Ειδησεογραφικό site

Θετική εισήγηση των θεσμών στο EWG για την εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ της υποδόσης

92

Ικανοποιητική θεωρούν οι θεσμοί την πρόοδο της Ελλάδας στην εκκαθάριση των καθυστερούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ως εκ τούτου κάνουν θετική εισήγηση στο EuroWorkingGroup που συνεδριάζει την Πέμπτη για να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ ευρώ. Ακολούθως θα συνεδριάσει ο ESM για την «τυπική» – σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ – έγκριση. Η εκταμίευση αναμένεται να γίνει αρχές με μέσα Νοεμβρίου.

Το «πράσινο φως» είχαν ανάψει από χθες οι θεσμοί μετά την συνάντησή τους με τον Γιώργο Χουλιαράκη.

Οπως ενημέρωσε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα αποπλήρωσε 1.524 δισ. ευρώ σε ιδιώτες από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. «Με μεγάλη προσπάθεια πολλών φορέων και ειδικά της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΠΥ, εκεί, δηλαδή, που ήταν και οι μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες. Το καλοκαίρι του 2016 εκκαθαρίσαμε 1,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα σε τρεις μήνες. Αυτή τη φορά εκκαθαρίσαμε 1,25 δισ. ευρώ σε 2,5 μήνες. Ο ρυθμός, δηλαδή, είναι ο ίδιος: περίπου 500 εκ. ευρώ το μήνα. Αυτό το γνωρίζαμε εκ των προτέρων γι’ αυτό και βάλαμε στόχο το τέλος Οκτωβρίου του 2017» ανέφερε ο ίδιος παράγοντας.

Πλέον, η Αθήνα με τα 800 εκατ. ευρώ του ESM και άλλα 400 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό θα πρέπει μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου να προχωρήσει σε εκκαθάριση άλλου 1,2 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόοδος στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ικανοποίησε τον στόχο που είχε τεθεί στο πρόγραμμα ESM. Οι θεσμοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πρόοδος στην εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών ήταν ικανοποιητική» αναφέρουν οι θεσμοί στην εισήγησή τους προς το EWG.

Παράλληλα ωστόσο σημειώνουν ότι παραμένουν «οι διαρθρωτικές αδυναμίες που προκαλούν τη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών» και τονίζουν ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό.

«Οι θεσμοί προτρέπουν τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν τις εργασίες του για τον έλεγχο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες αναμένονται να ολοκληρωθούν έως τον Μάρτιο του 2018»

Δείτε το σημείωμα των θεσμών όπως παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.