Ειδησεογραφικό site

Θεοδωράκης για Σκοπιανό: ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ παίζουν την κολοκυθιά με το όνομα

38

Μια συνέντευξη εφ’ολης της ύλης παραχώρησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, στις κρίσιμες πολιτικές ώρες που περνά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για το Σκοπιανό, για την «αποτυχία» του στις εσωκομματικές εκλογές της Κεντροαριστεράς, για το παρόν και το μέλλον του κόμματος, για το προσωπικό του ταξίδι στην πολιτική και για την υγεία του. Βλέπει εκλογές στο άμεσο μέλλον;

Για το φλέγον ζήτημα στο Σκοπιανό, έσπευσε να υπογραμμίσει:

«Υπήρξε σκόπιμα μια βιασύνη. Να προλάβουμε εμείς πριν μας προλάβουν οι εθνικιστές. Να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτή τη φορά δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο του λαϊκισμού. Σκοπίμως λοιπόν βγήκα αμέσως και μίλησα υπέρ τις σύνθετης ονομασίας».

Και «ό,τι φέρει ο Τσίπρας στη Βουλή» θα το ψηφίσετε; ερωτάται από τον δημοσιογράφο της ηλεκτρονικής σελίδας, iefimerida.gr και απαντά.

«Όχι βέβαια. Έχουμε όμως μια ξεκάθαρη θέση και αυτή θα καθορίσει την ψήφο μας στη Βουλή. Και είναι ανεύθυνο να είσαι πολιτικός το 2018 και να μην λες τη δική σου άποψη αλλά να καλείς τους άλλους να πούνε τη δική τους. Αυτή η κολοκυθιά ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ, «πες μου τη δική σου άποψη για να σου πω τη δική μου», είναι ένα παιχνίδι για δωδεκάχρονα. Η ελάχιστη υποχρέωσή μας είναι να πει ο καθένας την δική του θέση».

Για το Ναι στο Μνημόνιο του 2015, είπε: «Αν εμείς λέγαμε «όχι» θα παρασέρναμε και όλους τους άλλους της αντιπολίτευσης»

Διαβάστε απόσπασμα από την συνέντευξη


Μήπως, όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης «η λύση να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία»;

«Το Ποτάμι δεν πιστεύει στη δεύτερη πολιτική παρουσία. Αν μπορούμε σήμερα να λύσουμε ένα σημαντικό πρόβλημα, πρέπει να το λύσουμε. Δεν πρέπει να σπρώχνουμε συνεχώς τα προβλήματα κάτω από το χαλί».

– Πώς σχολιάζετε τη συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ;

«Ο Ζάεφ μου φάνηκε αποφασισμένος. Και είναι σημαντικό ότι την επόμενη ημέρα οι εφημερίδες στα Σκόπια, ακόμη και οι αντιπολιτευόμενες δεν μίλησαν για προδοσία αλλά επικρότησαν την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου και της εθνικής οδού. Έχω την αίσθηση ότι η νέα γενιά πολιτικών αλλά και δημοσιογράφων της FYROM δεν θέλει να χάσει το τρένο της Ευρώπης.

– Το Ποτάμι θα κρατήσει τη δική του γραμμή μέσα στο Κίνημα Αλλαγής;

«Δεν νομίζω ότι απέχουν οι απόψεις μας. Και οι δύο μιλάμε για σύνθετη ονομασία. Το επανέλαβε και η κυρία Γεννηματά, μετά μάλιστα και το συλλαλητήριο. Ο εθνικισμός είναι εχθρός και για το Ποτάμι και για το Κίνημα Αλλαγής».

Το Ποτάμι θα διαλυθεί;

«Όχι βέβαια. Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το ΚΙΔΗΣΟ, ούτε η ΔΗΜΑΡ θα διαλυθούν. Έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες αλλά και την πολιτεία. Αυτή η κουβέντα θα μας απασχολήσει μετά τις ερχόμενες εθνικές εκλογές. Μέχρι τότε το Ποτάμι θα είναι ένα ισχυρό ρεύμα στην κοινωνία και στο Κίνημα Αλλαγής».

Έχετε κάνει την αυτοκριτική σας για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κεντροαριστερά;

«Προφανώς και έχω κάνει πολλές σκέψεις. Υπήρξε μια διάψευση. Και νομίζω ότι δεν ήταν μόνο δική μου αλλά και του Καμίνη και άλλων υποψηφίων που δεν προερχόντουσαν από το ΠΑΣΟΚ. Πιστέψαμε ότι σ΄αυτή τη μάχη θα μπει πολύς περισσότερος κόσμος, εκτός κομματικών τειχών. Ανεξάρτητοι πολίτες. Δεν συνέβη. Ήταν μια λάθος γνωμάτευση και των δημοσιογράφων και των δημοσκόπων. Στις κάλπες τελικά προσήλθαν κυρίως άνθρωποι που είχαν δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ».

-Μετανιώσατε που ψηφίσατε το μνημόνιο το ’15. Κάποιοι λένε ότι τότε χάσατε την ευκαιρία να πάτε στο 10%.

«Μου το είχαν πει και εμένα. Αλλά η χώρα που θα πήγαινε; Αν εμείς λέγαμε «όχι» θα παρασέρναμε και όλους τους άλλους της αντιπολίτευσης. Υπήρχε μια διάθεση τότε, μια σκέψη, να ηττηθεί ο Τσίπρας, ακόμα κι αν φεύγαμε από την Ευρώπη. Το αποτρέψαμε γιατί η χώρα εκτός Ευρώπης δεν θα είχε και δεν έχει κανένα μέλλον».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και η υγεία του

Πιστεύετε ότι ο τρόπος που χειριστήκατε τα προσωπικά σας προβλήματα υγείας σας έκανε καλό;

«Στην ψυχή μου, ναι, μου έκανε καλό. Δεν θα μπορούσα να κρύβομαι και να υποκρίνομαι. Πολιτικά δεν ξέρω, δεν το έχω σταθμίσει. Ήθελα απλώς να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου και με αυτούς που με εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπώ. Έπρεπε λοιπόν να τους το πω».

– Ήταν γενναίο. Μήπως όμως ο κόσμος φοβήθηκε ότι είσαστε άρρωστος και αυτό τον απομάκρυνε;

«Δεν ξέρω. Το έχω ακούσει και αυτό, αλλά δεν ξέρω. Η συμπεριφορά σου καθορίζονται από τις αξίες σου και το ένστικτό σου. Αλίμονο αν παραχωρείς τις προσωπικές σου αποφάσεις σε συμβούλους και σε διαφημιστικά γραφεία».

Μετά τις δύο αναρτήσεις για την υγεία σας, δεν ξαναείπατε τίποτα για την εξέλιξη της. Δεν θα έπρεπε να ενημερώνετε τον κόσμο για την πορεία της υγείας σας;

«Η παρουσία μου στη Βουλή, οι μάχες που καθημερινά δίνουμε, οι περιοδείες μου, οι συνεχείς δράσεις, δείχνουν ότι δεν με απασχολεί η αρρώστια. Όλα είναι υπό έλεγχο. Και ο κόσμος δεν είναι ούτε ο φαρμακοποιός μου, ούτε ο γιατρός μου να του λέω τον πόνο μου. Πρέπει να γνωρίζει την μεγάλη εικόνα και την γνωρίζει. Τα υπόλοιπα αφορούν την οικογένεια μου και τους φίλους μου».

– Εκλογές βλέπετε;

«Οχι, δεν βλέπω. Πιστεύω ότι θα γίνουν στο τέλος της θητείας. Είναι από τα λίγα πράγματα που λέει αλήθεια ο κ.Τσίπρας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.