Ειδησεογραφικό site

Θέμα ημερών το σχέδιο εξυγίανσης για τα ναυπηγεία «Νεώριον Σύρου»

174

 

Μέσα στις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο το σχέδιο εξυγίανσης για να περάσουν τα ναυπηγεία Νεώριον Σύρου στον ελληνοαμερικανικό όμιλο ONEX Shipyards. Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας στις συνομλίες που είχε με τους εργαζόμενους κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο ναυπηγείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων, καταβολή του ενός τετάρτου των οφειλών άμεσα και ρύθμιση του υπολοίπου ποσού σε πάνω από 200 δόσεις (εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν μεταξύ 240 και 280). Δηλαδή, από τα 40 εκατ. ευρώ που είναι το «άνοιγμα» της εταιρείας Νεώριον Σύρου, 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν άμεσα για κάλυψη μέρους των οφειλών, ενώ τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ θα ρυθμιστούν σε βάθος χρόνου.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ της ONEX, των τραπεζών και του Δημοσίου, είχε εστιαστεί το τελευταίο διάστημα στο κατά πόσο οι βασικοί πιστωτές, που είναι το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ, θα αποδέχονταν η ρύθμιση των οφειλών να γίνει σε περισσότερες από 120 δόσεις και, σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός, οι διαδικασίες προχωρούν και μέσα στις επόμενες μέρες θα κατατεθεί το σχέδιο στο Πρωτοδικείο για να προχωρήσει η συμφωνία.

Στη σημερινή συνάντηση σημειώνεται ότι ήταν παρών και ο επικεφαλής του ομίλου ONEX Shipyards, Πάνος Ξενοκώστας.

Ανακοίνωση για την ανέλκυση της δεξαμενής «Βιολαντώ»

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργοστασιακό Σωματείο Ναυπηγείων Σύρου αναφορικά με την ανέλκυση της δεξαμενής «Βιολαντώ» που έγινε παρουσία του υφυπουργού σημειώνονται τα εξής:

«Η ανέλκυση διήρκησε 3 ώρες και 14 λεπτά. Η προετοιμασία ανέλκυσης διήρκησε 12 ημέρες. Η ανέλκυση πραγματοποιήθηκε από το εξειδικευμένο τμήμα μελετών του Νεωρίου, τους έμπειρους εργαζόμενους του Νεωρίου, τις εταιρείες δυτών Νικ. Σεγρεδάκης Καταδυτική ΕΠΕ και Λιακαυγερή Στυλιανή και με την οικονομική συνδρομή του Πάνου Ξενοκώστα.

Ευχαριστούμε τους Έλληνες πλοιοκτήτες για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν στην επαναλειτουργία μας.

Ευχαριστούμε το λιμεναρχείο Σύρου για την αμέριστη συμπαράσταση.

Ευχαριστούμε τους φορείς του νησιού μας που πάντα είναι στο πλευρό μας.

Η επαναλειτουργία της δεξαμενής μας Βιολαντώ εκτιμάται ότι θα είναι πολύ σύντομα και θα υπάρξει ενημέρωση τις επόμενες ημέρες.

Tα 17 πλοία που επισκευάστηκαν στο ναυπηγείο μας στις 70 ημέρες της επαναλειτουργίας μας με απόλυτη επιτυχία και η ανέλκυση της Νο. 1 πλωτής δεξαμενής Βιολαντώ, μας γεμίζει με πίστη ότι η ναυπηγοεπισκευαστική μας βιομηχανία μπορεί να ζει και να είναι ψηλά εκεί που της αξίζει.

Και εμείς ως εργαζόμενοι, να μπορούμε να ελπίζουμε και να λέμε:

ποτέ ξανά άνεργοι – Οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι εδώ – Η δεξαμενή μας Βιολαντώ είναι εδώ – Το Νεώριο και η Σύρος ζεΙ».

Τα σχόλια είναι κλειστά.