν στο εσωτερικό της ΕΡΤ, με το ανταποδοτικό τέλος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.