Ειδησεογραφικό site

ΤΙΜΕ: Μακρόν, ο επόμενος ηγέτης της Ευρώπης, αν ηγηθεί στην Γαλλία

47

Αφιερωμένο στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είναι το νέο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού «TIME», το οποίο τον χαρακτηρίζει ως ‘τον επόμενο ηγέτη της Ευρώπης, μόνο εάν καταφέρει και ηγηθεί της Γαλλίας».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος Μακρόν, μιλάει για όλους και για όλα, από την θέλησή του να βρεθεί στην πρωτοπορία μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την προστασία του κλίματος, την σχέση του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι και τους λόγους που αποφεύγει να διαβάζει συχνά το Twitter

«Δεν επιθυμώ να ηγηθώ στην Ευρώπη»

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, την νίκη του απέναντι στον λαϊκισμό της Μαρίν Λεπεν και την αποδυναμωμένη, πολιτικά, Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος Μακρόν υποστηρίζει πως αν και η τυπική γαλλική απάντηση που θα περίμενε κάποιος θα ήταν ότι επιθυμεί την ηγεσία στην Ευρώπη, πως ο Ναπολέων και ο Στρατηγός Ντε Γκώλ, ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι το ζητούμενο για την Ευρώπη είναι η διατήρηση των κεκτημένων χωρίς ηγεμονία.

«Μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ιστορία αιώνων της Ευρώπης, ήταν ιστορία πολέμων […] όλη η ιστορία της Ευρώπης είναι ιστορία ηγεμονίας. Αυτό που καταφέραμε να δημιουργήσουμε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι μοναδικό» δήλωσε ο Πρόεδρος Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι 70 χρόνια ειρήνης, ελευθερίας και ευημερίας είναι κάτι καινούργιο στην Ευρώπη. «Θέλω να είμαι ένας από τους ηγέτες της νέας γενιάς, που είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι το μέλλον μας είναι ευρωπαϊκό».

Αναφορικά με την Καγκελάριο Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε ότι διατηρούν πολύ στενές σχέσεις, ενώ την χαρακτήρισε μια εξαιρετική πολιτικό που κατάφερε να επανεκλέγει μετά από 12 έτη στην εξουσία, νικώντας την γερμανική ακροδεξιά. «Η Άνγκελα Μέρκελ θα αποτελέσει μέρος του επαναπροσδιορισμού της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να επανεφεύρουμε την Ευρώπη

Επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό που του έχουν αποδώσει σε ολόκληρη την Ε.Ε. ως «ένθερμου ευρωπαϊστή», ο Γάλλος Πρόεδρος, υποστηρίζει ότι αν δεν τεθεί μια νέα προοπτική για την Ευρώπη, οι πολιτικοί θα αφήσουν τον πρώτο λόγο σε όσους αμφισβητούν την περαιτέρω ενοποίηση. «Πρέπει να εξηγήσουμε στους νέους ανθρώπους ότι η Ευρώπη αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Ότι η Ευρώπη βοηθάει στην γνώση, στα ταξίδια μέσω των οποίων οι νέοι άνθρωποι γνωρίζουν άλλους σε ολόκληρη την ήπειρο και μαθαίνουν γλώσσες, διαφορετικές κουλτούρες και είναι καλύτερα εξοπλισμένα απέναντι σε αυτόν τον καινούργιο κόσμο.

«Η γενιά μας δεν θα έχει την πολυτέλεια να διαχειρισθεί την Ευρώπη. Πρέπει να την επανεφεύρουμε» καταλήγει ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.