Ειδησεογραφικό site

«Θρίλερ» δίχως τέλος η διαπραγμάτευση με τους δανειστές – Καμία συμφωνία παρά την ολονυχτία

91

Όλα τα θέματα ανοιχτά – Λένε ότι τα βρήκαν μόνο για τα 9.100 στο αφορολόγητο – Κάλεσαν εσπευσμένα τον Στουρνάρα για τα «κόκκινα» δάνεια

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 7 το πρωί οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές που ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ της Κυριακής.

Μετά από κάτι περισσότερο από 9 ώρες διαπραγματεύσεων οι υπουργοί της κυβέρνησης αποχώρησαν από το Χίλτον με τον Γιώργο Σταθάκη να εκτιμά ότι το μόνο που φαίνεται να έχει κλειδώσει είναι το φορολογικό.

Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για το αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ.

Αντίθετα ανοιχτό φαίνεται να είναι ακόμα το θέμα των «κόκκινων» δανείων» με τον κ. Τσακαλώτο να μιλά για «2-3 ανοιχτά θέματα» και να μην δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια είναι αυτά.

Η κυβέρνηση πάντως επείγεται να κλείσει σήμερα η συμφωνία για την αξιολόγηση επί τη βάση των δύο κειμένων που συντάσσονται για Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ. Χαρακτηριστικά προς τούτο δείχνουν δύο σημεία: αφενός η δήλωση του Γιώργου Σταθάκη τα ξημερώματα ότι «πρέπει να κλείσει η συμφωνία» και αφετέρου το γεγονός ότι στο νέο ραντεβού που κλείστηκε αρχικά για τις 3 και στη συνέχεια για τις 4 μετά το μεσημέρι έχουν κληθεί να λάβουν μέρος πέραν του οικονομικού επιτελείου και όλοι οι άλλοι υπουργοί που πρέπει να υπογράψουν τη συμφωνία όπως οι κ.κ. Φίλης και Σκουρλέτης.

Ενδεικτικό του θρίλερ και της έντασης που προηγήθηκε ήταν το γεγονός ότι στις 6 το πρωί όλη η ομάδα των τροικανών σε μια ασυνήθιστη κίνηση βγήκε στην πισίνα του ξενοδοχείου προκειμένου να πάρει λίγο καθαρό αέρα μετά από εννέα ώρες συζητήσεων.
Ολονύχτιο θρίλερ
Νωρίτερα κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας δήλωνε για τα δημοσιονομικά ότι «έχουμε σχεδόν συμφωνήσει, καταγράφουμε τα μέτρα και κάθε θεσμός κάνει άθροιση της απόδοσης που θα έχουν. Ωστόσο, στο άθροισμα της απόδοσης των μέτρων αυτών θα υπάρχει στο τέλος διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, η οποία είναι το επιχείρημα του Ταμείου ώστε να επιμείνει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Σε ερώτηση πάντως για το πώς σχολιάζει τη δήλωση Σόιμπλε ότι δεν τίθεται θέμα ελάφρυνσης του χρέους τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, ο κυβερνητικός παράγοντας απαντούσε: «Τι περιμένατε να πει ο Σόιμπλε;».

Όσον αφορά στη συνάντηση των ελεγκτών με τον κ. Βερναρδάκη, στο επίκεντρο βρέθηκαν η παράταση και η σταδιακή – σε βάθος χρόνου – κατάργηση του περιορισμού στις προσλήψεις στο Δημόσιο. Παραμένει και φέτος σε ισχύ ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Το 2017 συνεχίζεται, αλλά μειώνεται σε 1 πρόσληψη ανά τέσσερις αποχωρήσεις, το 2018 γίνεται μία προς τρεις, το 2019 μία προς δύο και το 2020 μία προς μία. Η ελληνική πλευρά ζήτησε να εξαιρούνται από τον περιορισμό αυτόν ο προσλήψεις σε Παιδεία, Υγεία ή όπου αλλού υπάρχει επιμέρους ανάγκη, αλλά σε περιορισμένο αριθμό.

Επίσης εξαιρούνται οι προσλήψεις που γίνονται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας, π.χ. γιατροί κ.α.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον βρέθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας όταν η συζήτηση έφτασε στα «κόκκινα» δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.