Ειδησεογραφικό site

«Θύελλα» για τα Paradise Papers με τους 130 Έλληνες – Το διάγγελμα Τσίπρα

57

Η προσδοκία της κυβέρνησης να υπάρξουν διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα προκάλεσε την αντίδραση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που της καταλογίζουν επικοινωνιακή διαχείριση όπως φάνηκε με το διάγγελμα Τσίπρα

Με δυναμικό τρόπο εισέβαλε στην εσωτερική πολιτική ζωή η πρωτοφανής και για τα παγκόσμια φορολογικά δεδομένα υπόθεση των περιβόητων Paradise Papers, με τα ονόματα χιλιάδων προσώπων και εταιριών, που έχουν δυσθεώρητα ποσά σε φορολογικούς παραδείσους.

Η εμπλοκή περί των 130 ονομάτων ελληνικού ενδιαφέροντος στην υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει, δικαιολογημένα προφανώς και το ενδιαφέρον της χώρας μας. Το γεγονός όμως ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κάνει διάγγελμα, προκειμένου να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσθέσει τις δυνάμεις της με όλες τις άλλες χώρες για να αντιμετωπιστεί παγκοσμίως το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, έδωσε νέες διαστάσεις στο όλο θέμα.

Ο κ. Τσίπρας άφησε σαφείς αιχμές και για τις πολιτικές ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων, πέρα από την επίθεση στην οικονομικά ισχυρούς, πυροδοτώντας την πολιτική σύγκρουση, που ενδεχομένως να λάβει έκταση και ένταση τις επόμενες ημέρες και ανάλογα με τις όποιες νέες αποκαλύψεις.

Πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσδοκά πως θα προκύψουν διασυνδέσεις ανάμεσα σε ελληνικά ονόματα της νέας λίστας με πολιτικά πρόσωπα και γι’ αυτό σπεύδει να αναδείξει το όλο θέμα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα έχει πικρή πείρα, καθώς μια από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση, ήταν η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ, η διαπλοκή της με το πολιτικό σύστημα, και η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν. Τα οποία προκλητικά φόρτωνε, με τη συνδρομή των πολιτικών της φίλων, στους πιο αδύναμους. Το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων, είναι μια πρόκληση για την Παγκόσμια Κοινότητα. Και ως πρόκληση το αντιμετωπίζει και η ελληνική κυβέρνηση» ήταν ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Η δε δέσμευσή του ανάλογη και με τη συνήθη ρητορική του: «Θα συνεχίσουμε στη χώρα μας, ακόμα πιο αποφασιστικά το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης. Για να εδραιωθεί επιτέλους στην Ελλάδα ένα δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών. Εμείς είμαστε δεσμευμένοι σε αυτό τον αγώνα για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού και να αποδείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης».

Ουσιαστικά το μήνυμα του κ. Τσίπρα ήταν ότι το θέμα της φοροδιαφυγής, εμπλουτισμένο με την πτυχή των Paradise Papers θα αποτελέσει από δω και πέρα και ενόψει εκλογών βασικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το γάντι που έριξε στην αντιπολίτευση το σήκωσαν τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, που μάλλον αναμένουν κρεσέντο από την κυβέρνηση και εκτιμούν ότι για μία ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας θα τους χρεώσει ευθύνες, σηκώνοντας απλώς και μόνο «σκόνη», γύρω από ένα θέμα, που ενδείκνυται για φημολογίες και συνωμοσιολογία. Η αξιωματική αντιπολίτευση εμμέσως άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, ότι χρησιμοποιεί τέτοιες υποθέσεις μόνο για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους, χωρίς την αποτελεσματικότητα, που αρχικά υπόσχεται, όπως συνέβη και με διάφορες λίστες κατά το παρελθόν.

«Να πράξει την αυτονόητη υποχρέωσή της στο θέμα των Paradise Papers και να ξεφύγει, επιτέλους, από τη γνωστή τακτική της των επικοινωνιακών εντυπώσεων και να συνειδητοποιήσει ότι οι έντιμοι και συνεπείς φορολογούμενοι δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν την αδράνεια και την ανικανότητά της» σχολίασε η ΝΔ.

«Η Κυβέρνηση οφείλει να πράξει το καθήκον της. Να ζητήσει όλα τα σχετικά στοιχεία, να κάνει αυστηρούς ελέγχους και όσοι εμπλέκονται σε ζητήματα φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος, να πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.