Ειδησεογραφικό site

Της Ι. Καλαντζάκου – Τσατσαρώνη: Η αναθεώρηση του Συντάγματος ως προεκλογικό πυροτέχνημα

1.979

 

Το Σύνταγμα είναι το θεμέλιο της Πολιτείας. Η αναθεώρησή του πρέπει να γίνεται με διαδικασία ευρείας συναίνεσης, μετά από εξαντλητικό διάλογο και προσεκτική μελέτη. Η κυβέρνηση τη «θυμήθηκε» λίγους μήνες πριν από τις εκλογές σαν μικροκομματικό πυροτέχνημα, με στόχο να αποπροσανατολίσει τους πολίτες. Τη χρησιμοποιεί ως ένα ακόμη διχαστικό προεκλογικό εργαλείο, όπως και την ποινική δικαιοσύνη. Διαβρώνει τους θεσμούς της πολιτείας στον βωμό λαϊκιστικών εντυπώσεων και ψηφοθηρικών υπολογισμών. Αναντίρρητη απόδειξη, η απόρριψη της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, που είναι η μόνη εύλογη και συναινετική: να ψηφιστούν από κοινού ως αναθεωρητέες διατάξεις και εκείνες που προτείνονται από την κυβέρνηση και όσες προτείνει η δημοκρατική αντιπολίτευση. Η νέα Βουλή θα κρίνει και θα αποφασίσει, όπως προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση αναθεώρησης ήδη από τον Ιανουάριο 2016. Στόχος των προτάσεών της, που παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον κ.Κ. Μητσοτάκη την Τρίτη, είναι ένα λιτό Σύνταγμα που θα θωρακίζει τους θεσμούς του κράτους και θα καθιερώνει τη διαφάνεια και την αξιολόγηση στην κρατική λειτουργία. Ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται τη σταθερότητα του οικονομικού περιβάλλοντος και θα ενισχύει την ανάπτυξη της χώρας, διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική αλληλεγγύη και την ισότητα ευκαιριών.

Για τον λόγο αυτό, η Ν.Δ. προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 16 προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πέραν του ότι λειτουργούν σε όλες τις χώρες, δεν υπάρχει κανένα πειστικό επιχείρημα γιατί να απαγορεύονται στην Ελλάδα και να εξωθούνται χιλιάδες παιδιά σε σπουδές στο εξωτερικό με απώλεια εκπαιδευτικών θέσεων εργασίας και συναλλάγματος. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν σημαίνει ότι θα δημιουργούνται πανεπιστήμια χωρίς προϋποθέσεις: η Ν.Δ. προτείνει την εποπτεία τους από ανεξάρτητη αρχή υψηλού κύρους. Θα μπορούν, όμως, να λειτουργήσουν στη χώρα αξιόλογα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αντί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας όπως τώρα.

Ανάλογη σημασία έχει η πρόταση της Ν.Δ. για αναθεώρηση του α. 106 για τον κρατικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα, προκειμένου να εμπεδωθεί ο αναπτυξιακός προσανατολισμός του κρατικού σχεδιασμού και η σταθερότητα του φορολογικού και ασφαλιστικού περιβάλλοντος, όπως και του α. 103 για τους δημοσίους υπαλλήλους ώστε να θεμελιωθεί συνταγματικά η αξιολόγηση και η αξιοκρατία στο Δημόσιο.  Επίσης σημαντική είναι η αναθεώρηση του α. 101 για την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να ενισχυθεί η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, αλλά και του αρ.110 για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία αναθεώρησης στο μέλλον.

Όλα αυτά η κυβέρνηση αρνείται να τα συμπεριλάβει στις αναθεωρητέες διατάξεις, ώστε να μην μπορεί να τα εξετάσει η επόμενη Βουλή, που θα έχει ανανεωμένη λαϊκή εντολή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να αλλάξει ούτε κεραία από τους αναχρονισμούς που συνέτειναν στην οπισθοδρόμηση της χώρας. Οι προτάσεις του κινούνται μεταξύ λαϊκισμού και εντυπωσιοθηρίας, με χαρακτηριστική την προτεινόμενη καθιέρωση της απλής αναλογικής ως υποχρεωτικού εκλογικού συστήματος, παρά τους κινδύνους ακυβερνησίας που εγκυμονεί και που η χώρα έχει ζήσει στο απώτερο, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν. Αναλόγως λαϊκιστική είναι η πρόταση διενέργειας δημοψηφισμάτων για εθνικά θέματα με 500.000 υπογραφές, που ηχεί σχεδόν ειρωνική όταν προέρχεται από μία κυβέρνηση που προκάλεσε το διχαστικό δημοψήφισμα του 2015 και στη συνέχεια έκανε το αντίθετο από αυτό που η ίδια διατυμπάνιζε και, παρασυρθείσα, ψήφισε η πλειοψηφία των πολιτών.

Ακόμη και στο ζήτημα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, που όλες οι παρατάξεις συμφωνούν ότι πρέπει να αποσυνδεθεί από τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών, η κυβέρνηση προτείνει μια φαρσοκωμωδία διαδοχικών εκλογών ανά μήνα επί εξάμηνο. Μια διαδικασία που ευτελίζει τον θεσμό και το Κοινοβούλιο, θεσπίζοντας ένα εξάμηνο «παζαριών» και παρατείνοντας χωρίς λόγο τη διαδικασία ανάδειξης προέδρου.

Η τελική αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ζήτημα που απαιτεί μελέτη εις βάθος και επιδίωξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης. Το ακατανόητο είναι γιατί η κυβέρνηση αρνείται να περιληφθούν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης στις αναθεωρητέες διατάξεις: προφανώς επειδή θεωρεί βέβαιο ότι θα ηττηθεί στις εκλογές και θέλει να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή, αλλά και τις μετά από αυτήν, αφού για μία πενταετία μετά την ολοκλήρωση κάθε αναθεώρησης του Συντάγματος δεν επιτρέπεται νέα αναθεώρηση. Και στο ζήτημα του Συντάγματος, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιζητούν να παγιδεύσουν τη χώρα στον αναχρονισμό…

* Η κα Ιωάννα Καλαντζάκου – Τσατσαρώνη είναι Δικηγόρος – τ. Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών    

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.