Ειδησεογραφικό site

Την στήριξη τους στον Ραχόι εκφράζουν ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανία και Γαλλία

98

Τη στήριξή της στην Μαδρίτη και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, εκφράζουν τόσο η Ευρώπη, διά στόματος θεσμών, αλλά και κυβερνήσεων, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρώτη αντίδραση στην είδηση της κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ήρθε από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.
Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως για την Ευρώπη δεν αλλάζει τίποτα. «Ο μοναδικός συνομιλητής μας είναι η Ισπανία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την περιφερειακή κυβέρνηση», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την πλήρη στήριξή του».

ΗΠΑ: Θέλουμε ενωμένη την Ισπανία

Τη στήριξή της στην Μαδρίτη εξέφρασε και η αμερικανική κυβέρνηση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι είναι υπέρ της «ενότητας» της Ισπανίας

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η καταλανική κρίση είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να λύσει η ισπανική κυβέρνηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.