Ειδησεογραφικό site

Της Ι. Καλαντζάκου- Τσατσαρώνη: Προϋπολογισμός 2019: ορατότης μηδέν

2.061

Με το προσχέδιο προϋπολογισμού, που κατέθεσε στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση επιμένει στην παραπλάνηση του ελληνικού λαού. Η ισοπέδωση των νέων συντάξεων από τον νόμο Κατρούγκαλου αποσιωπάται με τη στροφή της συζήτησης στην προσωπική διαφορά των παλιών συνταξιούχων, αυτήν που την κατάργησή της έχουν ήδη ψηφίσει δύο φορές οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Για δε αναπτυξιακά μέτρα και μείωση αντιπαραγωγικών δαπανών, ούτε λόγος.

Όλοι, φυσικά, ελπίζουμε να μην περικοπεί η προσωπική διαφορά. Η κυβέρνηση, όμως, αντιμετωπίζει και αυτό το ζήτημα μόνο ως θέμα προεκλογικών εντυπώσεων. Είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη για τη μείωση των συντάξεων, όπως για όλα τα αφόρητα βάρη του νόμου Κατρούγκαλου: το ασφαλιστικό δεν θα είχε ανοίξει, αν δεν είχε μεσολαβήσει η «περήφανη διαπραγμάτευση» του 2015 και το πρόσθετο χρέος των 100 δισ. που επισώρευσε στη χώρα. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνη και για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Και τώρα, αφού την ψήφισε, «αγωνίζεται» να την αναβάλει…

Παρά το βάρος των ευθυνών της, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό ως όχημα υποσχέσεων με προεκλογικό αντίκρισμα. Η επιλογή αν θα περικοπεί η προσωπική διαφορά (με καθαρό κόστος 1,7 δισ.) ή άλλες κοινωνικές παροχές, όπως το επίδομα στέγης (που θα μειωθεί από 600 εκατ. σε 150), γίνεται με προεκλογικό «ζύγι»: πόσες ψήφοι μπορεί να κερδηθούν έναντι όσων θα χαθούν.

Οι περιστάσεις, όμως, επιβάλλουν άλλη λογική. Επιβάλλουν αλλαγή σελίδας. Η χώρα βρίσκεται υπό άτυπο μνημόνιο: με σκληρή εποπτεία, αλλά χωρίς δανεικά. Είναι συνεπώς απαραίτητο να πείσει τις αγορές ότι δεν αποτελεί τόπο υψηλού ρίσκου. Μόνο έτσι θα μας δανείσουν χωρίς να αξιώνουν απαγορευτικά επιτόκια. Είναι εξίσου αναγκαίο να προσελκύσει επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν νέες αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και θα δώσουν στους 700.000 ξενιτεμένους Έλληνες το κίνητρο της επιστροφής στην πατρίδα. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν προτάσσει αυτούς τους στόχους. Με την παροχολογία, την προσπάθεια ανατροπής ήδη ψηφισμένων μέτρων και τις προεκλογικές κορώνες, η κυβέρνηση προκαλεί φόβο στους δανειστές και δυσπιστία στους επενδυτές.

Με την πολιτική τους, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ματαίωσαν τις προσδοκίες των Ελλήνων. Πρόδωσαν τις ελπίδες τους. «Πέταξαν» τους καρπούς των θυσιών τους. Και σήμερα, αντί, έστω την εσχάτη ώρα, να φερθούν με υπευθυνότητα, διακυβεύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας στο βωμό της  προεκλογικής «αριθμητικής». Μας οδηγούν προς ένα μέλλον δυσοίωνο και σκοτεινό για εμάς και τα παιδιά μας.

* Η κα Ιωάννα Καλαντζάκου- Τσατσαρώνη είναι Δικηγόρος- τ. Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.