Ειδησεογραφικό site

Θύλακες τζιχαντιστών σε Μόρια και Ειδομένη

243

Τρόμο προκαλούν οι θύλακες τζιχαντιστών που δημιουργήθηκαν εσχάτως στην Ειδομένη και κατά μήκος της ελληνο-σκοπιανής συνοριακής γραμμής, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι εξτρεμιστικά στοιχεία εισέρχονται εκ νέου στην Κεντρική Ευρώπη.

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Αυτή τη φορά όμως οι τρομοκράτες δεν κινούνται κατευθυνόμενοι από το Ισλαμικό Κράτος, λόγω της διάλυσης του ISIS από τις διεθνείς δυνάμεις, αλλά αυτόνομα και είναι πολύ πιο επικίνδυνοι ως πιο ευάλωτοι σε «μισθοφορικές αποστολές θανάτου». Περισσότεροι από 300 ύποπτοι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», έχουν περάσει από την Ελλάδα μέσω Έβρου και από ‘κει σε χώρες της Ε.Ε. ακολουθώντας τα «μονοπάτια» των Σκοπίων. Οι αντιδράσεις από την Κομισιόν και τους επιτελείς των γαλλικών και γερμανικών Αρχών προς την ελληνική πλευρά είναι εντονότατες.
Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι Τσίπρας – Ζάεφ υπό την ομπρέλα των διεθνών συμμάχων κάνουν τα στραβά μάτια στους λαθρομετανάστες, αυτή τη φορά όμως πιο επιλεκτικά σε σχέση με το 2015. Γιατί τότε σχεδόν όλοι που περνούσαν από τα τουρκικά παράλια με τα «φουσκωτά» προέρχονταν από εμπόλεμες ζώνες. Σήμερα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Όσοι μπαίνουν είναι παράτυποι μετανάστες από ασιατικά ή αφρικανικά κράτη, κατεξοχήν εξαθλιωμένοι οικονομικά ή πρώην μαχητές του διαλυμένου ISIS. Στα «καραβάνια» των πρώτων ανακατεύονται οι δεύτεροι με σκοπό να αιματοκυλήσουν ξανά την Ευρώπη.
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ
Αυτή τη φορά όμως όχι για λογαριασμό του Ισλάμ αλλά ως εντεταλμένοι εθνικιστών που θα επιδιώξουν τρομοκρατικές ενέργειες το επόμενο διάστημα και μέχρι τις Ευρωεκλογές του Μαΐου αποσκοπώντας στην κυριαρχία των άκρων που ούτως ή άλλως έχουν αυξήσει αλματωδώς τα ποσοστά τους σε όλες τις εθνικές κάλπες την τελευταία διετία (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Ιταλία όπου έχουν σχηματίσει κυβέρνηση κτλ.). Είναι το σενάριο που φοβίζει όσους το απεύχονταν τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να αναλάβουν την παραμικρή σοβαρή πρωτοβουλία εξουδετέρωσής του και τώρα στέκονται παγωμένοι απέναντί του. Ήδη υπάρχουν δύο σοβαρές αποδείξεις ότι τα σύνορα άνοιξαν στην Ειδομένη.
Στα μέσα της εβδομάδας σκοπιανή περίπολος πυροβόλησε για εκφοβισμό και ακινητοποίησε ομάδα λαθρομεταναστών που εντοπίστηκε σε μεθοριακή κοινότητα στο έδαφός τους. Φημολογείται έντονα ότι τουλάχιστον ένας εκ των μεταναστών είναι σκληρός τζιχαντιστής, καταζητούμενος για πλήθος ενεργειών στη Συρία και το κεντρικό Ιράκ, τον οποίο λόγω του πολύ βεβαρημένου παρελθόντος του δεν μπορούσαν ούτως ή άλλως να αφήσουν να διέλθει από την πΓΔΜ. Την ίδια μέρα, την Τετάρτη, εντοπίστηκαν άγρια δολοφονημένες, με χτυπήματα που είχαν δεχθεί από στρατιωτικό μαχαίρι στον λαιμό και στο στήθος, 3 αλλοδαπές στον Έβρο. Οι Αρχές δεν πιστεύουν ότι πρόκειται για έγκλημα πάθους, ερευνώντας το ενδεχόμενο της κατακρεούργησής τους από εξτρεμιστές για λόγους θρησκευτικών αντιποίνων.
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές και τα σχετικά δημοσιεύματα, οι ύποπτοι λαθρομετανάστες που κινούνται προς την Ειδομένη από τον Έβρο προέρχονται από τα τελευταία προπύργια του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ, αποτελώντας την τελευταία και πιο επικίνδυνη φάση του μεταναστευτικού προβλήματος της περιόδου 2014-2018.
Κυβερνητικός αξιωματούχος μίλησε για ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα και μία αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας των προσφύγων, καθώς τώρα δεν εισέρχονται οικογένειες αμάχων, εκτοπισμένων από τις συγκρούσεις. Έχει διαπιστωθεί μαζική ροή υπόπτων ισλαμιστών, η οποία δεν είχε παρατηρηθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν είχαν φτάσει στη χώρα μας 5-7 μαχητές του ISIS, στο πλαίσιο του ειδικού σχεδίου για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.
Τους τελευταίους μήνες η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με το FBI, τη CIA και άλλες διεθνείς υπηρεσίες, όπως η Interpol και Europol, έχει οδηγήσει στον εντοπισμό περίπου 120 ύποπτων «μαχητών» του ISIS, κυρίως στο κέντρο προσφύγων στη Μόρια. Το ζήτημα για τις ελληνικές και ξένες υπηρεσίες είναι ότι πολλά από αυτά τα άτομα δεν είναι καταγεγραμμένα στη διεθνή βάση των 5.000 περίπου τζιχαντιστών αλλά αποτελούν μία οπισθοφυλακή του Ισλαμικού Κράτους και άτομα με δευτερεύοντα ρόλο αλλά και αγνώστων προθέσεων. Ο εντοπισμός τους γίνεται από τις συνεντεύξεις που δίνουν οι μετανάστες στα κέντρα προσφύγων, από εξέταση των κινητών τους, από τον έλεγχο αποτυπωμάτων αλλά και από μαρτυρίες άλλων μεταναστών που ζούσαν στις περιοχές τους.
ΡΟΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Οι ροές στον Έβρο είναι αυξημένες, όπως είπε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. Ο κ. Βίτσας έκανε γνωστό ότι οι ροές έχουν αυξηθεί κατά 50% από το καλοκαίρι του 2018 και αυτός -όπως είπε- είναι ένας από τους λόγους της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα νησιά.
«Οι λόγοι είναι οι αυξημένες ροές κατά 50% από το καλοκαίρι του 2018, ο δεύτερος είναι ότι είναι κλειστά τα σύνορά μας προς τον Βορρά και δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης ή μεταφοράς. Οι προγραμματισμοί που είχαμε κάνει την άνοιξη του 2018 καλύφθηκαν από τις αυξημένες μεταφορές στον Έβρο. Από 5.500 μεταφορές το 2017, το 2018 έως τώρα έχουμε 12.000 ροές από τον Έβρο» υπογράμμισε.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Την ίδια ώρα η Τουρκία, όπως σημειώνουν στελέχη του Υπ. Προστασίας του Πολίτη, αφήνει συνειδητά ανοιχτά τα βόρεια σύνορά της με συνέπεια τη μεγάλη αύξηση του αριθμού μεταναστών που μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα από τον Έβρο. Ήδη έχουν γίνει διαβήματα τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και προς την Άγκυρα, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη φύλαξη των συνόρων από τη γειτονική χώρα, ώστε να περιοριστεί η δράση των διακινητών. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθεσε ήδη -προ ημερών- το θέμα στις τουρκικές Αρχές.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές ότι έως και 500.000 Αφγανοί έχουν μετακινηθεί από το Ιράν και το Ιράκ στην Τουρκία, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση των πιέσεων στα ελληνικά βόρεια σύνορα. Αποκαλυπτική της πίεσης από την παράνομη είσοδο μεταναστών στον Έβρο είναι η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, όπου πολλοί μετανάστες παρέμεναν περιμένοντας να καταγραφούν από τις Αρχές και στη συνέχεια να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη κατέληγαν οι μετανάστες πολλές φορές με πούλμαν που οδηγούνταν από τους διακινητές απευθείας από τα σύνορα.
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Κανείς δεν θέλει να θυμάται, όπως και κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, ότι ειδικώς την περίοδο 2015-2016 η Ευρώπη πνίγηκε στο αίμα από τους τζιχαντιστές και όσες εκλογικές αναμετρήσεις έγιναν στο διάστημα αυτό και μέχρι σήμερα οδήγησαν τα εθνοσοσιαλιστικά-εθνολαϊκιστικά κόμματα στα ύψη δημιουργώντας τεράστια ασάφεια στο σύνολο σχεδόν των κρατών-μελών της Ε.Ε. Οι φοβερότερες ενέργειες ήταν οι εξής:
13 Νοεμβρίου 2015
Το Παρίσι συνταράσσεται από πολλαπλές, σχεδόν ταυτόχρονες, επιθέσεις με βόμβες και όπλα σε διάφορα μέρη ψυχαγωγίας σε όλη την πόλη, από τις οποίες χάνους τη ζωή τους 130 άνθρωποι και τραυματίζονται 368. Το Ισλαμικό κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη. Δύο από τους 10 γνωστούς δράστες ήταν Βέλγοι υπήκοοι και 3 άλλοι ήταν Γάλλοι.
12 Ιανουαρίου 2016
Ένας βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος μπήκε στην Τουρκία ως Σύρος πρόσφυγας, ανατινάζεται ανάμεσα σε πλήθος τουριστών στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης σκοτώνοντας 12 Γερμανούς και τραυματίζοντας σοβαρά δεκάδες άλλους ξένους πολίτες.
19 Μαρτίου 2016
Ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάζεται στον πιο δημοφιλή εμπορικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης, την Ιστικλάλ, σκοτώνοντας 3 Ισραηλινούς τουρίστες και έναν Ιρανό. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας λέει ότι ο βομβιστής ήταν ένας Τούρκος, μέλος του Ισλαμικού Κράτους.
22 Μαρτίου 2016
Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας, μέλη του Ισλαμικού Κράτους, όλοι βελγικής υπηκοότητας, ανατινάζονται στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε έναν σταθμό του μετρό στη βελγική πρωτεύουσα σκοτώνοντας 32 ανθρώπους. Η αστυνομία βρίσκει δεσμούς με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι.
14 Ιουνίου 2016
Ένας Γάλλος, μαροκινής καταγωγής, μαχαιρώνει μέχρι θανάτου έναν αρχηγό της αστυνομίας έξω από το σπίτι του σε προάστιο του Παρισιού και σκοτώνει τη σύζυγό του, επίσης αστυνομικό. Ο δράστης ανέφερε στους αστυνομικούς που έκαναν τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της πολιορκίας ότι ανταποκρίθηκε σε κάλεσμα του Ισλαμικού Κράτους.
28 Ιουνίου 2016
45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν όταν 3 τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ έξω από τον τερματικό του διεθνούς αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Δύο εκ των δραστών εισβάλλουν στο κτήριο και ανατινάζονται ενώ ο τρίτος πυροδοτεί τα εκρηκτικά στην είσοδο. Η Τουρκία κατηγορεί τους τζιχαντιστές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ως εγκεφάλους τής επίθεσης.
14 Ιουλίου 2016
Ένας ένοπλος κατευθύνεται και πέφτει με το φορτηγό του όχημα πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος στη Νίκαια της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της ημέρας της Βαστίλης. 84 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση. Ο δράστης ταυτοποιείται ως ένας Γάλλος υπήκοος με καταγωγή από την Τυνησία. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ολάντ είχε ανακοινώσει ότι η χώρα έβγαινε από την κατάσταση συναγερμού, στην οποία είχε τεθεί μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015

Τα σχόλια είναι κλειστά.