Ειδησεογραφικό site

Θεατρικά δρώμενα σε αρχαιολογικούς χώρους

374

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, μετά την περσινή άκρως επιτυχημένη διοργάνωση της πολιτιστικής δράσης «Οι πέτρες μιλούν», επανέρχεται φέτος με ανανεωμένη τη δημιουργική αυτή πρόταση, στο πλαίσιο πάντα της προσφοράς της στους επισκέπτες της Αθήνας.
Πρώτος σταθμός είναι για όλο τον Ιούλιο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (αίθριο) ενώ ακολουθούν ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης του Αδριανού (Σεπτέμβριος) και η Αρχαία Αγορά (Οκτώβριος). Τα δρώμενα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή κατά τις ώρες 11π.μ. έως 1μ.μ.

oi_petres2

Με την πρωτοβουλία της αυτή η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού επιθυμεί να καθιερώσει έναν θεσμό για την πόλη, που φιλοδοξεί να αναδείξει την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά μας σε όλο το εύρος της, συνδυάζοντάς την με την τουριστική ανάπτυξη.
Τα κείμενα του Πλάτωνα, του Σοφοκλή, του Αριστοφάνη, του Θουκυδίδη, του Αριστοτέλη, το προοίμιο της «Οδύσσειας» μελοποιημένο, στα αρχαία ελληνικά αλλά και ένα απόσπασμα από τον περίφημο Ομηρικό Ύμνο «Εις Αφροδίτην» ερμηνεύουν νέοι, ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ήρωες τραγικοί και κωμικοί, ιδέες και σύμβολα που η αρχαία Ελλάδα κληροδότησε στην ανθρωπότητα και καθόρισαν την ιστορία της σκέψης και της Τέχνης ανά τους αιώνες, θα ζωντανεύουν με τρόπο ανάλαφρο και εύληπτο από όλους.
Η επιλογή του Ομηρικού Ύμνου «Εις Αφροδίτην» μάλιστα, έγινε ειδικά για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στη νέα, μεγάλη έκθεση του οποίου «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» το αρχαίο κάλλος και η θεά Αφροδίτη κατέχουν κυρίαρχη θέση. Συνεχίζεται έτσι για δεύτερη χρονιά η άριστη συνεργασία της ΕΞΑΑΑ με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στηρίζει εμπράκτως την πολιτιστική δράση ‘’Οι πέτρες μιλούν”.
Σχετικά με την υλοποίηση της πολιτιστικής δράσης «Οι πέτρες μιλούν», ο Αντιπρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, ασκών χρέη Προέδρου κ. Απόστολος Μουσαμάς δήλωσε: «Η δράση «Οι πέτρες μιλούν», κινείται στο πλαίσιο της σύνδεσης του Τουρισμού με τον Πολιτισμό και συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά φέτος την επιτυχημένη πορεία τους. Η ανάδειξη της Αθήνας ως κατ’ εξοχήν τόπο προορισμού των ξένων επισκεπτών, που αναζητούν να γνωρίσουν την αρχαία ιστορία της παράλληλα με το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης, συνιστά μία πρόκληση στην οποία οφείλουμε να ανταποκριθούμε προς όφελος και των δύο».

Στα δρώμενα ακούγονται αποσπάσματα από τα εξής κείμενα:
Ομηρικός Ύμνος «Εις Αφροδίτην», μετάφραση Δ.Π. Παπαδίτσας, Ελένη Λαδιά, Εκδόσεις της Εστίας
Σοφοκλή, Αντιγόνη, μετάφραση Νίκος Παναγιωτόπουλος
Αριστοτέλους, Ρητορική, μετάφραση Δημήτριος Λυπουρλής, εκδόσεις Ζήτρος
Πλάτωνος, Συμπόσιο, μετάφραση Σταύρος Τσιτσιρίδης, Ανθολογία Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
Θουκυδίδη, Ο Επιτάφιος λόγος του Περικλή, μετάφραση Γιάννης Λιγνάδης
Αριστοφάνη, Λυσιστράτη, μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης, εκδόσεις Νεφέλη
Ομήρου Οδύσσεια, μετάφραση  Δ.Ν.Μαρωνίτης

Τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αποδίδουν σπουδαστές ηθοποιοί της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Έφης Θεοδώρου. 
Ερμηνεύουν: Νέδη Αγαπίου, Γεωργία Ζάχου, Δημήτρης Νάστος, Σταύρια Νικολάου, Σύνθια Ροδοπούλου, Ναρόντ Σαχινιάν, Κωνσταντίνος Σιώζος
Μουσική: Νίκος Πλάτανος
Να σημειωθεί, ότι η πρωτοτυπία των εκδηλώσεων, η ελεύθερη παρακολούθησή τους και η απόδοση των κειμένων σε τρεις γλώσσες υπήρξαν οι λόγοι της μεγάλης περσινής επιτυχίας τους, μεταξύ των ξένων κυρίως, επισκεπτών της πόλης. Για το λόγο αυτό άλλωστε η δράση «Οι πέτρες μιλούν» τιμήθηκε από την Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος με το Βραβείο ERMIS στην κατηγορία των εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό.
Την οργάνωση της πολιτιστικής δράσης «Οι πέτρες μιλούν» έχει η SMART CONCEPTS – Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.