Ειδησεογραφικό site

Θέλουν πραγματικά να κλείσουν την αξιολόγηση;

21

Του Βασίλη Γεώργα

Κάθε μέρα που περνά χωρίς βήματα προσέγγισης της Κυβέρνησης με τους δανειστές αποδεικνύεται ότι στρατηγική δεν είναι μια καλύτερη συμφωνία, αλλά μια καθόλου συμφωνία παρά το υψηλό κόστος που επωμίζεται  η ελληνική οικονομία. Ήδη η δυναμική επιστροφή της συζήτησης για το Grexit στην Ευρώπη και το εσωτερικό οδηγεί σε έξαρση της αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία η οποία ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2016 επέστρεψε σε ύφεση 0,4%.

Είναι προφανές πως όλες οι πλευρές, για διαφορετικούς λόγους, έχουν αποφασίσει να κλωτσήσουν το τενεκεδάκι πιο μακριά στο χρόνο. Η κυβέρνηση έχει πλέον το βλέμμα της στις γαλλικές εκλογές τον Μάρτιο και ποντάρει παράλληλα στην προοπτική αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών στη Γερμανία, ενώ Βερολίνο και ΔΝΤ εξακολουθούν να μην μπορούν να συμφωνήσουν στο μονοπάτι διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και επιλέγουν να αναλώσουν χρόνο.

Η σημερινή επίσκεψη του ευρωπαίου επιτρόπου Pierre Moscovici στην Αθήνα  αποτελεί ενδεχομένως μια τελευταία προσπάθεια να δρομολογηθούν προϋποθέσεις «λύσης» στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, σε μια στιγμή που το Μαξίμου στέλνει το μήνυμα πως έχει απορρίψει όλες τις μέχρι σήμερα προτάσεις εφόσον αυτές περιέχουν μόνο οδυνηρά μέτρα και δεν προσφέρουν διέξοδο στην ανάγκη της κυβέρνησης να χτίσει αφήγημα με άξονα την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE. Το γεγονός ότι ο επίτροπος Οικονομικών θα συναντήσει διαδοχικά τον υπουργό Οικονομικών, τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προσδίδει δραματικούς τόνους στην επίσκεψη παρά τις δηλώσεις αισιοδοξίας του νωρίτερα ότι «η 20η Φεβρουαρίου μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για την Ελλάδα».

Η εμπειρία έχει δείξει πως κάθε νέα πρόταση που θα φτάνει από εδώ και πέρα στα χέρια της κυβέρνησης θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη και εκ των πραγμάτων η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο δύσκολα διαχειρίσιμη από πολιτικής και οικονομικής πλευράς μέχρι να φτάσουμε ίσως στο πραγματικό ορόσημο του Ιουλίου που η Ελλάδα θα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο για να αποπληρώσει χρέος άνω των 7,4 δισ. ευρώ σε μερικές ημέρες.

Μέχρι τότε, όμως, η ζημιά που θα μπορούσε να γίνει στην οικονομία θα έχει ανοίξει μια νέα μαύρη τρύπα αντίστοιχη του 2015 και θα έχουν ελαχιστοποιηθεί οι προϋποθέσεις ώστε το 2018 να αποτελέσει «την τελευταία χρονιά των μνημονίων».

Οι λιγοστές φωνές εντός της κυβέρνησης που καλούν σε συμφωνία όπως αυτές του Γ. Δραγασάκη και του Γ. Χουλιαράκη δεν φαίνεται να έχουν την ισχύ που χρειάζεται ώστε η κυβέρνηση να αλλάξει ρότα στη στρατηγική των καθυστερήσεων η οποία στηρίζεται στην προσδοκία ενός ελαφρύτερου «πακέτου». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε χθες ότι είναι ανάγκη στις 20/2 να υπάρξει συμφωνία, είτε δρομολόγηση της συμφωνίας σε ορατό χρόνο γιατί «δεν μπορεί η συμφωνία για την Ελλάδα να εμπλακεί στις εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών».  Λίγες ημέρες πριν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε προειδοποιήσει δημοσίως ότι καθυστέρηση της συμφωνίας θα προκαλέσει ζημιά στην οικονομία και θα ανοίξει τη συζήτηση για 4 μνημόνιο.

Βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο όπου οι προειδοποιήσεις αρχίζουν να γίνονται γεγονότα.

Αναδημοσίευση από το liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.